غذای مناسب شب یلدا
در شب یلدا انواع خوراکیها و غذاها از جمله آش، آجیل، شیرینی، میوه و... در سفره قرار میگیره. اما غذای مناسب شب یلدا چیه؟ شهرهای مختلف ایران آداب و رسوم و سنن متفاوتی درباره شب یلدا دارند. معمولا برای این شب یک غذای گرم و آبدار مثل دلمه، قورمهسبزی، کوفتهتبریزی یا... تهیه میشه. از اونجا که انار نماد شب یلدا محسوب میشه، مردم بسیاری از شهرها به خصوص در استان گیلان و مازندران غذاهایی با دانه یا رب انار (مثل فسنجان، ماهی شکمپر یا مرغ ناردون) درست میکنند. در این مقاله از نی نی سایت قصد داریم به معرفی غذاهای محلی که به مناسبت شب یلدا در مناطق مختلف ایران تهیه میشه بپردازیم.
غذای مناسب شب یلدا در مناطق مختلف: قسمت اول
· شیراز: کلمپلو، قنبرپلو، آش انار و آش کارده از غذاهایی هستند که شیرازیها در شب یلدا طبخ میکنند. برای تهیه کلمپلو شیرازی از کلم سنگ (کلم قمری) یا کلم برگ خلال شده، کوفته قلقلیهای ریز، سبزیهای معطر مثل ریحان، ترخون و شوید استفاده میشه. شیرازیها معمولا در کنار این غذا سالاد شیرازی سرو میکنند. آش انار و آش کارده هم به عنوان پیش غذا در سفره شب یلدا قرار میگیرند.
· خوزستان: قلیهماهی، ماهی شکمپر و قورمهسبزی غذاهایی هستند که به مناسبت شب یلدا در خوزستان طبخ میشن. برای درست کردن ماهی شکم پر از ماهی صبور استفاده میشه. خوزستانیها این غذا رو روی آتش پخته و همراه با برنج چلو سرو میکنند. قلیهماهی هم با رب گوجهفرنگی، تمبر هندی، سیر، سبزی قلیه (شنبلیله و گشنیز) و ادویههای مخصوص درست میشه.
· مازندران: خورش مرغ ناردون، کوکو سبزی، سبزیپلو با مرغ، بورانی اسفناج، ماهی گرده بیج (ماهی سفید شکمپر)، کدو پلو، خورش کدو حلوایی، خورش مرغ ترش مازندرانی، خورش فسنجان و حلوا آغوز از غذاهای محبوبی هستند که به مناسبت شب یلدا در مازندران تهیه میشن. این غذاها همراه با برنج در سفره شب یلدا قرار میگیرند.
· قزوین: انار پلو یک غذای بسیار خوشمزه و لذیذ هست که قزوینیها در شب یلدا درست میکنند. این غذا در واقع یک پلوی مخلوط همراه با مرغ یا گوشت (به صورت مکعبی یا ریشریش) هست که پس از پخت با انواع خلال، دانههای انار و گشنیز خرد شده (برای عطر غذا) ترکیب میشه. قیمه نثار هم غذای محبوب دیگهای هست که در سفره شب یلدای قزوینیها قرار میگیره.
· کرمانشاه: خورش خلال، سیب پلو، دنده کباب و آبگوشت کرمانشاهی، غذاهایی هستند که مردم کرمانشاه در شب یلدا تهیه میکنند.
- زنجان: خاگینه خرما غذایی خوشمزه و ساده هست که طبع گرمی داره و با استفاده از پسته، کشمش، تخممرغ، خلال بادام، ادویههای معطر و پیاز درست میشه.
غذای مناسب شب یلدا در مناطق مختلف: قسمت دوم
· تبریز: تبریزیها یکی از خوش رنگ و لعابترین سفرههای شب یلدا رو در سراسر کشور دارند و انواع دسرها و غذاهای لذیذ رو برای این شب آماده میکنند. کوفتهتبریزی یکی از غذاهای اصلی شب یلدا در این استان هست که با لپه، برنج، گوشت چرخکرده، سبزی و ادویه کوفته تبریزی طبخ میشه. آش خشیل غذای دیگهای هست که با شیره (یا عسل) و بلغور تهیه میشه. آش انار و آش کلم برگ از غذاهای دیگهای هستند که تبریزیها به مناسبت شب یلدا درست میکنند.
· سنندج: دلمه برگ مو یا دلمه کلم برگ یک غذای محبوب هست که سنندجیها در شب یلدا درست میکنند. برای تهیه این غذا از برنج، گوشت چرخکرده و... استفاده میشه.
· لرستان: لرستانیها به مناسبت شب یلدا سبزیپلو با ماهی، قورمهسبزی یا چلو گوشت لری با زیربرنجی درست میکنند.
- اراک: در استان مرکزی به مناسبت شب یلدا آش لبو یا غذاهای دیگهای با چغندر قرمز درست میشه.
· گیلان: خورش انار بیخ (سبزی فسنجان) یک غذای محبوب هست که گیلانیها در شب یلدا درست میکنند. البته غذاهای دیگهای مثل کوفته انار، خورش انار مسما، خورش فسنجون رشتی، آش انار شمالی، خورش مرغ ترش گیلانی و خورش سیرابیج گیلانی هم در این شب طبخ میشه.
· تهران: مردم تهران از قدیم برای شام شب یلدا سبزی پلو با ماهی درست میکنند. البته دمپختک، آش انار تهرانی، آش شله قلمکار و خورش انار بادمجان هم در این شب درست میشه.
· سیستان و بلوچستان: غذای مناسب شب یلدا در این استان، چنگال هست که با خرما، روغن محلی و نان درست میشه.
· کرمان: کرمانیها معمولا برای شب یلدا آش اوماچو درست میکنند.
· مشهد: مشهدیها برای شب یلدا غذاهای متنوعی درست میکنند که شامل شله مشهدی، رشته پلو و... میشه.
- یزد: غذای مناسب شب یلدا در یزد شامل آش شولی، خورش فسنجان یزدی و آش انار یزدی میشه.