نینی سایت: حالا که مدتی است امکان اندازهگیری ویتامین د در بدن به صورت فراگیر انجام شده است، بحث و صحبت درباره آن و کمبودش بسیار رایج شده است. به همین دلیل برای شناخت بهتر این ماده مغذی، کارکردش در بدن، اثرات کمبود آن، روشهای جذب آن و... به سراغ نرگس جوزدانی، کارشناس تغذیه و رژیم درمانی میرویم و سوالاتمان را مطرح میکنیم. او نیز جوابهای کامل و روشنی به ما میدهد که در ادامه میخوانید.
چرا کمبود ویتامین D میگیریم؟
کمبود ویتامین D امر شایعی به نظر میرسد، بسیاری از افراد بعد از انجام آزمایش متوجه کمبود این ماده در بدن خود میشوند. این امر در خانمها بیشتر به چشم میخورد، علت آن چیست؟
با اینکه دریافت ویتامین دی بسیار ساده است اما کمبود آن بسیار شایع است.
- پوشاندن بدن و ماندن زیاد در خانه و محل کار
- استفاده مداوم از کرم های ضد آفتاب
- عدم استفاده از محصولات دریایی و غنی شده با این ویتامین از علل اصلی کمبود این ویتامین به شمار می رود.
مقدار مناسب ویتامین دی در بدن
میزان مناسب ویتامین دی
برای از بدو تولد تا یکسال 400IU
یک سالگی تا 70 سالگی 600IU
و بالای 71 سال 800IU در نظر گرفته شده و در دوران بارداری و شیردهی 600IU است.
در مجموع برای یک فرد بزرگسال 400 تا 1000 IU در روز توصیه می شود.
جبران کمبود ویتامین دی با مکمل
اکثر مکملهای کلسیم- ویتامین دی حاوی 1000 میلی گرم کلسیم و 400IU ویتامین دی هستند.
با این وجود به علت محلول بودن ویتامین دی در چربی و ذخیره شدن آن در بدن ، دریافت زیاد این ویتامین از طریق مکمل یاری می تواند سبب ضعف، خستگی، کاهش مدت زمان خواب، سردرد، کاهش اشتها، دهان خشک، مزه فلزی در دهان، تهوع و استفراغ شود.
کلسیم و ویتامین D با هم فرق دارد!
بعضیها به خاطر شنیدن نام مکمل کلسیم D، تصور میکنند کلسیم و ویتامین D یکی هستند. اما کلسیم یک ماده معدنی و ویتامین دی یک ویتامین محلول در چربی است.
در واقع برای جذب کافی کلسیم و ویتامین دی حضور هر دو به نسبت مساوی در بدن لازم است تا بتوانند نقش اساسی خود را در ساختمان دندان و استخوان ایفا کنند. از منابع خوب کلسیم لبنیات و انواع کلم هستند.
منابع غذایی ویتامین D
ویتامین دی یک ویتامین محلول در چربی است که در مقادیر بسیار کم در برخی غذاها یافت میشود. منابع غذایی این ویتامین بسیار محدودند و در ماهیهای چرب مثل ساردین، سالمون و تن؛ مقدار کمی در جگر گوساله، پنیر و زرده تخم مرغ وجود دارد. امروزه برای افزایش محتوای ویتامین دی برخی مواد غذایی را با این ویتامین غنی میکنند. محصولات لبنی و آبمیوهها همچنین غلات آماده مصرف (کورن فلکسها) معمولا با این ویتامین غنی میشوند.
چه افرادی در معرض خطر کمبود ویتامین دی قرار دارند؟
- نوزادانی که شیر مادر میخورند
- سالمندان
- افرادی که پوست تیرهتر دارند
- افرادی که دچار مشکلات سوءجذب هستند. در واقع احتمال کمبود ویتامین دی در افراد بالای 65 سال بسیار زیاد است و حدود 40 درصد افراد در این سن دچار کمبود ویتامین دی هستند. این افراد کمتر در معرض نور خورشید قرار میگیرند. گیرندههای کمتری در پوست برای جذب ویتامین دی دارند و مقادیر کمتری از این ویتامین را از طریق رژیم غذایی دریافت میکنند و احتمال سوءجذب مواد غذایی در افراد بالای 65 سال بیشتر است.
ادامه این مطلب را اینجا ببینید.