قد فرزند
در زمانهای گذشته والدین نمیتونستن سلامت و شرایط جنین رو توی بارداری کنترل کنن. به همین دلیل خیلی از افراد تا زمان زایمان حتی نمیتونستن جنسیت بچشون رو تشخیص بدن. خوشبختانه امروزه علم به اندازهای پیشرفت کرده که میشه از لحظه اول بارداری تا زمان زایمان تمام شرایط جنین رو با دقت بررسی کرد. از طرفی با استفاده از رژیم غذایی و سبک زندگی مناسب میشه خیلی از ویژگیهای جنین رو تحت تاثیر قرار داد. به طور مثال پزشکان به خانمها توصیه میکنن که اگه میخوان قد فرزند اونها بلندتر بشه، از رژیم غذایی مناسبی استفاده کنن. البته نباید این موضوع رو فراموش کرد که بخش قابلتوجهی از ویژگیهای جنین مثل قد اون، تحت تاثیر عوامل ژنتیکی قرار داره. بنابراین علاوه بر شرایط بارداری باید ژنتیک جنین رو هم در نظر گرفت. با توجه به این موضوع در ادامه قصد داریم بررسی کنیم که قد فرزند به کی میره؟
ژنتیک مهمترین عامل تعیین قد فرزند
یکی از مهمترین عامل تاثیرگذار در قد کودکان مسائل مربوط به ژنتیک اونهاست. به طور کلی از زمانی که جنین در رحم مادر تشکیل میشه و شروع به رشد میکنه، ژنهای پدر و مادر روی رشد اون تاثیر میذارن. به طور کلی ژن به صورت وراثتی به فرزند منتقل میشه و هورمونها، استخوانها، ارتباطات سلولی و ... رو توی بدن اونها کنترل میکنه. از مهمترین ویژگیهایی که به شدت تحت تاثیر ژنها قرار دارند، میتونیم به قد فرزند، رنگ چشمها، رنگ مو، پوست، وزن و ... اشاره کنیم.
ژنهای مربوط به هورمون رشد و تولید اونها که ژنهای GH هستن و فاکتورهای رشد جنین مثل IGF-1 از جمله عوامل تاثیرگذار روی قد هستن. نکته قابل توجه اینه که ژنهای مربوط به بافتهای استخوانی و کنترل کننده سلامت استخوانها هم از جمله ژنهای موثر روی تعیین قد هستن که از پدر و مادر به ارث میرسن. این عوامل میتونن نقش فوقالعاده موثری توی رشد و تقویت استخوانها داشته باشن و به همین دلیل روی قد فرزند هم تاثیر دارن.
فرزندان قدشون رو از کی به ارث میبرن؟
شاید شما هم این جمله رو شنیده باشین که "بچه قد بلند می خوای با مرد قد بلند ازدواج کن."
این جمله نشون میده که بخش قابلتوجهی از عوامل تاثیرگذار روی قد فرزند مربوط به ژنهای پدر هستن. در گذشته افراد این موضوع رو با توجه به شواهدی که اطرافشون میدیدن اعلام میکردن. با پیشرفت تکنولوژی در زمینه ژنتیک این موضوع به شکل دقیقتر بررسی شد و به صورت علمی به اثبات رسید. با توجه به بررسیهایی که توسط دانشمندان انجام شد، مشخص شده که قد انسانها 70 درصد تحت تاثیر ژنتیک پدره و مادر تنها 30 درصد توی این موضوع تاثیر داره.
جالبه بدونین که رشد قد توی خانمها در سن 15 سالگی متوقف میشه. در صورتی که توقف رشد قد توی مردها در سن 18 سالگی اتفاق میفته. این موضوع نشون میده که هورمون رشد قد توی مردها فعالتر و قویتر از خانمهاست. همین موضوع باعث شده تا قد فرزند کاملا به قد پدر وابسته باشه. بنابراین اگه پدر قد کوتاهی داره، احتمالا فرزند اون هم با قد کوتاهتری متولد میشه.
چه عواملی روی قد فرزند تاثیر داره؟
یکی از رایجترین سوالایی که در رابطه با قد فرزند پرسیده میشه، اینه که آیا والدین کوتاه قد میتونن فرزندی قد بلند داشته باشن؟
در جواب به این سوال باید بگیم که بجز ژنتیک عوامل دیگهای هم وجود دارن که میتونن روی تعیین قد فرزند تاثیر داشته باشن. بنابراین اگه والدین قد کوتاهی دارن، میتونن با در نظر گرفتن این عوامل به فرزندشون کمک کنن تا قد مناسبتری داشته باشه. با این وجود نباید توقع داشته باشین که والدین قد کوتاه، فرزندان خیلی بلند قدی داشته باشن. این عوامل فقط میتونن تا حد نسبتا کمی به رشد قد انسان کمک کنن. به طور کلی از مهمترین عواملی که میتونه رشد قد فرزند رو تحت تاثیر قرار بده، میتونیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- اگه پدر و مادر قد کوتاهی دارن، اما دایی و عموها قد بلند هستن، احتمال قد بلند شدن فرزند اونها وجود داره.
- از طرفی پدرهایی که دچار اضافه وزن شدید هستن، میتونن روی عملکرد مغزی جنین تاثیر بذارن و رشد اونها رو به تاخیر بندازن. این موضوع میتونه روی رشد قد جنین هم تاثیر داشته باشه.
- نقش تغذیه والدین بر ژنتیک کودک هم عامل دیگهای محسوب میشه که میتونه تاثیر زیادی در رشد قدی جنین داشته باشه. بهبود عملکرد ژنها و کمک به تقویت ژنهای رشد قد باعث میشن تا فرزندان با قد بلندتری متولد بشن.
- شرایط زیستی، موقعیت و شرایط بارداری، عوامل فیزیکی و ... هم از عوامل دیگهای محسوب میشن که روی رشد قد فرزند تاثیر میذارن.