عفونت ادراری کودک
وقتی عفونتهایی که در دستگاه گوارش وجود دارن وارد دستگاه تناسلی کودک بشن به مجاری ادراری میرسن و اونجا تکثیر میکنن و باعث بروز بیماری عفونت ادراری در کودکان میشه. یکی از بیماریهای شایع در کودکان عفونت ادراری در اوناست، که گاهی در ماههای اول تولد، کودک به اون مبتلا میشه. دختران به دلیل ساختار دستگاه تناسلی، بیشتر در معرض عفونت ادراری هستن. عفونت ادراری کودکان خطرناک و ناراحت کنندس چون کودکان قادر نیستن که درد خودشون رو ابراز کنن. اگه عفونت، کلیه رو درگیر کنه به اون پیلونفریت و اگه مثانه رو درگیر کنه به اون سیستیک میگن، این بیماری در کودکان خیلی رایج هست اما ممکنه در هر سنی هم اتفاق بیوفته. در نوزادان زیر 12 ماه این بیماری بیشتر دیده میشه. اگه این بیماری به موقع درمان نشه میتونه به کلیهها آسیب بزنه و در آینده مشکلات بیشتری برای اونا به وجود بیاره.
علائم عفونت ادراری در کودکان :
علائم عفونت ادراری کودکان با بزرگسالان فرق داره، اگه نوزادی به این بیماری مبتلا بشه علائمی مثل :
- تب
- استفراغ غیرطبیعی
- گریه کردن زیاد و بی دلیل
- بهانه گیری
- زردی
- افت دمای بدن
- بیحالی و بیقراری هنگام ادرار رو دارن
اما در کودکان بزرگتر علائم زیر وجود داره :
- شب ادراری
- تکرر ادرار
- درد و سوزش هنگام ادرار کردن
- بد بو بودن ادرار
- تب و لرز
- درد در نواحی شکم
- احساس درد در پشت، پهلو و زیر دندها
- وجود خون در ادرار
- بیاختیاری در ادرار
برای تشخیص عفونت ادراری چه آزمایشاتی لازمه :
آزمایش میتونه منشا اصلی عفونت رو معلوم کنه. در آزمایشگاه دلیل قارچی، باکتریایی، ویروسی یا انگلی عفونت مشخص میشه. با این تشخیص بهترین درمان برای این بیماری انتخاب خواهد شد. برای تشخیص عفونت آزمایشهای زیر لازمه :
- آزمایش آنالیز ادرار : با این آزمایش رنگ ادرار بر اساس PH، نیتریت، قند و پروتئین بررسی میشه. وجود نیتریت در ادرار نشون دهنده عفونت ادراری در کودکان هست.
- کشت ادرار : اگه منشا عفونت باکتریایی باشه کشت ادرار تجویز میشه. این آزمایش سه روز زمان لازم داره.
- آزمایش ادرار 24 ساعته : آسیب به کلیه یکی از عوارض عفونت ادراری کودکان هست که کلیه پروتئین رو دفع میکنه، در این آزمایش 24 ساعته مقدار پروتئینی که از کلیه دفع میشه مورد بررسی قرار میگیره.
درمان عفونت ادراری کودکان و نوزادان و پیشگیری از آن :
مصرف آنتی بیوتیک به صورت قرص، شربت یا آمپول درمان اصلی این عفونته. کودکان و نوزادان با مصرف آنتی بیوتیک به مدت 3 تا 7 روز در خانه بهتر خواهند شد. البته مدت زمان بهبودی به شدت بیماری و وضعیت کودک بستگی داره. در این مدت کودک باید مایعات زیادی بخوره. نوزادانی که عفونت ادراری حادی دارن باید از آنتی بیوتیک داخل وریدی استفاده کنن و باید حتما کودک در بیمارستان بستری بشه. بهترین آنتی بیوتیک برای درمان عفونت ادراری کودکان مصرف نیتروفورانتوئین هست که به صورت خوراکی تجویز میشه. آنتی بیوتیکهای دیگری که برای درمان این بیماری استفاده میشن عبارتند از : آموکسی سیلین، سفیکسیم، سفپروزیل، سفالکسین، سولفامتوکسازول، داکسی سایکلین که فقط برای کودکان بالای 8 سال تجویز میشه. برای پیشگیری بهتره 6 ماه اول زندگی نوزاد از شیر مادر تغذیه کنه تا سیستم ایمنی بدنش خوب کار کنه. مصرف به اندازه مایعات و رفتن منظم به دستشویی، چرا که نگه داشتن ادرار باعث رشد باکتری و عفونت میشه.
علت ایجاد عفونت ادراری کودکان چیه :
- شایعترین علت عفونت ادراری کودکان از روده منشا میگیره. عفونتها زمانی اتفاق میوفتن که باکتریها از مقعد به مجرای ادرار راه پیدا کنن. خشک کردن نوزاد از عقب به جلو، در دخترها به علت اینکه مقعد به مجرای ادرار نزدیکه، عفونت در اونها رو بیشتر میکنه.
- دلیل واضحی نیست که چرا بعضی از کودکان به این عفونت مبتلا میشن و برخی دیگه نه. بعضی از کودکان به دلایل زیر ممکنه به عفونت ادراری مبتلا بشن :
1 _ یبوست : گاهی یبوست باعث تورم قسمتی از روده بزرگ میشه که به مثانه فشار میاره و باعث میشه مثانه به طور طبیعی تخلیه نشه.
2_ عدم تخلیه مناسب ادرار : در این وضعیت کودک مایله که ادرار کنه ولی ادرار خودش رو نگه میداره.
3 _ رفلاکس مثانه : در این حالت ادرار از مثانه به حالبها و کلیهها نشت میکنه و این به خاطر مشکل در دریچههای حالبه.