اضطراب پس از زایمان چه علائمی دارد؟
متاسفانه ممکن است ندانید که از اضطراب پس از زایمان رنج میبرید. با این حال علائم مرتبط با این اختلال وجود دارد که به راحتی قابل تشخیص است. این علائم متفاوت است و بر اساس نوع اختلال اضطراب پس از زایمان است که ممکن است از آن رنج ببرید. در اینجا چهار اختلال اصلی اضطراب پس از زایمان و علائم آن آورده شده است:اختلال اضطراب فراگیر (GAD) با نگرانی مزمن مشخص میشود و با تنش عضلانی، تمرکز ضعیف، خستگی، خواب ضعیف و بیقراری همراه است.
اختلال هراس پس از زایمان (PD) دارای حملات پانیک ناگهانی و مکرر همراه با تپش قلب، تنگی نفس، ترس از مرگ، درد قفسه سینه و سرگیجه است.
اختلال وسواس پری ناتال (OCD) با وسواس و اجبار مشخص میشود. معمولاً زنانی که پس از زایمان از OCD رنج میبرند افکار آسیب رساندن ناخواسته یا عمدی به کودک خود را در ذهن دارند.
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) وضعیتی است که توسط یک رویداد آسیبزا ایجاد میشود که باعث کابوس، افکار غیرقابل کنترل، ترس شدید، اضطراب شدید و فلاش بک میشود.
استرس و اضطراب پس از زایمان چیست؟
با افسردگی پس از زایمان احساس غم و اندوه، تحریکپذیری، اضطراب و انرژی کم را تجربه خواهید کرد. سایر علائم افسردگی پس از زایمان که ممکن است تجربه کنید شامل گریه و تغییر در الگوهای خواب و یا غذا خوردن است. با اضطراب پس از زایمان علائمی مانند نگرانی بیش از حد، بیقراری و تنش را تجربه خواهید کرد.چه چیزی باعث اضطراب پس از زایمان میشود؟
علل اضطراب پس از زایمان مشخص نیست. پزشکان نمیتوانند بگویند که چرا برخی از مادران اضطراب پس از زایمان را تجربه میکنند و برخی دیگر نه. مانند افسردگی پس از زایمان به طور کلی هیچ دلیل ثابتی برای اضطراب پس از زایمان وجود ندارد. دلایل میتواند ناشی از تغییرات شدید هورمونی تا محرومیت از خواب باشد تا مسئولیتهای متحولکننده زندگی که با بچه دار شدن به وجود میآیند را تحت تاثیر قرار دهد.اختلالات اضطرابی چه خطراتی دارد؟
مطالعات نشان میدهد که عوامل خطر خاصی وجود دارد که ممکن است باعث اختلالات اضطرابی در زنانی شود که زایمان کردهاند. این عوامل خطر عبارتند از:سابقه خانوادگی اختلالات اضطرابی
سابقه شخصی اضطراب
وضعیت اجتماعی-اقتصادی پایین
سایر شرایط پزشکی از قبل موجود
بارداری ناخواسته یا ناخواسته
استرس مربوط به مراقبت یا تربیت نوزاد
از کجا تشخیص دهیم که اضطراب داریم؟
معیارهای تشخیصی اختلال اضطراب فراگیر:
شما دارای اضطراب و نگرانی مزمنی هستید که حدود 6 ماه یا بیشتر طول کشیده است و این شرایط به طور منظم رخ میدهد. علائم مرتبط با GAD مانند بیقراری، تحریکپذیری، تنش عضلانی، تمرکز ضعیف، خستگی و اختلال خواب دارید که برخی از آنها به مدت 6 ماه وجود دارند.معیارهای تشخیصی اختلال پانیک (PD):
شما دچار حملات پانیک ناگهانی و مکرر میشویدتپش قلب دارید
تعریق میکنید
لرزش دارید
تنگی نفس دارید
درد یا ناراحتی قفسه سینه دارید
حالت تهوع دارید
درد معده را تجربه میکنید
لرز میکنید
بی حس هستید
معیارهای تشخیصی اختلال وسواس پری ناتال:
وسواسها شامل افکار، تصاویر و تمایلات ناخواسته و مکرر و مداوم است. اینها میتوانند افکار آسیب جسمی یا جنسی باشنداجبارها شامل رفتارهای تکراری مانند چک کردن مداوم نوزاد در حال خواب، شستن بیش از حد و نظافت است
چگونه با اضطراب مقابله کنیم؟
خبر خوب این است که اضطراب پس از زایمان قابل درمان است. با مراقبت درست علائم مرتبط با اضطراب پس از زایمان میتواند کاهش یابد و کیفیت زندگی شما بهبود یابد. با این حال موفقیت درمان بستگی به شدت اضطراب پس از زایمان شما دارد. برخی از افراد ممکن است چند هفته پس از انجام درمان علائم بهبودی را نشان دهند و برخی دیگر ممکن است مدت بیشتری طول بکشد. مادرانی که بیش از یک اختلال اضطرابی دارند ممکن است بهبودی بیشتری طول بکشد. بنابراین شما باید با یک پزشک مشورت کنید که بتواند ارزیابی کامل و مشاوره در مورد بهترین گزینه درمانی را بر اساس نوع و شدت بیماری شما انجام دهد.چگونه از خودمان مراقبت کنیم؟
به تغذیه خود اهمیت دهید:
درست غذا بخورید و از خوردن غذاها و نوشیدنیهایی مانند نوشیدنیهای انرژیزا، قهوه و هر چیز دیگری که حاوی کافئین است خودداری کنید. داشتن یک برنامه غذایی خوب پس از زایمان برای کمک به مدیریت اضطراب میتواند به جلوگیری از اختلالات اضطرابی پس از زایمان کمک کند.ورزش کنید:
با ورزش منظم تناسب اندام خود را حفظ کنید. ورزش همچنین میتواند خلق و خوی شما را بهبود بخشد زیرا اندورفین ترشح میکند که به کاهش استرس و اضطراب کمک میکند.خواب کافی داشته باشید:
اختلال خواب یکی از علائم اصلی اضطراب پس از زایمان است. با پیروی از یک روال قبل از خواب میتوانید الگوی خواب خود را به حالت عادی برگردانید. همچنین از مصرف قهوه در هر زمانی در طول روز خودداری کنید.خودتان را دوست داشته باشید:
خودتان را دوست داشته باشید و از هر کاری که انجام میدهید انتقاد نکنید. همچنین پس از زایمان برای داشتن رابطه جنسی تحت فشار قرار نگیرید. بیشتر زنان پس از زایمان میل جنسی کم را تجربه میکنند و این کاملاً طبیعی است.نتیجهگیری:
تعجب خواهید کرد اگر بدانید مادران پس از زایمان زیادی هستند که با افسردگی و اضطراب زندگی میکنند. مشکل این است که افسردگی و اضطراب پس از زایمان میتواند اثرات طولانی مدتی بر روی مادر و نوزاد تازه متولد شده از نظر عاطفی، ذهنی و جسمی داشته باشد.منبع:
flo.health