نینی سایت: در مطالب قبلی درباره سنگ کلیه و عوامل به وجود آورنده آن، سنگ کلیه کلسیمی و نیز تاثیر کاهش حجم ادرار بر تولید سنگ کلیه صحبت کردیم. اما اکنون میخواهیم در مورد چند نکته مهم و تکمیلی درباره سنگ کلیه با شما صحبت کنیم. نکاتی که شاید کمتر از آنها اطلاع داشتهایم یا در موردشان باورهای غلطی داشتهایم! شیوا فرجی، کارشناسارشد تغذیه این اطلاعات را در اختیارمان میگذارد.
رژیم غذایی و تعادل؛ دو وزنه یک ترازو
مصرف برخی از خوراکیهایی که خاصیت سنگسازی دارند میتواند باعث ایجاد سنگ کلیه شود. در رژیم غذایی که حجم پروتیین بیشتر از مقدار مورد نیاز بدن فرد است و استفاده بیش از اندازه از محصولاتی مانند انواع کبابها، گوشت قرمز، مرغ، حبوبات و مواد غذایی پروتیینی خارج از تعادل است احتمال سنگ کلیه بالا میرود.
رعایت اصل تعادل در رژیم غذایی رمز موفقیت است. ممکن است شما مقدار مناسبی از کلسیم را مصرف کنید اما در نهایت دچار مشکل افزایش دفع کلسیم و سنگ کلیه شوید. حلقه گمشده این رابطه نمک است! مصرف نمک میان ایرانیان بیش از استاندارد است و ما به خوردن غذاهای شور علاقه زیادی داریم. خوراکیهایی مانند خیارشور یا پخت غذاهای خوشنمک و حتی قرار دادن نمکپاش بر سر سفره نشاندهنده میزان علاقه و گرایش ما به استفاده از نمک است. بنابراین حتی اگر شما در مصرف کلسیم و میزان نیاز بدن به آن دقت کنید اما در کنار آن از نمک زیادی استفاده کنید، دچار دفع کلسیم و سنگ کلیه شوید. به همین دلیل باید عوامل موثر بر هم را در نظر بگیرید و بدانید که یک رژیم غذایی سالم و مناسب از رعایت تعادل در مصرف همه مواد غذایی به دست میآید.
از طرف دیگر سرانه مصرف گوشت قرمز در جامعه ما بالاست. مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز صرف نظر از مشکلات چربی خون و سرطان که میتواند تولید کند، باعث دفع بیشتر کلسیم، اوگزالات و اورات نیز میشود. حالا تصور کنید که این گوشت قرمز یک کباب نمکسود شده باشد! اتفاقی که میافتد دفع بیشتر کلسیم در بدن هم به خاطر مصرف گوشت و هم به دلیل اضافه شدن نمک به آن است!
اسفناج مظلوم!
اسفناج شاید معروفترین ماده غذایی است که بحث عدم استفاده از آن برای کسانی که سنگ کلیه دارند، بر سر زبانهاست! اما برخلاف تصور عموم این تلقی اشتباه است و لازم نیست هر کسی که دچار سنگ کلیه است از خوردن اسفناج محروم باشد! بحث اسفناج، همان بحث شناخت نوع سنگهاست که پیش از این نیز به آنها پرداختیم. اسفناج دارای اوگزالات است و مصرف آن برای کسی که سنگ کلیه او از این نوع است باید محدود شود اما اگر سنگ کلیه از جنس کلسیم یا اورات باشد، دیگر عدم استفاده از اسفناج موضوعیت ندارد و مصرف آن بلامانع است.
انسداد؛ مادرزادی یا اکتسابی!
انسداد در مجاری ادراری میتواند باعث ایجاد سنگ کلیه شود. این حالت ممکن است به صورت مادرزادی در فرد وجود داشته باشد به این صورت که در ناحیهای از مجرای ادرار یا کلیهها انسدادی وجود دارد یا ممکن است در اثر نقص یا مشکلی، تصادفی در این محدوده اتفاق افتاده باشد که باعث انسداد شده باشد. گاهی نیز اتفاق میافتد که به دلیل مصرف دارویی در بدن فرد این انسداد رخ دهد. در برخی از نوزادان نیز ما شاهد پدیده بازگشت ادارار هستیم که به دلیل انسداد رخ میدهد و باید با پزشک برای درمان آنها مشورت کرد.