تربیت جنسی کودک
شاید خیلی از پدر و مادرها با این مسئله رو به رو شدن: خودارضایی در کودکان. این یکی از اون مواردیه که خیلی از پدر و مادرها رو نگران میکنه و اغلب سوالات زیادی ایجاد میکنه. کودکی که توی این مرحله از رشدش خودش رو کشف میکنه و بدنش رو میشناسه، ممکنه رفتارهای خودارضایی نشون بده. این ممکنه تا حدی طبیعی باشه ولی برای خیلی از والدین سواله که این رفتار طبیعیه یا خیر؟
توی این مقاله ما قصد داریم کمی عمیقتر به این موضوع بپردازیم. ما راجع به علل خودارضایی در کودکان صحبت میکنیم. همچنین سعی میکنیم راهنماییهایی ارائه بدیم که پدر و مادرها بتونن با این رفتار بهتر برخورد کنند.
علل خودارضایی در کودکان چیست؟
موضوع خودارضایی در کودکان یکی از مسائلیه که پدر و مادرها خیلی وقتها باهاش سر و کله میزنن و سوالات زیادی دارن. اول از همه بگم که تو بچههای کوچک، این رفتارها کاملا طبیعیه.
کنجکاوی: بچهها خیلی کنجکاون و در حال کشف دنیای اطرافشونن. این کنجکاوی میتونه راجب بدنشون هم باشه و ممکنه که بدن خودشون رو کشف کنن و تجربههای جدیدی داشته باشن، مثل خودارضایی کردن.
صحنههای مستهجن: کودکی که والدینش رو در حال انجام رابطه جنسی میبینه یا کودکی که فیلم یا عکس مستهجن دیده باشه یا کودکانی که مورد سو استفاده جنسی قرار گرفته باشن، بیشتر از بقیه کودکان به خودارضایی میپردازن.
عفونت مجرای ادرار: ممکنه عفونت در ناحیه مجرای ادراری باعث التهاب و ایجاد حس خارش در این اندام بشه و کودک با خاریدن اون قسمت، به لذت خودارضایی پی ببره. این مساله در کودکان دختر نسبت به کودکان پسر شایعتره.
قلقلک دادن: برخی از اطرافیان، برای سرگرم کردن کودک، شکم و کشاله رانش رو قلقلک میدن. تماس بیش از حد دست افراد با ناحیه شکم، ران و ناحیه تناسلی میتونه باعث تحریک کودک و لذت بردن از این حس بشه.
به شکم خوابیدن: به شکم خوابیدن در کودکان امری طبیعیه و نمیشه جلوی اون رو گرفت. ولی اگه کودک این کار رو بیش از حد انجام بده و آلت تناسلی خودش رو به اجسام میماله، باید با رعایت مسائلی، مانع این کار بشین.
کمبود توجه: اگه کودک توجه کافی رو از والدین و اطرافیان دریافت نکنه و دچار کمبود عاطفی بشه، ممکنه محبت رو در خودش جستجو کنه و توی این مسیر به خودارضایی هم کشیده بشه.
نداشتن دوست: کودکی که از بازی کردن با دوستان و اسباب بازیهای خودش شاد نشه احساس ناکامی و طردشدگی میکنه و برای گذر از رنج تنهایی به دنبال راهی برای بدست آوردن احساس لذت میگرده که سادهترین راه خودارضاییه.
روش برخورد با خودارضایی کودک
افراد در هر سنی به دلایل مختلفی خودارضایی میکنن. یکی از دلایل اصلی این رفتار رسیدن به آرامشه. انجام خودارضایی میتونه به افراد حس آرامش و لذت بده. بعضی افراد هم این کار رو به عنوان یک روش برای کاوش و کنجکاوی در مورد بدنشون میدونن. بیشتر مواقع، خودارضایی فقط به خاطر اینکه احساس خوبی داره انجام میشه.
پدر و مادرها، مهمه که از این نکات برای برخورد با خودارضایی کودکتون آگاه باشین:
فهم و پذیرش: اولین گام مهم، فهم و پذیرش این موضوعه. باید بدون تنبیه یا دعوا، به کودکان اطلاعات صحیح در مورد خودارضایی رو بدیم.
حریم شخصی: به کودکان یاد بدین که خودارضایی یک کار خصوصیه و میتونه در مکانها و زمانهای خصوصی انجام بشه.
رفع استرس: اگه دیدین که کودکتون وقتی استرس داره خودارضایی میکنه، باید سعی کنین استرسش رو کاهش بدین و راهنماییش کنین که با استرس به روشهای دیگه برخورد کنه.
مشورت با متخصصان: اگر نگرانیهای جدی دارین یا مشکلی در رفتار کودک مشاهده میکنین، بهتره با متخصصان روانشناسی یا مشاوره تماس بگیرین تا راهکارهای بهتری برای مدیریت این موضوع بهتون بدن.
در کل، مهمترین نکته اینه که با کودکان به دور از تنبیه و ترس صحبت کنیم و اطلاعات مناسب و اخلاقی رو بهشون منتقل کنیم.
سخن پایانی
خودارضایی در کودکان یک مرحله طبیعی از رشد و تکامل اونهاست و نباید با تنبیه یا دعوا باهاشون برخورد کرد. پدر و مادرها با ارائه اطلاعات مناسب و بهداشتی به کودکان و نوجوانان میتونن اونها رو در مدیریت این رفتار و درک صحیح از تمایلات جنسیشون کمک کنن. همچنین، در صورت وجود نگرانیهای جدی یا مشکلات روانی، مشورت با متخصصان ضروری است.