سلیاک چیست؟
بیماری سلیاک یک بیماری خودایمنی است. در این بیماری خوردن گلوتن، پروتئینی که در غلات یافت میشوند میتواند به منجر به پاسخ سیستم ایمنی شده و باعث شود بدن به خود آسیب برساند.علائم بیماری سلیاک چیست؟
علائم این بیماری شامل درد شکم، ورم، یبوست، اسهال، کاهش وزن و سرگیجه است. برخی اوقات افراد هیچ علامتی نشان نمیدهند و برخی اوقات نیز علائمی مانند درد مفصل یا راش پوستی را بروز میدهند.آزمایش سلیاک در دوران بارداری وجود دارد؟
پزشک میتواند آزمایش خون برای یافتن آنتی بادیهای ضدگلوتن تجویز کند. پزشک همچنین ممکن است آندوسکوپی قسمت بالایی دستگاه گوارش انجام دهد تا دستگاه گوارش را بررسی کند.سلیاک در بارداری چقدر شایع است؟
بیماری سلیاک به طور کلی 1 درصد از جمعیت ایالات متحده را تحت تاثیر قرار میدهد اما خیلیها نمیدانند چنین بیماریی دارند. آنچه مهم است این است که بدانید این بیماری قابل پیشگیری نیست اما میتوان آن را مدیریت کرد.سلیاک با بارداری چه میکند؟
سلیاک به دو روش بارداری را تحت تاثیر قرار میدهد:این بیماری باعث میشود جذب ویتامین و مواد معدنی در بدن به سختی انجام شود و به همین دلیل جنین نیز مقدار کافی ویتامین و مواد معدنی دریافت نمیکند.
متخصصان معتقدند برخی آنتیبادیهای (مواد شیمیایی سیستم ایمنی) مرتبط با بیماری سلیاک میتوانند جفت را تخریب کرده و به شما آسیب برسانند.
یک مطالعه نشان داده است 85 درصد از زنان مبتلا به بیماری سلیاک که سقط جنین داشتهاند، تا پیش از این اتفاق نمیدانستند مبتلا به این بیماری هستند. اما از زمانی که این بیماری با رژیم تحت کنترل قرار گرفته، احتمال سقط در آنها به اندازه زنانی بود که به این بیماری مبتلا نیستند.
رژیم غذایی بیماری سلیاک
به طور کلی قبل از اقدام به بارداری شما باید شروع به مصرف مکمل کنید. رژیم غذایی عاری از گلوتن باید مقدار بسیار کمی از این مواد مغذی را داشته باشد:- کلسیم
- آهن
- فیبر
- اسید فولیک
- روی
- ویتامین D
- منیزیوم
در ادامه مهمترین مواد مغذی دوران بارداری را مرور میکنیم. این مواد در بسیاری از مواد غذایی وجود دارند که برای رژیم غذایی بدون گلوتن مفید هستند و باید همه آنها را دریافت کنید:
- آهن: اسفناج، سیب زمینی شیرین، لوبیا، بروکلی، گیاهان برگ سبز و گوشت همگی منابع بسیار خوبی از آهن هستند. ( گوشت دو تا سه برابر بیشتر از میوهها و سبزیجات آهن دارد) بهتر است آهن را همراه با ویتامین C دریافت کنید چون به جذب بیشتر آن کمک میکند.
- اسید فولیک: اسید فولیک مغز جنین را از نواقص احتمالی ایمن نگه میدارد. شما میتوانید فولیک اسید را از حبوبات (عدس، لوبیا چیتی و لوبیا سیاه) سبزیهای برگ سبز، بادام زمینی، مرکبات و بروکلی تهیه کنید.
- کلسیم، ویتامین D، منیزیوم: این مواد را برای استخوان لازم دارید. عدم تحمل لاکتوز و بیماری سلیاک اغلب معمولا دست به دست میشوند بنابراین باید منابع غیرلبنی از کلسیم پیدا کنید.
- اسیدهای چرب امگا 3: ماهی سالمون، تن و ساردین منابع بسیار مناسبی برای اسیدهای چرب امگا 3 هستند. حواستان باشد ماهی که انتخاب میکند بدون جیوه باشد.
آیا سلیاک به فرزندتان منتقل می شود؟
این بیماری یک بیماری ژنتیک است و این احتمال وجود دارد که فرزندتان نیز به آن مبتلا شود. برای مدتی محققان فکر میکردند شیردهی میتواند احتمال ابتلا را کاهش دهد. اما در حال حاضر این اطمینان وجود ندارد.دیگر مطالعات نشان میدهد که احتمال ابتلای نوزاد به بیماری سلیاک ممکن است تحت تاثیر زمان و چگونگی اولین مصرف گلوتن باشد. اما چندان قابل استناد نیست.
افراد در هر سنی دچار بیماری سلیاک میشوند و بهترین کار برای زنان باردار و جنینشان این است که همچنان سبک زندگی و رژیم غذایی بدون گلوتن را در پیش گیرند.