ما ایرانیها وقتی که جمعمان جمع میشود- مانند ایام نوروز-، تعارفهایمان هم بیشتر از قبل گُل میکنند. به خصوص اگر شرایط خاصی مانند بارداری هم داشته باشید که سهم بیشتری از این تعارفها نصیبتان خواهد شد! در کنار این تعارفها یک سری توقعات و توصیههای خاص خانمهای باردار هم هستند که در مناسبتهایی مانند نوروز به شکل پررنگتری مطرح میشوند. اما چگونه میتوانید این تعارفها و شرایط را طوری مدیریت کنید که در عین حفظ احترام و رابطهتان با دیگران، راحتی خودتان نیز لحاظ بشود؟
ملاحظات و راهکارها
رایجترین تعارفها و شرایطی که در موقعیتهای جمعی مانند نوروز برای خانمهای باردار مطرح میشوند شامل چند مورد کلی هستند که در ادامه به هر کدام از این موقعیتها و نیز راهکارهایی برای مدیریت هر چه بهتر آنها اشاره میشود:
1. شما دو نفرید!
با اینکه پزشکان متخصص خانمهای باردار را از پرخوری منع میکنند، اما همچنان این باور قدیمی که یک زن باردار باید به قاعده دو نفر مواد خوراکی مصرف کند، در بین خانوادههای ایرانی رایج است. این دوراهی که از یک طرف به شرایط مزاجی خودتان -که به خاطر توی راهیتان کمی سیستمش به هم ریخته است- و از طرف دیگر به تعارفهای از سرِ مهربانی اطرافیان ختم میشود، تصمیمگیری را برای شما سخت میکنند.
چه کار کنید؟
فهرست غذایی روزانهتان را همراه داشته باشید و مواد غذایی که مصرف کردهاید را در آن علامت بزنید تا دچار پرخوری نشوید.
تغییراتی را که بارداری در سیستم گوارشی شما ایجاد کرده است، برای خانم میزبان توضیح بدهید. برای مثال اگر میزبان برای شام زحمت زیادی کشیده است اما شما نمیتوانید بیشتر از چند تا قاشق بخورید، به او بگویید که از بعد از بارداری پرخوری چه بلایی سر معدهتان میآورد. اغلب خانمهای اطرافتان این توضیحات مختصر و مفید شما را تجربه کردهاند و یا می توانند آنها را درک کنند. در نتیجه به احتمال بیشتری شما بدون آنکه مجبور به پرخوری بشوید، میتوانید همدلی آنها را به دست بیاورید.
البته این هم به شرایط شما بستگی دارد اما معمولاً به خانمهای باردار توصیه میشود که میوه و سبزیجات بیشتری مصرف کنند. با خوردن میوه در عید دیدنیها هم از خودتان مراقبت میکنید و هم از رابطهای که با میزبان دارید!
2. «شما چرا با این حالت؟»
بعضیها آنقدر هوای خانمهای باردار را دارند که اجازه نمیدهند آنها از جایشان تکان بخورند! این در حالی است که خانمهای باردار بیچاره حوصلهشان از یک جا نشستن و یا یک سَره خوابیدن حسابی سر میرود.
چه کار کنید؟
- پیاده روی منظم را از قلم نیندازید
ممکن است که پزشکتان در کنار پیادهروی انجام یک سری نرمشهای دیگر را نیز تجویز کرده باشد. در چنین موقعیتهایی به اطرافیانتان بگویید که قدر مهربانیشان را میدانید اما در عین حال، ملزم هستید نرمشهای روزانهای را که پزشکتان مشخص کرده است انجام بدهید.
- کارهای خودتان را خودتان انجام بدهید
برای مثال در مهمانیهای خودمانی، اگر تشنه هستید و یا همسرتان چای میخواهد به بهانه یک لیوان آب و یا یک فنجان چای تا آشپزخانه بروید.
3. حالا بنشین!
از طرف دیگر، شرایطی هم هستند که ممکن است شما را در رودربایستی قرار بدهند. برای مثال ممکن است شما نیاز داشته باشید که چند دقیقهای دراز بکشید و یا کمی بخوابید، اما در جمعی باشید که رویتان نشود.
چه کار کنید؟
از زبان بدنتان کمک بگیرید برای مثال در جایتان جابجا بشوید و بگذارید اثر کمردرد و خستگی در چهرهتان بدود!
اگر کسی سرنخ شما را گرفت و جایی را برای استراحت به شما معرفی کرد، وقتتان را برای تعارفات بیشتر تلف نکنید و با تأیید مشکلتان برای نشستن، به محل استراحت بروید.
- خودتان جایی را دست و پا کنید
اگر اطرافیان متوجه حال شما نشدند، کنج دنجی را پیدا کنید و ضمن عذرخواهی و توضیح نیازتان به استراحتی کوتاه، به آنجا بروید و استراحت کنید.
4. ویار
ممکن است در جمعی که هستید، با چیزی مواجه شوید که بعد از باردار شدن از آن بدتان آمده است ولی اطرافیان ندانسته اصرار داشته باشند که مثلاً آن چیز را بخورید.
چه کار کنید؟
اینکه بدون مقدمه بخواهید بگویید فلان چیز را دوست ندارید یا نمی خورید، ممکن است کم لطفی نسبت به زحمتهای محبتآمیز میزبان تلقی شود. بنابراین مقدمهای بچینید و با آرامش و مهربانی آن را مطرح کنید. برای مثال بگویید «قبل از اینکه باردار بشم عاشق این غذا بودم... ولی از وقتی که باردار شدم بهم نمی سازه».
ما ایرانیها برداشت مثبتی از درخواست مهمان برای بردن مقداری از غذا یا مثلاً ترشی سر سفره داریم. بنابراین میتوانید در عوضِ غذایی که نتوانستهاید بخورید، از صاحبخانه بخواهید تا مقداری از غذای دیگری را که به مذاقتان خوش آمده است برای شما کنار بگذارد.
اگر برای مثال بوی غذا شما را اذیت میکند، به فضای آزاد یا کنار پنجره بروید.