نی نی سایت:در مادران باردار و شیردهی که از رژیم گیاهخواری استفاده میکنند و هیچ نوع ماده حیوانی در غذایشان موجود نیست کاربرد پروتئین در بدن پایین آمده و پروتئین مصرفی نمیتواند به مقدار کافی و لازم مورد استفاده قرار گیرد.
رژیم گیاه خواری در دوران بارداری و شیردهی ممنوع
برلیانت بزرگمهر؛ محقق و مشاور تغذیه و رژیم درمانی نوشت: رژیم گیاهخواری به مادران باردار و شیرده توصیه نمی شود.
پروتئین
پروتئین برای تشکیل بافتها و رشد و تکامل جنین، کودک و شیرخوار بسیار ضروری است، همچنین شیر وظایف مهم دیگری مانند ترمیم، تولید هورمونها، آنزیمها و آنتیبادیها در بدن انسان به عهده دارد. در دوران جنینی، پروتئین از طریق خون مادر به بدن جنین وارد شده و وظیفه خود را در تشکیل سلولها و تکامل جنین انجام میدهد. در دوران شیرخواری، پروتئین از طریق شیر مادر به کودک میرسد. در مادرانی که از رژیم گیاهخواری استفاده میکنند و هیچ نوع ماده حیوانی در غذایشان موجود نیست کاربرد پروتئین در بدن پایین آمده و پروتئین مصرفی نمیتواند به مقدار کافی و لازم مورد استفاده قرار گیرد، زیرا پروتئین موجود در گیاهان در برخی از اسیدهای آمینه اساسی کمبود دارند و چون بدن انسان نمیتواند اسیدهای آمینه اساسی را بسازد و باید از طریق غذا به ایشان برسد. البته چنانچه مخلوطی از دو نوع پروتئین گیاهی مثلا حبوبات و غلات یا حبوبات و مغزها و یا غلات و مغزها مصرف شود کیفیت پروتئینی غذا افزایش پیدا کرده و میتواند در بدن کاربرد مناسبتری داشته باشد.
چربیها
اسیدهای چرب اشباع نشده امگا–۳ در سلامت و تکامل سیستم عصبی جنین و نیز سلامت و قدرت بینایی شیرخوار تاثیر زیادی دارد. منبع مهم و اصلی اسیدهای چرب امگا–۳، ماهی و محصولات دریایی است. البته سبزیها نیز حاوی مقداری از این نوع اسیدچرب هستند ولی مقدار آن زیاد نیست. بنابراین در رژیم غذایی مادران باردار و شیردهی که از مواد حیوانی (ماهی و محصولات دریایی) استفاده نمیکنند مقدار کافی اسیدهای چرب امگا–۳ وجود ندارد. تاثیر دریافت ناکافی اسیدهای چرب امگا–۳ نه تنها در دوران جنینی و شیرخواری بلکه در سنین بالاتر نیز میتواند به صورت اختلالات مختلف در شخص بروز نماید.
کلسیم
کلسیم در رشد و تکامل استخوانهای جنین و کودک شیرخوار تاثیر مهمی دارد، و برای استحکام استخوانهای مادر نیز بسیار ضروری است. مصرف این ماده معدنی از دوران جنینی تا پایان عمر برای همه افراد اهمیت زیادی دارد. افراد گیاهخوار کلسیم مورد نیاز خود را از سبزیجات دارای برگ سبز تیره، سویا و سایر حبوبات و مقدار کمی نیز از غلات دریافت میکنند. بهترین منبع کلسیم، شیر و لبنیات است که حاوی مقدار قابل توجهی کلسیم با کیفیت جذب بسیار خوب میباشند. همچنین ماهی ساردین و سایر ماهیهایی که با استخوان مصرف میشوند از منابع غنی کلسیم هستند، ولی گیاهخواران چون از منابع حیوانی استفاده نمیکنند لذا اجبارا کلسیم مورد نیاز خود را از منابع گیاهی دریافت میدارند. کلسیم موجود در گیاهان قابلیت جذب خوبی ندارد و اگزالات موجود در گیاهانی مانند اسفناج، ریواس، چغندر و برخی گیاهان دیگر، جذب کلسیم را محدود میکند. همچنین فیبر موجود در منابع گیاهی باعث کاهش جذب کلسیم میشود، بنابراین رژیم گیاهخواری بهخصوص در خانمهای باردار و شیرده چنانچه به خوبی تنظیم نشود و منابع گیاهی کلسیم به مقدار کافی مورد استفاده قرار نگیرد، میتواند جنین، کودک شیرخوار و مادر را در معرض کمبود کلسیم قرار دهد و به رشد و تکامل استخوانهای جنین و کودک لطمه وارد سازد و موجب بروز راشیتیسم در کودک شود. همچنین ممکن است مادر را در معرض استئومالاسی (نرمیاستخوان) در سنین جوانی و استئوپروز (پوکی استخوان) در سنین بالاتر قرار دهد.
آهن
بهترین منابع غذائی آهن منابع حیوانی مانند جگر، دل و قلوه، ماهی و محصولات دریایی، گوشت کم چرب و مرغ است و آهن موجود در این منابع کیفیت جذب بسیار خوبی در دستگاه گوارش دارد و در بدن به خوبی به مصرف میرسد. در دوران بارداری به علت افزایش تشکیل خون و تامین نیازهای جنین، نیاز به آهن افزایش مییابد و لازم است مادر از منابع غنی آهن استفاده کند. آهن در برخی منابع گیاهی مانند حبوبات، سبزیجات و میوههای خشک وجود دارد و با آنکه مقدار آهن موجود در این منابع در سطح بالا و مناسب است ولی کیفیت جذب آن مناسب نیست و آهن منابع گیاهی به مقدار کمی در دستگاه گوارش جذب میشود. جذب آهن حیوانی که به آن آهن "هم"(heme) میگویند نسبت به آهن گیاهی خیلی بالاتر است و در یک غذا شامل مخلوطی از منابع حیوانی و گیاهی جذب آهن حدود ۴۰-۲۵ درصد است در حالی که جذب آهن گیاهی (آهن غیرهم) فقط حدود ۵ درصد است. عوامل موجود در غذاهای گیاهی مانند اگزالات موجود در سبزیجات و فیتات موجود در غلات، جذب آهن گیاهی (آهن غیرهم) را کاهش میدهد. بنابراین احتمال اینکه در مادران باردار و شیرده گیاهخوار، کم خونی فقر آهن برای جنین، کودک شیرخوار و مادر رخ دهد زیاد است. وجود اسید اسکوربیک (ویتامین C) در غذا موجب افزایش جذب آهن میشود. توصیه میشود مادران باردار و شیرده گیاهخوار حتما از منابع گیاهی آهن به مقدار کافی و همراه منابع آهن، از منابع اسیداسکوربیک(ویتامینC)نیز استفاده کنند. مصرف غلات و سایر محصولات گیاهی غنی شده با آهن نیز میتواند به تامین نیازهای این مادران کمک کند.
روی
روی یکی از مواد موثر در حفظ قدرت ایمنی بدن است. در سلامت پوست، مو و ناخنها موثر است. روی از عوامل بسیار موثر در رشد محسوب میشود و کمبود آن در کودکان و نوجوانان میتواند موجب کوتاهی قد بشود. این ماده مغذی همچنین در بلوغ جنسی در نوجوانان تاثیر دارد. در دوران بارداری و شیردهی به علت رشد جنین و کودک شیرخوار، نیاز به روی افزایش مییابد. بهترین منابع غذایی روی عبارتند از: گوشت، ماهی، مرغ و جگر. البته بعضی از محصولات گیاهی مانند سویا و سایر حبوبات، مغزها و غلات کامل نیز از منابع غنی روی محسوب میشوند، ولی جذب روی موجود در منابع گیاهی به خوبی منابع حیوانی نیست و عوامل مختلف ممکن است جذب آنها را دچار اختلال کند. از آنجایی که در دوران بارداری و شیردهی نیاز به روی افزایش پیدا میکند لذا لازم است خانمهای گیاهخوار در این دوران از منابع گیاهی غنی از روی به مقدار کافی استفاده کنند تا عوارض ناشی از کمبود روی گریبانگیر جنین، کودک و مادر نشود. استفاده از محصولات گیاهی غنی شده با روی نیز میتواند مقدار لازم روی را برای آنان تامین کند.
ویتامین B12
این ویتامین برای متابولیسم در تمام سلولها بخصوص سیستم عصبی، دستگاه گوارش و مغز استخوان ضروری است و کمبود آن باعث ایجاد اختلال در تقسیم سلولی به خصوص در دستگاههای ذکر شده میشود. مواد غذایی غنی از ویتامین B12 شامل منابع حیوانی از قبیل جگر، قلوه، گوشت، شیر، پنیر، ماهی و تخممرغ است و محصولات گیاهی فاقد این ویتامین هستند. از آنجایی که این ویتامین برای حفظ سلامت انسان ضروری است و کمبود آن ایجاد عوارض جدی و وخیم مینماید لذا لازم است خانمهای باردار و شیرده گیاهخوار به این مسئله توجه نمایند. کمبود ویتامین B12 ایجاد عارضهای به نام کم خونی وخیم یا کشنده میکند که با عوارض عصبی همراه است و چنانچه درمان نشود میتواند خطرناک و کشنده باشد. البته عوارض ناشی از کمبود این ویتامین خیلی تدریجی است و در درازمدت تظاهر کرده و ۶-۵ سال طول میکشد تا بروز نماید. به همین علت ممکن است شخص مبتلا تا سالها متوجه این کمبود نشود. مادران باردار گیاهخوار بخصوص چنانچه به مدت طولانی از رژیم گیاهخواری پیروی کرده باشند نمیتوانند نیاز جنین را به این ویتامین تامین کنند، همچنین شیرمادران گیاهخوار حاوی مقدار کافی ویتامینB12 برای تامین نیاز کودک نیست، لذا شیرخوار نمیتواند مقدار لازم از این ویتامین را از شیرمادر دریافت کنند.
منبع:زندگی آنلاین