دکتر سیدعلی صدر درباره شیوع ویروس گاستروآنتریت در فصل تابستان و نشانههای این اسهال فصلی گفت: شیوع این ویروس همراه با دل پیچه و اسهال بیشتر در اطفال دیده میشود اما این بیماری در رده سنی یک تا پنج سال، افراد دارای سوء تغذیه همچنین افراد بالای 80 سال به دلیل کمبود آب در مکانیزم بدن و افت فشار حایز اهمیت و خطرناک است.
وی افزود: این بیماری با علایم خفیف و گذرا تا علایمی مانند اسهال، استفراغ شدید، دل پیچه، تب و ضعف همراه است در این حالت اسهال به شکل خفیف تا سه بار و یا به شکل شدید روزی شش بار نیز اتفاق میافتد.
انتقال ویروس فصلی با رعایت نکردن اصول بهداشتی
این پزشک عمومی درباره بیشترین راه انتقال اسهال فصلی تاکید کرد: این بیماری در تابستان بیشتر مشاهده میشود و بیشترین راه انتقال آن از راه دهان به شکل خوردن غذا، آب یا دست آلوده است البته در مهد کودکها نیز به دلیل آگاهی نداشتن کودکان از اصول بهداشتی این ویروس فصلی نیز منتقل میشود.
شستوشوی تمام سطح دست برای جلوگیری از اسهال فصلی
صدر با اشاره به اینکه افراد در مکانهای مناسب از نظر بهداشتی شستوشوی تمامی سطح دست را برای خود یک اصل بدانند، افزود: اسهال فصلی نوع گاستروآنتریت هر چند وقت یکبار در فصل تابستان خود را نشان میدهد و به دلیل گرما خطرناک است.
وی ادامه داد: در خانهای که نوزاد مبتلا به اسهال حضور دارد بهتر است کودک دیگری رفت و آمد نکند؛ در زمان وقوع این بیماری یکی از خطرات جدی از دست رفتن آب بدن است، به همین دلیل وقتی تعادل مایعات در بدن به هم میریزد باید آب کافی به بدن برسد.
پرهیز از خوردن غذای مانده در سفر
این پزشک عمومی درباره راههای پیشگیری از اسهال فصلی گاستروآنتریت اظهارکرد: در فصل تابستان مسافران در مسافرت غذای گرم مصرف کنند و از خوردن غذای مانده پرهیز کنند، همچنین حتما مواد شوینده دست را به همراه داشته باشند به این دلیل که ممکن است در طول مسیر به دلیل نبود شرایط برای شستوشو فرد با دست آلوده آب بخورد.
صدر درباره درمان این بیماری گفت: در بسیاری از افراد سیر درمان اسهال فصلی خود به خودی است و شاید درمان جدی انجام نشود در غیر این حالت درمان را با آنتی بیوتیکهای مختلف شروع میکنیم.
اسهال کودک ممکن است شروع نارسایی کلیه باشد
وی با بیان اینکه پس از وقوع اسهال در نوزادان باید به سرعت به پزشک مراجعه شود، گفت: ممکن است اسهال ارتباطی به ویروس گاستروآنتریت نداشته باشد و علامت شروع نارسایی کلیه باشد.
وی تاکید کرد: تا زمانی که مبتلایان به اسهال فصلی مشکل خاصی ندارند، دچار ضعف نشده، دارای اشتهای خوب هستند و با فعالیت بدنی تغییری در هوشیاری آنان رخ نداده میتوان با مصرف مایعات و غذاهای آبکی بیماری را درمان کرد اما اگر پس از سه تا چهار روز علایم بیماری بیشتر شد و یا در کودک همچنان علامت تب وجود دارد باید به پزشک مراجعه شود.
مادران پودر ORS را برای اسهال کودکان در منزل داشته باشند
این پزشک عمومی با اشاره به اینکه پس از مصرف مایعات در فرد مبتلا به اسهال استفاده از پودر ORS توصیه میشود، افزود: به مادران توصیه میشود که در این فصل پودر ORS را در منزل داشته باشند به این دلیل که اسهال خفیف را میتوان با این پودر درمان کرد چرا که در اسهال علاوه بر آب، نمک بدن نیز دفع میشود.
در درباره تفاوت اسهال از نوع ویروسی با نوع باکتری گفت: در بیشتر مواقع تفاوتی میان این دو نیست و در روند درمان تفاوتی وجود ندارد اما در مواردی که فرد در قسمتهایی از بدن دچار عوارض شده یا در قسمتی از بدن مشکلاتی به این بیماری اضافه شود در این حالت درمان متفاوت است اگر اسهال از نوع باکتری باشد درمان به سمت آنتی بیوتیک و اگر اسهال ویروسی باشد درمان حمایتی انجام میشود.
منبع: سلامت نیوز