از شیر گرفتن، تغییر تدریجی تغذیه کودک از شیر به غذاهای ترکیبی است. شیر تا پیش از 4 ماهگی، کلیه مواد غذایی لازم را برای کودک فراهم میکند. بین سنین 4 تا 6 ماهگی، دستگاه گوارش کودک به حدی از رشد و تکامل میرسد که برای هضم غذاهای پیچیده تر نیز آماده می شود. در این سنین، علائم گرسنگی بعد از شیرخوردن و تقاضا برای افزایش دفعات تغذیه دیده می شود. این علایم نشانه آمادگی کودک جهت از شیرگرفتن است.
- غذاهای اولیه : تغییر غذای کودک از شیر به غذاهای جامد، یک روند تدریجی است که تکمیل آن به 3 تا 4 ماه یا حتی بیشتر زمان نیاز دارد. بعضی کودکان سریعاً به غذاهای جامد عادت میکنند، ولی عدهای دیگر نیاز به زمان بیشتری دارند. نمودار زیر یکی از روشهای از شیرگرفتن را ارائه میکند. البته موارد ذکر شده باید با شرایط کودک و موقعیت زندگی و معیشتی والدین منطبق شود. هیچ قانون و زمان خاصی برای از شیرگرفتن شیرخوار وجود ندارد. طول مدت روند تغییر غذا از شیر به جامدات، یا نوع غذای پیشنهادی نیز متغیر است.
مهمترین مسأله، دارا بودن دیدگاه مثبت و انعطافپذیر در این مورد است. در خلال چند هفته اول بعد از شیر گرفتن، کار شما تهیه غذاهای جامد و دادن آنها به کودک با استفاده از قاشق است. کودک شما احتمالاً در مراحل اولیه از این راه فقط مقادیر کمی مواد غذایی بهدست میآورد. برای دادن مواد غذایی به کودک زمانی را انتخاب کنید که هم مادر و هم کودک در آرامش بهسر میبرند. اغلب موقع نهار بهترین زمان برای دادن مواد غذایی جامد به کودک است.
ممکن است اشتیاق کودک شما برای خوردن مواد غذایی جدید در زمان صبحانه نسبت به سایر اوقات کمتر باشد. همچنین در زمان گرسنگی و یا زمانی که کودک خسته است، اشتیاقی برای استفاده از مواد غذایی جامد نداشته باشد.
کودک را در آغوش بگیرید و کار خود را با دادن نیمی از شیر هر وعده، سپس یک قاشق غذا و دوباره شیر دادن به مقداری بیشتر نسبت به دفعه اول شروع کنید. برای شروع، برنج یا سبزیجات و میوه ها (به غیر از مرکبات)، بهترین غذا برای کودک است.
زیرا این مواد کمتر باعث ایجاد واکنشهای زیانآور در کودک میشوند.
در صورت امتناع کودک از خوردن غذا و یا ابتلا به اسهال، استفراغ و بثورات، از دادن آن غذا برای چند هفته اجتناب کنید. بهتدریج از مقدار شیر بکاهید و تا قبل از یکسالگی، جهت تأمین نیاز کودک به شیر فقط از شیر مادر یا شیرخشک استفاده کنید.
* روش صحیح از شیر گرفتن: برای تغذیه صحیح کودک باید از غذاهایی که در هنگام بلوغ نیز به فرزندان داده میشود، استفاده کنید. همیشه از غذاهای خانگی که از مواد تازه تهیه شدهاند، استفاده کنید. به غذای کودک نمک اضافه نکنید.
جهت جلوگیری از پوسیدگی دندان، استفاده از مواد قندی و شیرین را محدود کنید. جهت آشنایی کودک با انواع مختلف مواد غذایی و چاشنیها در مواد غذایی کودک تنوع ایجاد کنید. این عمل از بهانهگیری در امر غذاخوردن درآینده جلوگیری میکند.