رژیم غذایی کاهش وزن whole 30 چیست؟
برنامه رژیمی whole 30 در سال 2009 توسط ملیسا و دالاس هارتویگ طراحی شده است. طراحان این برنامه میگویند که آن را یک جور رژیم غذایی نمیدانند بلکه ادعا میکنند whole 30 یک جور شروع مجدد تغذیهای است که سبک زندگی شما را در 30 روز از این رو به آن رو میکند و به شما قول میدهد که با چسبیدن به این برنامه میتوانید عادتهای ناسالمتان را دور بریزید، سوخت و ساز پایه بدنتان را مجددا بازیابی کنید و حتی بعضی از بیماریهایتان را نیز با کمک آن درمان کنید!کسانی که برای این رژیم تبلیغ میکنند میگویند رژیم whole 30 باعث میشود:
- وضعیت گوارشی شما بهبود پیدا کند
- سیستم ایمنیتان تنظیم شود
- هوسهای غذاییتان کاهش پیدا کند
- وضعیت سلامتیتان بهتر شود
- انرژی و متابولیسم بدنتان بالا برود
- کاهش وزنتان تسریع شود
رژیم غذایی whole 30 چطور کار میکند؟
براساس این برنامه غذایی شما باید مصرف بعضی از غذاها را کاهش دهید و به بدنتان یک جور زنگ تفریح بدهید و این کار را برای مدت 30 روز ادامه دهید. این غذاها اصطلاحا غذاهای بد نامیده میشوند. در این مدت شما اصلا مجاز به مصرف قند و شکر، الکل، غلات، لبنیات و اغلب حبوبات نیستید.در این برنامه هیچ روزی برای تقلب کردن یا به اصطلاح «چیت کردن» وجود ندارد و شما نمیتوانید روز بعد خوردن غذاهای ممنوعه را با ورزش بیشتر یا کم کردن کالری جبران کنید. در واقع به گفته دو نفری که این برنامه را طراحی کردند، حتی مزه مزه کردن غذاهای ممنوعه، چرخه درمانی این برنامه را از بین میبرد.
غذاهای مجاز در 30 روز رژیم کاهش وزن
- گوشت قرمز (در حد متوسط)، گوشت سفید (به وفور)، ماهی (و حتی کنسرو ماهی) که بهتر است از انواع ارگانیک آن استفاده شود.
- سبزیجات (بدون هیچ استثنائی)
- میوهها
- چربی و روغن (یک عدد آووکادو به صورت روزانه یا روغن نارگیل یا زیتون)
- آجیلها و کره بادام (مصرف کره بادام زمینی در این رژیم ممنوع است)
آیا رژیم غذایی whole 30 واقعا موثر است؟
اگرچه طراحان این برنامه میگویند که به نظر آنها whole 30 یک جور رژیم نیست اما قوانین سفت و سختی که در این برنامه وجود دارد، نشان دهنده چیز دیگری است. یادتان باشد که رژیمهای غلط یا غیراصولی معمولا خیلی محدودکننده بوده و مشکلات جدی در رابطه با سلامتی ایجاد میکنند و کاهش وزنی که به دنبال این رژیمها ایجاد میشود، ماندگار نخواهد بود.شما بعد از این 30 روز آزاد خواهید بود که با شرایط قبلیتان برگردید بدون اینکه دیگر هوس غذاهای ناسالم به سرتان بزند! در ضمن باید متعهد شوید که در این 30 روز اصلا سراغ ترازو نروید و خودتان را وزن نکنید.
تحقیقات قبلی نشان میدهد که چنین رژیمهای سفت و سختی اگرچه در کوتاه مدت جواب می دهد اما در بلند مدت نمیتواند کاهش وزن شما را تضمین کند چون شما نمیتوانید این برنامه را به یک سبک زندگی دائمی برای خودتان تبدیل کنید. بنابراین احتمال زیادی وجود دارد که دوباره چاق شوید.
مزایای برنامه رژیم غذایی whole 30
به گفته دکتر دیوید کتز، رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری از بیماری دانشگاه ییل، برنامه whole 30 به طور قطع نوعی رژیم محدود کننده است. وقتی شما همه مواد غذایی را از برنامهتان حذف و سپس دوباره یکی یکی سراغشان میروید درواقع این فرصت را به بدنتان میدهید تا حساسیتها و آلرژیهایش را شناسایی کند. این یک رویکرد کلینیکی موثر است که ارزش وقت گذاشتن دارد و میتواند به کاهش علائم بیماری کمک کند. اما آیا میتواند سلامت عمومی شما را هم بالا ببرد؟ به گفته دگتر کتز، بسیار بعید به نظر میرسد.متخصصان تغذیه معتقدند حفظ قند و شکر و غذاهای فراوری شده از برنامه غذایی روزانه، همانطور که برنامه whole 30 پیشنهاد میدهد، قدم خوبی برای رسیدن به کاهش وزن است. همچنین این کار به پایین آمدن التهاب در بدن نیز کمک کرده و در بهبود سلامتی عمومی هم موثر است.
معایب برنامه رژیم غذایی whole 30
یکی از نگرانیهای جدی که درباره این برنامه غذایی وجود دارد، قطع مصرف لبنیات، حبوبات و غلات به مدت 30 روز است.مطالعاتی درباره اثربخشی این رژیم تاکنون انجام نشده است.
اثربخشی این برنامه غذایی در درمان دیابت رد شده است.
انجام این برنامه در مدت طولانی بسیار سخت است و شما با کوچکترین اشتباهی باید این 30 روز را از اول شروع کنید.
این رژیم فقط در کوتاه مدت می تواند باعث کاهش وزن شود.
دوباره وزن برمیگرده چه منفعتی داره
خیلی خوبه