استرس و اضطراب در هر زمانی با عوارض ناخوشایندی همراه است، دیگر چه برسد به اینکه این استرس در دوران
بارداری باشد. محققان معتقدند
استرس دوران بارداری هر چه شدیدتر و طولانیتر باشد آثار سوء بیشتری بر حافظه و یادگیری فرزندان بر جا میگذارد.
در پژوهشی که توسط فاطمه عقیقی، محمود سلامی و سید علیرضا طلائی از مرکز تحقیقات فیزیولوژی پژوهشکده علوم پایه دانشگاه علوم پزشکی کاشان انجام شده، آمده است:« در مطالعات پیشین نشان داده شده است تعداد زیادی از فرزندانی که مادران آنها در دوران بارداری در معرض استرس قرار گرفته بودند، در سن دو سالگی فاقد تواناییهای شناختی و زبانی بودهاند و جالب این که شدت و نوع این اختلالات با شدت استرسی که مادران با آن مواجه شدهاند، رابطه مستقیم داشته است. به علاوه، مشاهده شده است که حجم ماده خاکستری در قشرهای پیشپیشانی، پرهموتور، تمپورال میانی و جانبی، شکنج پس مرکزی و مخچه کودکان شش تا ۹ سالهای که مادران آنها در طی
هفته ۱۹ بارداری در معرض استرس بودهاند در مقایسه با کودکان نرمال کمتر است و این یافته میتواند دلیل محکمی بر کاهش تواناییهای زبانی و شناختی این کودکان باشد.»
رابطه میزان استرس و تاثیر آن بر یادگیری
به گزارش ایسنا نویسندگان این مطالعه میگویند:« برخلاف موارد گفته شده، برخی مطالعات نشان میدهند که
استرس دوران بارداری حافظه و یادگیری را ارتقا میدهد. تفاوت موجود بین گزارشهای اعلام شده درمورد اثر استرس دوران بارداری بر حافظه و یادگیری را میتوان به تفاوت شدت استرس اعمال شده مربوط دانست. چرا که نشان داده شده است مواجهه روزانه با ۲۴۰دقیقه استرس محدودکننده دارای اثر نوروتوکسیک در مغز جنین بوده، در حالی که روزانه ۳۰ دقیقه استرس محدودکننده موجب تکامل این نورونها میشود. در واقع این گزارشهای تاییدی بر این اصل است که رابطه بین استرس و یادگیری به شکل U معکوس است؛ بدین معنی که استرس متوسط باعث تسهیل یادگیری شده و استرس شدید منجر به تخریب آن میشود.»