حلال زاده به داییش میره
حلال زاده به داییش میره. حتما برای یک بار هم که شده این عبارت رو شنیدید. این ضربالمثل به کرات در گفتگوهای روزمره به کار میره. اما معنی (حلال زاده به داییش میره) چیه؟ حلال زاده به داییش میره در جایی استفاده میشه که قصد داریم به شباهتهای ظاهری یا باطنی کودک با داییش اشاره کنیم. جالبه بدونید این ضربالمثل مستند دینی هم داره. در روایات و احادیث به این نکته اشاره شده که دایی از لحاظ ژنتیک و وراثت به اندازه پدر و مادر در ویژگیهای ظاهری و باطنی کودک نقش داره.
در ادامه این مقاله از نی نی سایت قصد داریم مفهوم این ضربالمثل فارسی و کاربرد اون رو مورد بررسی قرار بدیم. پس برای آشنایی با ابعاد مختلف این ضربالمثل فارسی با ما همراه باشید.
حلال زاده به داییش میره یعنی چی؟
عبارت (حلال زاده به داییش میره) یه ضربالمثل بینالنهرینی هست که از دوران قدیم به کار میره. تمام ژنهای بدن ما از خانواده به ارث رسیدهاند. بد نیست بدونید که نوع ژنتیک در خانوادهها مشابه همدیگه هست. همین مسئله باعث شده از دیرباز افراد یک خانواده رو با خصوصیتهای رفتاری و روانی اونها بشناسند. این جمله در واقع نشوندهنده این مسئله هست که از خصوصیات و رفتارهای یک کودک، میشه دایی اون رو شناخت.
به عبارت دیگه زمانی از این ضربالمثل فارسی استفاده میشه که بخوایم شباهت دایی و خواهرزاده رو مورد اشاره قرار بدیم. عوامل ژنتیکی موجود در بدن ما تقریبا در تمام افراد خانواده یکسان هستند. به همین دلیل میشه از خصوصیات یک شخص، اعضای دیگه خانواده اون رو شناخت. فرض کنید یک کودک و دایی او در یادگیری مطالب مختلف بسیار باهوش و ذکاوت هستند. در این حالت مردم اگه بخوان خواهرزاده رو به دایی تشبیه کنند، این ضرب المثل رو به کار میبرن. در واقع با این ضربالمثل میگن که کودک هم درست مثل داییش باهوش و ذکاوت شده و هوش و ذکاوتش به داییش رفته.
داستان ضربالمثل حلال زاده به داییش میره
در زمانهای قدیم پادشاهی در یک شهر دور افتاده فرمانروایی میکرد. این پادشاه 5 همسر داشت که 3 نفر از آنها منتظر تولد فرزندشان بودند. مردم طبق یک رسم قدیمی خانواده کودکی که به دنیا میومد رو از شباهتهایی که به داییش داشت تشخیص میدادند. پادشاه از اونجا که 3 همسرش به طور همزمان حامله بودند، تصمیم گرفت طبق این رسم عمل کنه. به این صورت که پس از تولد هر فرزند، از شباهتها و تشابهات اون به داییش تشخیص میداد که کدوم یکی از زنها مادر بچه هست. پس از تولد اولین فرزند، تونست از روی قیافه اون شباهتش به دایی و خانواده مادرش رو تشخیص بده. این تشخیص درست باعث شد استفاده از این ضربالمثل رواج پیدا کنه.
اثبات علمی ضربالمثل (حلال زاده به داییش میره)
جالبه بدونید علم ژنتیک ضربالمثل (حلال زاده به داییش میره) رو اثبات کرده. اما شاید بپرسید چطور؟ طبق تحقیقات علمی که در این باره انجام شده، کروموزوم X در مقایسه با کروموزوم Y اندازه بزرگتر و محتوای ژنتیکی پیچیدهتری داره. تعداد کروموزوم X که بدن جنین رو تشکیل میده، 5 برابر تعداد کروموزوم Y هست. همونطور که میدونید کروموزوم X از مادر و کروموزوم Y از پدر به جنین میرسند. همین مسئله باعث میشه خصلتها و خصوصیاتی که از خانواده مادری به کودک میرسند، 5 برابر بیشتر از خصلتها و خصوصیات خانواده پدری باشند. به همین دلیل میزان شباهت کودک به مادر و طایفه مادری بیشتر از شباهت او به پدر و طایفه پدری هست.
جایگاه ضربالمثلها در فرهنگ فارسی
ضربالمثلهای هر کشور فرهنگ، افکار، خصلتها و روحیات مردم اون کشور رو نشون میدن و به شناخت ویژگیهای اخلاقی مردم یک کشور کمک میکنند. در فرهنگ ایرانی برای موضوعات مختلف ضربالمثلهای متنوعی وجود داره که هم به شباهتهای ظاهری و هم به خصوصیات باطنی افراد اشاره میکنند. این ضربالمثلها به صورت گسترده در محاورات و مکالمات مورد استفاده قرار میگیرن. کودک از لحاظ ظاهری و باطنی محصول مشترک مادر و پدر هست. اگه به شما بگن چشمهای بچه به مادرش رفته، شما توی ذهن خودتون چشمهای مادر رو تصور میکنید. غیرتی که مردان ایرانی از گذشته نسبت به همسران خود داشتند، باعث شده برای جلوگیری از ایجاد تصویر همسر خود در ذهن مخاطب، در این ضربالمثل به جای (مادر) از (دایی) استفاده بشه. به این صورت مخاطب به جای تصویر زن نامحرم، تصویر یک مرد رو توی ذهنش میاره. همین مسئله در مورد صفات باطنی مثل نجابت و متانت هم صدق میکنه.