کتاب روزی که موش کوچولو به دنیا آمد
- نویسنده : مژگان کلهر
- تصویرگران : افروز قلیزاده ، آرزو قلیزاده
- انتشارات فنی ایران، 1397
- قیمت نسخه کاغذی : 10000تومان
- مخاطب : کودکان 4 تا 7 ساله
چون موش کوچولو جثهاش از همه خواهران و برادرانش کوچکتر است؛ آنها نه با او بازی میکنند و نه او را جدی میگیرند. برای همین هم موش کوچولوی تنها، وقتش را با کتاب خواندن میگذراند و سعی میکند از کتابها بیاموزد. به همین دلیل وقتی بچه موشها روزی در جنگل و زیر باران گرفتار میشوند و راه بازگشت به خانه را نمیدانند؛ او از دانستههایش استفاده میکند و همه را سالم به خانه بازمیگرداند.
نردبان به آموزش مهارتهای زندگی به خردسالان میپردازد. راه حلی که موش کوچک برای برگشت به خانه مییابد؛ برگرفته از حکایتهای گلستان سعدی است. این یکی از بهترین شیوهها برای آشنایی کودکان و نوجوانان با ادبیات کهن ایران است و این مجموعه به خوبی از پس این مهم برآمده است. البته در کتاب، داستان اصلی که برگرفته از گلستان است نیامده است و والدین و کودکان نیز تشویق میشوند که گلستان را نیز برای یافتن داستان اصلی مرور کنند. تصویرگریهای کتاب که توسط خواهران قلیزاده انجام شده است؛ بر جذابیت داستان افزوده است.
کتاب پرواز کن! پرواز!
- نویسنده : کریستوفر گریگوروسکی
- تصویرگر : نیکلاس دالی
- مترجم : محسن چینیفروشان
- انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، 1396
- قیمت نسخه کاغذی : 5700 تومان
- مخاطب : کودکان 7 تا 12 ساله
این داستان برگرفته از یک افسانه آفریقایی است و نویسنده، آنرا برای دخترش که در هفت سالگی به شدت بیمار بود نگاشته است؛ تا به او قدرت مبارزه بدهد.
بچههای یک روستا وقتی از دشت برمیگردند؛ تازه متوجه میشوند بره کوچکشان را با خود نیاوردهاند. به نظر میآید بره گم شده و همه نگران و ناامیدند که او را دوباره سالم و سرحال ببینند. پدر یکی از بچهها، فردا صبح زود به دنبال یافتن بره میرود. او یک جوجه عقاب تنها و ضعیف پیدا میکند و او را با خودش به روستا میآورد و تصمیم میگیرد او را مثل یک جوجه پرورش بدهد. پدر میخواهد به بچهها و دیگر آشنایانش نشان بدهد که میتواند ذات عقاب را از او بگیرد و او را کنار مرغها و خروسها و جوجهها بزرگ کند. آیا عقاب ذات خود را فراموش میکند و تبدیل به مرغی سربهزیر و دانهچین میشود؟ آیا فراموش میکند او متعلق به بلندیهای و اوج گرفتن در آسمان بیکران است؟ کتاب با حضور یکی از دوستان پدر و شگفتی او از رفتار عجیب عقاب، به این سوالها، پاسخ میدهد. تصویرگری زیبای کتاب، خواننده را با جزییات زیبای زندگی آفریقایی آشنا میکند. کتاب از این جهت هم تجربه خاصی برای خواننده خردسال است؛ چون اغلب کتابهای رایج، زندگی اروپایی و مدرن را به کودک نشان میدهند و آشنایی با ادبیات و افسانههای سرزمینهای دور برای کودکان تجربه مفیدی خواهد بود .
نام کتاب دیوارگذر
- نویسنده : مارسل اِمه
- مترجم : اصغر نوری
- نشر ماهی، 1396
- قیمت نسخه کاغذی : 9000 تومان
- قیمت نسخه دیجیتال : 5400 تومان
- مخاطب : بزرگسالان
نشر ماهی با این کتاب، یک نویسنده بسیار خلاق را به ما خوانندگان فارسیزبان معرفی کرده است. «دیوارگذر» مجموعه پنج داستان کوتاه از مارسل امه - نویسنده شهیر فرانسوی - است. در این داستانها ما با روایتگری آشنا میشویم که تلخیها و مصائب زندگی را با طنزی درخشان توصیف میکند. اِمه در داستانهای دیوار گذر، کارت، حکم، ضرب المثل، و چکمه های هفت فرسخی ، افرادی کمرنگ از طبقات فرودست جامعه و زندگی محدودشان را زیرذرهبین میبرد و رفتار و افکار آنها را در موقعیتهایی گاه واقعی و گاه فانتزی به چالش میکشد. مثلا در داستان دیوارگذر، زندگی کارمندی دونپایه را نشان میدهد که ناگهان میفهمد توانایی عبور از دیوارها را دارد. استفادهای که مرد از این توانمندی میکند و فرجام کارش، کاملاّ نشاندهنده محرومیتها و عقدههای فروخورده این مرد است.
داستان حکم، جامعهای را به تصویر میکشد که سیستم حاکم برای هرکس با توجه به معیارهایی نابرابر، سهم زندگی در نظر گرفته است و هرکس در ماه تعداد روز معینی حق زندگی دارد. اینکه طبقات مختلف اجتماعی و اقتصادی و گروهای مختلف سنی چه واکنشی در برابر این قانون دارند، در نوع خود بسیار تفکر برانگیز است. مارسل اِمه توجه ما را به انواع نابرابریهای اجتماعی جلب میکند و اینکه چطور جامعه به این ظلم سیستمیک تن میدهد و با ان چگونه زندگی خود را تطبیق میدهد.
داستان حکم هم فضای تفکربرانگیز و جالبتوجهی دارد. یک جامعه جنگزده و درگیر مشکلات گسترده پس از جنگ را نشان میدهد که تنها راه چاره دولتمردان در گذر از این دوره سخت و طولانی، جلو کشیدن زمان به اندازه هفده سال است. پیامدهای این تصمیم هم برای مردم و جامعه بسیار خواندنی است.
داستان ضربالمثل نیز با چالش میان پسری با پدر سختگیر و مستبدش آشنا میشویم. پدر اصرار دارد انشای پسر را به او دیکته کند و درباره یک ضربالمثل نسبتا سختفهم و پیچیده، نظرات خود را به پسر بقبولاند. در این داستان، با سادهترین ابزار ممکن، نقد جامعه پدرسالار را شاهدیم.
یا در داستان کفشهای هفت فرسخی، زندگی مادر و پسری فقیر را مرور میکنیم که پسرک و مادرش به علت جایگاه پست اجتماعی نه تنها هیچ همدلی و همراهی از اجتماع دریافت نمیکنند، بلکه گویی فقر اتهام و گناه نابخشودنیشان است و به همین دلیل حتی آرزومندی هم برای آنها ممنوع است.