چالشهای بدن زنان بعد از زایمان چیه؟
چالشهای بدن زنان بعد از زایمان متفاوت هست. بدن زنان بعد از زایمان با چالشهای زیادی روبرو میشه که ناشی از تغییرات فیزیولوژیکی خواهد بود. همچنین تغییرات هورمونی در دوران بارداری و زایمان چالشهای زیادی برای بدن زنان به وجود میارن. هر یک از این چالشها اجتماعی، روانی، جسمی و ... هستن. مادر باید چالشهای بدن بعد از زایمان رو بشناسه تا بتونه با اونها مقابله کنه. در این مطلب میخوایم انواع چالشهای مادر بعد از زایمان که مربوط به بدنش میشه رو توضیح بدیم.
معرفی چالشهای بدن زنان بعد از زایمان
مهمترین چالشهای بدن زنان بعد از زایمان که اهمیت زیادی دارن عبارتن از:
1. چالش های جسمی
چالشهای جسمی مهمترین چالشهایی هستن که در مورد بدن زنان بعد از زایمان به وجود میان. چالشهای جسمی بعد از زایمان مربوط به درد و ناراحتی، مشکلات ادراری، خونریزی، تغییرات وزن، تغییرات پوستی، مشکلات شیردهی و ... میشن. انقباضات رحم بعد از زایمان که برای بازگشت رحم به اندازه قبل حاملگی انجام میشه درد داره. اگر برش در ناحیه تناسلی ایجاد شده باشه درد بسیار زیادی رو مادر تجربه میکنه.درد ناشی از سزارین در ناحیه شکم و درد شروع شیردهی و پر شدن سینهها مهمترین چالشهای جسمی هستن. مادر بعد از بارداری ضعف زیادی در ناحیه کف لگن حس میکنه و دچار مشکلات ادراری میشه.
همچنین امکان داره به دلیل تغییرات هورمونی و کم تحرکی مادر دچار یبوست بشه. خونریزی بعد از زایمان مهمترین چالش جسمی مادر به شمار میره. در صورت عدم انقباض مناسب رحم خونریزی بیش از اندازه رخ میده. بعد از زایمان وزن جنین و جفت کم میشه اما برگشت به وزن قبلی امکان داره تا حدودی زمانبر باشه. تورم در دست و پا و همچنین ترکهای پوستی که ایجاد میشه برای مادر دغدغه زیادی داره. ریزش مو، تیرگی پوست، بیخوابی، کمبود آهن، فشار جسمی، گرفتگی مجاری شیری، التهاب پستان و موارد دیگه هستن که چالش جسمی زیادی برای مادر به وجود میارن.
2. چالشهای روانی
جدا از چالشهای جسمی باید بگیم چالش روانی هم اهمیت زیادی داره. بین چالشهای بدن زنان بعد از زایمان باید به چالشهای روانی توجه کنین. بسیاری از مادران بعد از زایمان دچار افسردگی میشن و احساس ناامیدی دارن، چرا که نمیتونن فعالیتهای روزمرهشون رو انجام بدن. نگرانی بیش از اندازه در مورد سلامت ایمنی نوزاد اضطراب پس از زایمان رو بیشتر میکنه. نوسانات خلقی شدید و ناگهانی مادر کاملا طبیعیه. مادر امکان داره احساس گناه و ناتوانی در نگهداری بچه خودش داشته باشه. مسئولیتهای جدید و تغییر در سبک زندگی، مادر رو دچار چالش میکنه. تاثیر منفی روی خلق و خوی مادر به دلیل کمبود خواب هست. همچنین در دستهبندی چالشهای روانی امکان داره که از مادر انتظار بره وظایفش را انجام بده ولی مادر نمیتونه فعالیتهای قبلیاش رو به راحتی انجام بده. فکرهای وسواسی و رفتارهای اجباری از جمله اختلالات وسواس فکری هستن که بعد از زایمان به وجود میان.
3. چالشهای بدن زنان بعد از زایمان و چالش اجتماعی
بین انواع چالشهای بدن زنان بعد از زایمان باید چالشهای اجتماعی رو هم بشناسین. به دلیل تمرکز بیشتر مادر روی نوزاد و کمبود زمان برای ارتباط با همسر امکان داره در روابط زناشویی تغییراتی به وجود بیاد. تغییر در روابط اجتماعی به دلیل کاهش ارتباط با دوستان و خانواده هست که مشغله زیاد مادر رو نشون میده. مادر احساس تنهایی میکنه چرا که به صورت شبانه روزی باید از نوزادش مراقبت کنه. به دلیل نیاز به مراقبت از نوزاد مادر نمیتونه در فعالیتهای اجتماعی شرکت کنه.
مشکلات مالی و فقدان حمایت مالی به عنوان چالشهای اجتماعی بعد از زایمان شناخته میشن که برای مادر به وجود میاد. افزایش هزینهها ناشی از خرید وسیلههای نوزاد، مراقبتهای پزشکی و ... شاید والدین رو اذیت کنه. به دلیل مرخصی زایمان و عدم امکان کار کردن به صورت تمام وقت، درآمد مادر کمتر میشه. در مراقبت از نوزاد و انجام دادن کارهای خانه مادر به کمک نیاز داره ولی شاید کمک زیادی دریافت نکنه.
راهکارهایی برای از بین بردن چالشهای بدن زنان بعد از زایمان
راهکارهای زیادی برای از بین بردن چالشهای بدن زنان بعد از زایمان وجود داره. شما میتونین به صورت منظم مراقبتهای پزشکی رو انجام بدین و تغذیه مناسبی داشته باشین. استراحت کافی، ورزش ملایم و مشاوره روانشناسی کمک میکنه تا دچار چالشهای جسمی و روحی نشین. برنامهریزی و مراقبت از خودتون مهمترین موردیه که باید بهش توجه داشته باشین تا از زندگی کردن با نوزادتون لذت ببرید.