مواد غذایی سهم زیادی در سلامتی زنان باردار دارد به همین دلیل باید به آنچه میخورند توجه کنند و حتما از خوردن غذاها و نوشیدنیهای مضر، خودداری کنند. اما این
مواد غذایی خطرناک و ممنوع کدامند؟
ماهی خام
ماهی خام باعث عفونت می شود. این عفونتها فقط مادر را تحت تأثیر قرار میدهد و باعث میشود او دچار کمبود و ضعف شود.. زنان باردار به ویژه در معرض عفونتهای لیستریا هستند. زنان باردار تا ۲۰ برابر بیشتر از جمعیت عمومی به لستریا مبتلا میشوند. این باکتری را میتوان در خاک و آب آلوده یا گیاهان یافت. لیستریا میتواند از طریق جفت به جنین منتقل شود، حتی اگر مادر هیچ علامتی از بیماری نشان ندهد و این باکتری در نهایت میتواند منجر به زایمان زودرس، سقط جنین، فوت و سایر مشکلات سلامتی جدی شود.
ماهی با جیوه بالا
به خانمهای باردار توصیه میشود مصرف ماهی دریایی با جیوه بالا را به کمتر از ۱ تا ۲ وعده در ماه محدود کنند.البته همه ماهیها سرشار از جیوه نیستند و فقط انواع خاصی از جمله ماهی تن و کوسه را شامل میشوند. به گزارش باشگاه خبرنگاران مصرف ماهی کم جیوه در دوران بارداری بسیار سالم است و این ماهیها تا ۲ بار در هفته قابل خوردن هستند. ماهیهای چرب سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که برای کودک مهم هستند.
گوشت نپخته، خام و فرآوری شده
گوشت نپخته یا خام باعث افزایش خطر ابتلا به عفونت با چندین باکتری یا انگل از جمله توکسوپلاسما، لیستریا و سالمونلا میشود. این باکتریها ممکن است سلامتی جنین را تهدید کند، احتمالاً منجر به سقط یا بیماریهای عصبی شدید، از جمله ناتوانی ذهنی، کوری و صرع میشود.
تخم مرغ خام
تخممرغ خام ممکن است با سالمونلا آلوده شده باشد. علائم عفونت سالمونلا معمولاً فقط در مادر مشاهده میشود و شامل تب، حالت تهوع، استفراغ، انقباضات معده و اسهال میشود. زنان باردار همیشه باید تخم مرغ را به طور کامل بپزند یا از تخم مرغ پاستوریزه استفاده کنند.
کافئین
به خانمهای باردار معمولاً توصیه میشود میزان مصرف کافئین خود را به کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در روز یا حدود ۲-۳ فنجان قهوه محدود کنند. کافئین خیلی سریع جذب میشود و به راحتی به درون جفت و جنین منتقل میشود.
جوانههای خام
جوانههای خام،مثل جوانههای یونجه، شبدر، تربچه و جوانه لوبیا، ممکن است با سالمونلا آلوده باشند. محیط مرطوب مورد نیاز بذر برای شروع جوانه زدن برای این نوع باکتریها ایده آل است، و پاک کردن آنها تقریبا غیرممکن است.
میوه و سبزیجات شسته نشده
میوهها و سبزیجات شسته نشده ممکن است با چندین باکتری و انگل شامل توکسوپلاسما، سالمونلا و لیستریا آلوده شود که از طریق خاک یا از طریق دست منتقل میشوند.
شیر، پنیر و آبمیوههای غیرپاستوریزه
شیر خام و پنیر غیرپاستوریزه و آب میوه میتواند حاوی مجموعهای از باکتریهای مضرمانند لیستریا، سالمونلا و کمپیلوباکتر باشد.