نینی سایت: ماه رمضان همیشه با حال و هوای خاص خود خاطرهانگیز و به یادماندنی است و اگر این ماه همراه با رسیدن قدم یک نوزاد باشد، زیباتر از هر سال به نظر میرسد و بیش از هر زمان در خاطر باقی میماند. مادران بسیاری هستند که در این ماه مبارک نوزاد شیرخواری دارند که یا به تازگی متولد شده و یا در مرحلهای است که علاوه بر شیر از غذای کمکی استفاده میکند. به همین دلیل یکی از دغدغههای مادرانی که قصد روزهداری در این ماه پر برکت را دارند این است که با وجود نوزاد شیرخوار قادر به این امر هستند و آیا روزهداری خطری برای آنها یا نوزادشان ایجاد نمیکند؟
این سوال را با نرگس جوزدانی، کارشناس تغذیه مطرح میکنیم و او در جواب میگوید: مطالعات زیادی انجام شده که بر طبق برخی از آنها اگر شرایط لازم رعایت شود روزه میتواند برای مادر یا نوزاد خطری نداشته باشد. این شرایط شامل مواردی مانند رسیدن آب و مایعات کافی به بدن، استفاده از انواع گروههای غذایی، استفاده از مواد مغذی لازم و... است. البته گونه نیست که بتوان به صورت کلی گفت که مادران میتوانند روزه بگیرند یا خیر.
یکی از شرایط مهم برای روزهداری مادران شیرده سن نوزاد است. نوزادان در 6 ماهه اول زندگی صرفا با شیر مادر تغذیه میکنند که غذای اصلی برای رشد او را تشکیل میدهد. به همین دلیل به مادرانی که نوزاد آنها 6 ماهه نخست زندگیاش را طی میکند، توصیه میشود که روزه نگیرند. مخصوصا در این فصل که گرمای هوا و ساعات طولانی روزهداری روی آب بدن آنها تاثیر میگذارد و کم آبی نیز حجم شیر مادر را تحت تاثیر قرار میدهد.
در فاصله 6 ماهگی تا یکسالگی با توجه به شروع تغذیه تکمیلی مادر میتواند روزه بگیرد. بدن مادر این توانایی را دارد که در هنگام روزه داری به اندازه کافی شیر تولید نماید. میزان کالری کمتری که شما دریافت می کنید تفاوت چندانی در میزان شیر تولیدی ندارد. ولی در واقع این خود شما هستید که تاثیر روزه داری را احساس خواهید کرد. اگر حس می کنید که میزان شیر شما کم شده و کودکتان گرسنه میماند یا وزن گیری او دچار اختلال شده بهتر است روزه نگیرد.
اگر شما در فاصله افطار تا سحر غذای کمی دریافت کنید تا وزن کم کنید یا احتیاجات تغذیهای شما برآورده نشود، نوع چربی شیر شما تغییر خواهد کرد. در واقع مقداری از چربی موجود در شیر توسط سینه مادر ساخته شده و بقیه از طریق غذاهایی که دریافت می کنید تامین می شود. نوع چربی دریافتی مادر مستقیما بر روی چربی شیر تاثیر دارد. همچنین روزه داری باعث آزاد شده ذخایر چربی مادر و دریافت بیشتر تری گلیسریدها توسط کودک می شود. همچنین در مطالعه ای نشان داده شده که شیر مادرانی که روزه می گیرند میزان روی، پتاسیم و منیزم کمتری دارد.
شیردهی می تواند باعث کم آبی در بدن مادر شود و این کم آبی می تواند سبب سرگیجه، سردرد، احساس خستگی و ضعف شدید و دردهای بدنی شود. اگر شما این علائم را داشتید بهتر است یک لیوان آب همراه کمی شکر و نمک میل کنیدو برای نیم ساعت استراحت کنید.
برای روزه داری آماده باشید. قبل از شروع ماه رمضان خریدهای خود را انجام دهید تا بیشترین استراحت را در روزه داری داشته باشید و در هوای گرم از منزل خارج نشوید. همچنین یک لیست غذایی تهیه کنید که مطمئن باشید تمام مواد مواد مغذی مورد نیاز را از هنگام افطار تا سحر دریافت می کنید. آرام باشید و در طول روز استراحت کنید.
روزهداری زنان شیرده و باردار درصورت رعایت برنامه تغذیهای مناسب، در رشد کودکان اختلالی ایجاد نمیکند. تحقیقات نشان می دهد، دریافت مواد غذایی مناسب در فاصله افطار تا سحر، استفاده از قندهای طبیعی مثل خرما و توت. سبزی خوردن و انواع سالادها. استفاده از کربوهیدرات های پیچیده و نان های سبوس دار، مصرف انواع گوشت و لبنیات و مهمتر از همه اضافه وزن مناسب مادر به خصوص در دوران بارداری و مصرف سحری برای مادرانی که میخواهند روزه بگیرند از اهمیت بالایی برای روزه داری سالم برخوردار است.
در پایان توصیه می شود برای روزه داری با پزشک خود و مشاور تغذیه مشورت نمایید تا با استفاده از یک رژیم غذایی مناسب و بررسی شرایط و وضعیت مادر و کودک اقدام به روزه داری کنید.