کمبود ویتامین B12 (ب 12) و نقایص مادرزادی
یکی از مهمترین کمبودهای که گیاهخواران به ویژه وگانها با آن مواجه هستند دریافت ناکافی منابع ویتامین ب 12 از طریق برنامه غذایی روزانه است. محققان میگویند مادران گیاهخوار یا وگانی که در بارداری دچار کمبود ویتامین B12 بودهاند، ریسک بالاتری برای به دنیا آوردن نوزاد ناقص یا نارس دارند.این مطالعه که در ایرلند انجام شده نشان داده است که کمبود ویتامین ب 12 که به وفور در گوشت، تخم مرغ، شیر و... یافت میشود، میتواند جنین را با خطر نقایص مادرزادی به ویژه نقایص مربوط به تشکیل لولههای عصبی جنین مواجه کند. از جمله عوارضی که رژیمهای گیاهخواری بسیار محدود و کمبود ویتامین B12 برای جنین میتواند داشته باشد شامل ابتلا به اسپینا بیفیدا (شکاف مادرزادی مهرهها به صورت آشکار یا پنهان که ناشی از بسته نشدن کامل لوله عصبی جنین است) است که میتواند منجر به فلج جزئی شود. از دیگر عوارضی که ممکن است گریبانگیر جنین شود میتوان به آنسفالی مغزی اشاره کرد یعنی شرایطی که در آن مغز جنین رشد نمیکند و این شرایط به سرعت پس از تولد میتواند باعث مرگ جنین شود.
از سه ماه قبل از باردار شدن برای پیشگیری از نقایص مادرزادی مربوط به لولههای عصبی به خانمها توصیه میشود که از مکملهای اسید فولیک استفاده کنند و مادران وگان یا گیاهخوار باید در کنار فولات از ویتامین ب 12 نیز به شکل مکمل استفاده کنند تا این خطر را بیشتر برای جنینشان کاهش دهند. مطالعه محققان ایرلندی نشان داده است کمبود ویتامین B12 در مادران بارداری ریسک ابتلای جنین به نقایص مادرزادی مربوط به تشکیل ناقص لولههای عصبی را 2.5 تا 3 برابر افزایش میدهد و همچنین کمبود این ویتامین خطر ابتلای جنین به گونههای دیگر نقص مادرزادی را 5 برابر بیشتر میکند.
این تحقیقات نشان داده است کمبود ویتامین ب 12 نه تنها سلامت خود مادر را در بارداری به خطر میاندازد بلکه جنین را نیز دچار مشکلات شدید کرده و حتی میتواند مرگآور باشد.