نینی سایت: همه ما درباره محصولات ارگانیک و سلامتی و برتری آنها نسبت به محصولات صنعتی مطالب زیادی می خوانیم اما چطور می توان از ارگانیک بودن محصولی اطمینان حاصل کرد؟ در ادامه مبحثی که پیرامون مرغ ارگانیک داشتیم تصمیم گرفتیم که بیشتر درباره محصولات ارگانیک بگوییم تا به این وسیله آشنایی و آگاهی مخاطبان سایت را در مورد این مساله بالا ببریم. مخصوصا مادرانی که به دلیل مسوولیت تصمیم گیری برای تغذیه می توانند نقش مهمی در سلامت خانواده خود و پرورش نسلی سالم داشته باشند.
نخستین گام این است که ما بدانیم محصولات ارگانیک موجود در بازار شامل چه مواردی است و چطور می توان آنها را تهیه کرد تا به دام افراد متقلب نیفتیم.
شبنم وثوقی، کارشناس مرکز انجمن ارگانیک ایران به چند سوال ما در این زمینه پاسخ می دهد:
1. محصولات ارگانیک زیر نظر کدام نهادها کار می کنند؟
پروانه تولید محصولات ارگانیک از سوی سازمان غذا و دارو به واحدهای تولیدی واجد شرایط داده می شود. از طرفی هم شرکتهای نظارتی وجود دارند که بر کار این تولیدی ها نظارت دارند و البته واحدهای تجاری را که محصولات ارگانیک در آنها به فروش می رسد نیز کنترل میکنند. بخشی از فروشگاه ها، با همکاری و تفاهم نامه ای که با شهرداری تهران وجود دارد، در میادین میوه و تره بار فعالیت می کنند و برخی نیز به صورت مستقل کار می کنند که همگی زیر نظر شرکت های نظارتی و قوانین انجمن ارگانیک ایران هستند. در ایران شرکتهای نظارتی بیوسان گواه، Austria Bio، انجمن خاک انگلستان، پارس گواه، BCS، گواه سبز فردوس، کنترل یونیون هلند، CERES، CAEC اسپانیا و CCPAE اسپانیا فعالیت دارند که هر محصول ارگانیکی باید زیر نظر یکی از این شرکتها فعالیت کرده و از آنها گواهی نامه دریافت کند. انجمن ما نیز محلی است برای تجمیع این واحدها و معرفی این مشاغل تا هم از آنان حمایت کند و هم مصرف کننده این واحدها را بشناسد. به این ترتیب مصرف کنندگان می توانند با مراجعه به سایت انجمن ارگانیک ایران لیست واحدهای مجاز فروش را مشاهده و از آنها محصولات خود را خریداری کنند.
2. چگونه می توان محصولات ارگانیک را از معمولی تشخیص داد؟
گاهی ممکن است کنار هم قرار گرفتن محصولات ارگانیک و غیر ارگانیک در یک فروشگاه باعث شود شما آنها را با هم اشتباه بگیرید. چون واحدی که محصولات ارگانیک به فروش می رساند، ممکن است در کنار محصولات خود به فروش بوقلمون یا مرغ طبیعی نیز اقدام کند. بنابراین قبل از خرید محصول ارگانیک از مسوول واحد تجاری در مورد آن سوالات لازم را بپرسید و بعد به کد ارگانیک درج شده روی محصول، لوگوی انجمن ارگانیک ایران و گواهی نامه یکی از شرکتهای نظارتی دقت کنید. دارا بودن علامت استاندارد ایران و اطلاعات سیب سلامت نیز روی محصولات ضروری است.
3. محصولات طبیعی و ارگانیک چه تفاوتی دارند؟
ما سه دسته محصول در بحث ارگانیک داریم:
1. ITM: نام دیگر آنها، محصولات مدیریت شده است. به محصولات کشاورزی گفته می شود که در فرآیند پرورش آنها از مواد شیمیایی مانند کودهای صنعتی و نیز سموم شیمیایی در آنها استفاده نشده است. این محصولات در حقیقت مانند کشاورزی به روش سنتی است که در حجم محدود انجام می شود و هنوز شکل صنعتی به خود نگرفته است.
2. ارگانیک: محصولات کشاورزی و دامی که از نخستین مرحله تولید و پرورش تا فروش آن زیر نظر ادارههای بازرسی ارگانیک انجام می شود. شامل واحدهای صنعتی که این محصولات را تولید می کنند و فهرست اسامی و فعالیت آنها را می توانید در سایت انجمن ارگانیک ایران مشاهده کنید.
3. طبیعی: محصولات دامی و گوشتی مانند مرغ که به روش سنتی و در روستاها و شهرستانهای کوچک پرورش داده می شود اما زیر نظر اداره های بازرسی نیستند و روش تولید آنها نیز سنتی است.
4. محصولات ارگانیک گران هستند؟
این تصور اشتباهی است که فکر کنیم اگر بخواهیم محصول ارگانیک خریداری کنیم بسیار گران است و صرفه اقتصادی ندارد. در گران ترین شکل، محصولات ارگانیک تنها 30 درصد بیشتر از محصولات صنعتی قیمت دارند و تفاوت قیمت بالا یکی از فاکتورهایی است که نشان می دهد باید در اصالت محصول تردید کرد. بنابراین سلامت و کیفیت محصولات و تفاوت کم قیمت انگیزه لازم را برای ترجیح آنها به محصولات صنعتی فراهم می کند.
5. چه محصولات ارگانیکی در حال حاضر در کشور تولید می شود؟
در حال حاضر گوشت گوسفند ارگانیک در بازار وجود دارد و به تازگی تنها در یک واحد تولیدی در آذربایجان موفق به تولید گوشت گوساله ارگانیک شدهایم که البته هنوز تولید انبوه ندارد و به صورت محدود در حال فعالیت است. اما در میان گوشتهای سفید هنوز هیچ گوشتی اعم از مرغ، بوقلمون، بلدرچین و... را به صورت ارگانیک تولید نمی کنیم و تنها ممکن است محصولات طبیعی در بازار با مجوز بهداشت وجود داشته باشند.
انار، زردآلو، آلو سبز، انجیر، انگور، سیب گلاب، به، گندم، کلزا، چای، پرتقال، گردو، تمشک و لیمو، زعفران، عسل، یونجه، کیوی، برنج (شامل سفید، سبوسدار، آرد برنج)، پسته، عرقیات گیاهی (شاتره، رازیانه، زنیان،نعنا، گل همیشه بهار، یونجه، کاسنی، آرتیشو، به لیمو، رزماری، گل گاوزبان، ختمی، مرزه، جعفری، گشنیز، شوید، زیره، اسطوخودوس، مریم گلی، آویشن، بیدمشک، پنیرک)، گیاهان دارویی (جعفری، رازیانه، رزماری، زنیان، زیره، شاتره، شنبلیله، شوید، کاسنی، گشنیز، گل ختمی، گل گاوزبان، همیشه بهار، مرزه، نعنا، یونجه، گل محمدی، بیدمشک)، گلاب، سرکه بالزامیک، خرما (و محصولات مرتبط مانند چیپس خرما، سرکه خرما، پودر هسته خرما، رب خرما، شربت خرما)، روغن و دانه آفتابگردان، کنجاله روغن افتابگردان، انواع سبزیجات، انواع صیفی، گردو، بادام، آلوچه، کشمش، آلوچه، جو دوسر، عسل، زغال اخته و سیب درختی از جمله محصولات کشاورزی ارگانیک است.
برخی محصولات ارگانیک نیز به صورت وارداتی در اختیار مصرف کننده قرار گرفته است مانند: لازانیا-اسپاگتی- پنه- فسیلی (و محصولات مشابه)، شکلات ارگانیک (تلخ، شیری، بادامی و فندقی)، روغن زیتون، مربا(زردآلو، هلو، توت فرنگی و رزبری) و سس گوجه سرخ شده.
موضوع ارگانیک بحث جدیدی است، برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد آن می توانید در نهمین نمایشگاه محصولات ارگانیک که از روز پنجشنبه 11 دی تا 17 دی ماه در بوستان گفتگو برپا می شود، شرکت کنید. ما از شما دعوت می کنیم در کارگاه روز پنجشنبه 16 دی ماه در محل این نمایشگاه که مخصوص کاربران نی نی سایت و با توجه به نیازهای آنها طراحی شده، حضور پیدا کنند. اخبار بیشتر مربوط به نمایشگاه و کارگاه حضوری ما را در روزهای آینده خواهید خواند.