بی خوابی شبانه و مضرات آن برای سلامتی
اگر ساعت خوابتان را مرتب عوض میکنید و دچار بی خوابی شبانه میشوید؛ خوب است بدانید بر اساس تحقیقی که در دانشگاه پیتزبورگ روی 447 بزرگسال انجام شده، نتایج جالبی به دست آمده است که وضعیت بی خوابی روی سلامت را بررسی میکند. محققان در این پژوهش وضعیت سلامتی کسانی را که مرتب در سفر بودند و ساعت خوابیدن و بیدار شدنشان منظم نبود با افرادی که ساعات منظم خواب و بیداری داشتند، مقایسه کردند. جالب است بدانید افرادی که از بی خوابی شبانه رنج میبردند، کلسترول بالاتری داشتند، مقاومتشان نسبت به انسولین بالاتر بود، دور کمرشان بزرگتر و شاخص توده بدنیشان هم بالاتر بود. محققان به این نتیجه رسیدند که نخوابیدن تاثیر مستقیمی روی وضعیت سلامت افراد دارد.
کیفیت از دست رفته خواب
برایتان پیش آمده که چندین ساعت بخوابید و صبح خسته از خواب بیدار شوید؛ آن هم در حالی که مشکل فیزیکی یا روحی خاصی ندارید؟ اگر جوابتان مثبت است باید بدانید که کیفیت خواب شما پایین آمده است. دلیلش هم به این قضیه برمیگردد که احتمالا هر بار که خوابتان میآید، انبوهی از کارهای خانه از جمله مرتب کردن اسباب بازی بچه و اتو کشی روی دوشتان سنگینی میکند و نمیگذارد با خیال راحت به تخت بروید. سعی کنید از این به بعد کارهایی را که میتوان به فردا موکول کرد، شبانه انجام ندهید. چون بیدار ماندن بیشتر از حد معمول هم کیفیت خواب را پایین میآورد و هم باعث بی خوابی شبانه و نیمه شب بیدار شدن خواهد شد.
چاق شدن با بی خوابی شبانه
تحقیقات نشان دادهاند بین بی خوابی شبانه و سطح چربی بدن ارتباط وجود دارد. در تحقیقی که بین 330 زن جوان انجام شد، محققان میزان خواب و فعالیت بدنی هفت روز را در آنها بررسی کردند. خواب ناآرام و غیر عمیق با سطح بالاتر چربی بدن در خانمها و چاقی آنها مرتبط بود. بنابراین اگر همه دلیلهای چاق شدن را کنترل میکنید و مشکل جسمی خاصی ندارید؛ اما باز هم چاق میشوید، خوب است روی خوابتان بیشتر کار کنید.تاثیر بی خوابی روی عملکرد کاری
جالب است بدانید افرادی که هر شب در ساعت معینی به خواب میروند، هم ریسک بی خوابی شبانه را کاهش میدهد و روز بعد در اداره و دانشگاه عملکرد بهتری از خودتان بروز خواهید داد. این قضیه به خصوص در مورد دانشجویان امتحان شده است؛ در تحقیقی که «بیمارستان زنان بیرمنگام» روی دانشجویان دانشگاه هاروارد به مدت 30 روز انجام داد، مشخص شد دانشجویانی که الگوی خواب منظمتری داشتند، در مقایسه با افرادی که الگوی خوابشان نامنظم است، نتایج تحصیلی بهتری به دست میآورند؛ حتی بدون اینکه میزان خواب یک گروه از گروه بیشتر باشد! به همین دلیل هم محققان پیشنهاد میکنند اگر دوست دارید در محل کارتان بدرخشید و کارهایتان را بهتر و سریعتر تمام کنید، خوب است ساعت به خواب رفتنتان را منظم کنید.اگر خوابتان نمیبرد
اگر وقتی زودتر به تخت میروید، خوابتان نمیرود و در نهایت دچار بیخوابی شبانه میشوید، احتمالا به این دلیل است که ساعت خوابتان را به صورت ناگهانی خیلی جلوتر کشیدهاید. برای اینکه بتوانید ساعت خوابتان را بدون دردسر به ساعت مد نظرتان برسانید، بهتر است هر چند شب یک بار یک ربع زودتر بخوابید تا کم کم عادت کنید و بالاخره سر ساعت مورد نظرتان به خواب بروید.بیشتر بخوانید:
بی خوابی در بارداری را چطور درمان کنیم؟