همه چیز دربارهی کیست کورپوس لوتئوم در بارداری
وقتی صحبت از بارداری و تغییرات هورمونی میشه، کیستهای تخمدانی هم یکی از اون مواردی است که ممکنه نگرانکننده باشه. یکی از این کیستها، کیست کورپوس لوتئوم (Corpus luteum cyst) هست که اتفاقاً کاملاً طبیعی و شایع محسوب میشه. این کیست معمولاً بیخطره و توی بیشتر موارد بدون هیچ نشونهای خودبهخود از بین میره. اما گاهی ممکنه علائمی داشته باشه که بهتره در موردش بیشتر بدونی.کورپوس لوتئوم چیه و چرا به وجود میاد؟
برای اینکه بدونی کیست کورپوس لوتئوم چیه، اول باید با خود کورپوس لوتئوم آشنا بشی. توی هر سیکل قاعدگی، یک تخمک از تخمدان آزاد میشه که به این فرآیند تخمکگذاری میگن. بعد از آزاد شدن تخمک، فولیکولی که تخمک رو توی خودش نگه داشته بود، تبدیل به یک ساختار زردرنگ به نام کورپوس لوتئوم میشه.
گاهی بهجای اینکه کورپوس لوتئوم از بین بره، داخلش مایع یا خون جمع میشه و تبدیل به کیست کورپوس لوتئوم میشه. این یک نوع کیست عملکردی محسوب میشه که معمولاً خودش از بین میره، ولی بعضی وقتها میتونه علائمی ایجاد کنه.
در بیشتر موارد این کیست هیچ خطری نداره و خودش تا آخر سه ماههی اول بارداری از بین میره. اما اگه بزرگ بشه یا دچار پیچخوردگی (تورشن) بشه، میتونه دردناک بشه و نیاز به بررسی پزشکی داشته باشه.
علائم کیست کورپوس لوتئوم در بارداری
بیشتر وقتها این کیست علائمی نداره و فقط وقتی سونوگرافی انجام میدی تشخيص داده میشه. اما اگه علائم داشته باشه، معمولاً شامل موارد زیره:درد خفیف یا احساس سنگینی در یک طرف شکم (معمولاً همون سمتی که تخمکگذاری شده)
احساس فشار در لگن
درد ناگهانی و شدید در صورت پارگی یا پیچخوردگی کیست
اگه ناگهان درد شدید، سرگیجه، حالت تهوع یا استفراغ داشتی، حتماً باید سریع به بیمارستان مراجعه کنی، چون ممکنه کیست پاره شده باشه یا باعث پیچخوردگی تخمدان بشه که یک شرایط اورژانسی محسوب میشه.
چطور کیست کورپوس لوتئوم تشخیص داده میشه؟
معمولاً این کیستها توی سونوگرافیهای معمول بارداری دیده میشن، حتی اگه هیچ علائمی نداشته باشی. پزشک ممکنه برای بررسی دقیقتر سونوگرافی واژینال انجام بده. توی سونوگرافی، این کیست به شکل یک کیست پر از مایع روی تخمدان دیده میشه.عوامل موثر در ایجاد کیست کورپوس لوتئوم
هر خانمی که تخمکگذاری داره، ممکنه این کیست رو تجربه کنه، اما بعضی از عوامل احتمال بروز اون رو بیشتر میکنن:مصرف داروهای تحریک تخمکگذاری مثل کلومیفن (Clomid)
سابقهی قبلی کیست کورپوس لوتئوم
بارداری (چون این کیستها در بارداری شایعتر هستن)
نوسانات هورمونی
آیا کیست کورپوس لوتئوم باعث سقط جنین میشه؟
خیر، در بیشتر موارد این کیست هیچ تأثیر مستقیمی روی بارداری نداره. اتفاقاً وجود کورپوس لوتئوم برای حفظ بارداری خیلی مهمه، چون پروژسترون تولید میکنه و به رشد جنین کمک میکنه. فقط اگه کیست خیلی بزرگ بشه یا پاره بشه، ممکنه مشکلاتی ایجاد کنه که پزشک باید بررسی کنه.روش های درمان کیست کورپوس لوتئوم در بارداری
خبر خوب اینه که این کیستها معمولاً خودبهخود از بین میرن و نیازی به درمان ندارن. اما اگه علائمی مثل درد شدید داشته باشی، پزشک ممکنه راههای زیر رو پیشنهاد بده:استراحت و کم کردن فعالیتهای سنگین تا کیست خودبهخود جذب بشه.
مصرف مسکنهای ایمن در بارداری (مثل استامینوفن) برای کاهش درد.
مراقبت و پیگیری با سونوگرافی تا ببینن که کیست کوچیک میشه یا نه.
جراحی (در موارد خیلی نادر) اگه کیست خیلی بزرگ باشه، پیچخوردگی تخمدان ایجاد کنه یا پارگی داشته باشه، ممکنه پزشک تصمیم بگیره که با جراحی اون رو خارج کنه.

آیا کیست کورپوس لوتئوم با سرطان ارتباط داره؟
خیر، این یک کیست خوشخیم و کاملاً طبیعی است که فقط به خاطر عملکرد هورمونی تخمدان ایجاد میشه. هیچ ارتباطی با سرطان نداره و معمولاً بعد از چند هفته ناپدید میشه.کیست کورپوس لوتئوم و رابطه زناشویی در بارداری
اگه این کیست رو داری، ممکنه موقع رابطهی زناشویی احساس درد کنی. در این شرایط، بهتره در مورد وضعیتت با پزشک مشورت کنی. معمولاً اگه درد زیادی نداشته باشی، رابطه مشکلی ایجاد نمیکنه. اما اگه بعد از رابطه دچار درد شدید شدی، حتماً باید پیگیری کنی.
راه های پیشگیری از تشکیل کیست کورپوس لوتئوم
از اونجایی که این کیستها به طور طبیعی طی فرآیند تخمکگذاری ایجاد میشن، نمیشه صد درصد ازشون پیشگیری کرد. اما اگه سابقهی کیستهای تخمدانی داری، بهتره این نکات رو رعایت کنی:رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باش.
استرس رو کم کن، چون نوسانات هورمونی روی تخمدان تأثیر میذارن.
اگه داروهای تحریک تخمکگذاری مصرف میکنی، تحت نظر پزشک باش.
به طور منظم به پزشک مراجعه کن تا وضعیت تخمدانها بررسی بشه.