نی نی سایت: سالهاست که علت بروز اسکیزوفرنی مثل یک راز باقی مانده اما اخیرا محققان علتش را کشف کردهاند. یک مطالعه طولانی مدت روی 2 هزار 602 نفر، ارتباط بین کمبود ویتامین D در زمان تولد و بروز اسکیزوفرنی در سالهای بعدی زندگی را تایید کرده است.
با اینکه بیشتر این بیماران تا قبل از 15 سالگی هیچ علامتی از بیماری نشان نمیدهند، متخصصان اعصاب قبلا فرض را بر این گذاشته بودند که این بیماری در زمان جنینی و از رحم شروع میشود. حالا با مطالعه اخیر شواهدی که از این فرضیه حمایت میکند، بیشتر شده اما هنوز مکانیسم شکل گیری این بیماری شناخته شده نیست.
شواهد محکمی وجود دارد که نشان میدهد این بیماری ژنتیکی است و این احتمال هم هست که حداقل در برخی موارد، بیش از یک عامل در بروز این بیماری دخیل است.
همه ما میدانیم که ویتامین D برای جذب کلسیم در استخوانها لازم است و کمبود آن میتواند منجر به پوکی استخوان و نرمی استخوان شود اما هنوز تمام کاربردهایش در بدن مشخص نیست.
حالا مطالعه جدید اطلاعات تازهای در اختیار محققان قرار داده که به نظر میرسد مواد غذایی نقش پررنگی در بروز اسکیزوفرنی دارد. دکتر جان مکگراث، متخصص اعصاب موسسه مغز کوئینزلند در دانمارک میگوید: «اسکیزوفرنی مجموعهای از اختلالات مغزی است که با علائمی مثل توهم، عدم درک و آگاهی و اختلالات شناختی همراه است و هنوز اطلاعات کمی از این اختلالات مغزی به دست آوردهایم».
به گفته دکتر مکگراث، مطالعه جدید روی مجموعه بزرگی از نوزادان دانمارکی نشان داده است آنهایی که با کمبود ویتامین D متولد میشوند، 44 درصد بیش از دیگران در بزرگسالی در معرض اسکیزوفرنی قرار دارند.
به گفته این دانشمندان، این بیماری به قدری جدی است که کوچکترین شواهد را هم نباید نادیده گرفت؛ باید تمام سرنخهایی که کشف میشود، در نظر گرفت، حتی مواردی که غیرمنطقی یا غیرمعمول باشند: «هدف ما پیشگیری از درگیر شدن افراد با اسکیزوفرنی است؛ درست مثل ارتباط بین کمبود فولات در جنینی و بروز اسپینا بیفیدا در نوزادان، شاید ویتامین D هم بتواند راه حلی ایمن، ساده و ارزان در جلوگیری از بروز اسکیزوفرنی باشد.
به گفته مکگراث، تجویز مکمل ویتامین D به زنان بارداری که کمبود ویتامین D دارند، قدم بعدی محققان است تا تاثیرش را بر رشد مغز و احتمال بروز اختلالات عصبی مثل اوتیسم و اسکیزوفرنی برآورد کنند.
منبع: ScienceAlert