این حرفها صحبتهای یکی از بیمارانی است که پس از زایمان دچار افسردگی پس از زایمان میشود و فکر خودکشی به سراغش میآید. این حرفها خلاصه خیلی خوبی از حرفهای زنانی است که افسردگی پس از زایمان را تجربه کردهاند. بیشتر آنها با تجربیانی نظیر این سروکار داشتهاند. متأسفانه افسردگی پس از زایمان در بین ۱۰ تا ۱۵ درصد زنان رایج است و آنها به نحوی آن را تجربه میکنند.
علائم افسردگی پس از زایمان
زنان، اغلب دو هفته پس از زایمان این افسردگی را تجربه میکنند. با اینحال، علائم ممکن است تا یک سال پس از زایمان ظاهر نشود.علائم افسردگی و خودکشی بعد از زایمان عبارتاند از:
- غم و اندوه شدید
- نوسان شدید در خلقوخو
- فکر خودکشی
- گریه زیاد
- زودرنجی
- اعتمادبهنفس پایین
- احساس خستگی
- ناتوانی در تمرکز
- کنار کشیدن از خانواده و دوستان
- احساس ناامیدی
- از دست دادن علاقه به فعالیتها
- حملات عصبی
- سردرد و درد قفسه سینه
- تپش قلب
- خوردن بیشازحد یا خیلی کم
- خواب بیشازحد یا خیلی کم
اغلب زنانی که افسردگی پس از زایمان را تجربه میکنند دقیقاً نمیدانند مشکلشان چیست و به همین دلیل به دنبال کمک برای درمان نیستند. از طرفی دیگران مشکل آنها را میبینند اما از آنجاییکه حس میکنند شاید مشکلشان روانی باشد میل چندانی به پیگیری آن ندارند و به همین دلیل ترجیح میدهند تا آن را پنهان کنند. افسردگی پس از زایمان با اندوه تازه مادران بهشدت متفاوت است.۷۰ تا ۸۰ درصد مادران به اندوه تازه مادران دچار میشوند که در چهار روز نخست پس از زایمان شکل میگیرد. علائم اندوه تازه مادران شامل اندوه، حساس شدن، گریه زیاد و خستگی است اما این علائم معمولاً چند روز بیشتر دوام ندارند. اگر فکر میکنید که دچار اندوه تازه مادران شدهاید ولی علائم آن همچنان باقی است بلافاصله به دکتر مراجعه کنید.
لازم به ذکر است که در میان بیماریهای پس از زایمان، یک مورد نادر نیز وجود دارد که به آن روانپریشی پس از زایمان میگویند این بیماری خیلی جدیتر از افسردگی پس از زایمان است.
از میان هر هزار زن یکی دچار این بیماری میشود که علائم آن معمولاً در عرض دو هفته اتفاق میفتد. علائم این بیماری شامل انواع وهم و خیال و نوسانات خیلی شدید در خلقوخو است. در کل باید بگوییم کسی که دچار روانپریشی پس از زایمان میشود ارتباطش با دنیای واقعی را از دست میدهد. آنها بهشدت در معرض خطر خودکشی یا فرزند کشی قرار دارند.
برای جلوگیری از افسردگی پس از زایمان چه کنیم؟
اقداماتی که زنان باردار برای جلوگیری یا به حداقل رساندن مشکلات مربوط به افسردگی پس از زایمان مانند خودکشی و یا سایر اختلالات پس از زایمان بهتر است انجام دهند بهقرار زیر است:- اطلاعاتتان را در خصوص افسردگی پس از زایمان و سایر اختلالات پس از زایمان افزایش دهید.
- بهطور مرتب قبل و بعد از زایمان با پزشکتان در ارتباط باشید.
- علاوه بر پزشک عمومی، قبل و بعد از زایمان به یک پزشک متخصص نیز مراجعه کنید. یک پزشک متخصص میتواند بهخوبی علائم بیماری را تشخیص دهد. فراموش نکنید که اختلالات پس از زایمان بسیار شایع هستند و بهترین استراتژی پیشگیری از آنهاست.
- یک رژیم غذایی سالم داشته باشید
- بهطور منظم ورزش کنید
- میزان استرس را تا آنجا که میتوانید پایین بیاورید
- یک جمع پشتیبان قوی از اعضای خانواده و دوستان داشته باشید تا در هر شرایطی آماده کمک به شما باشند.
- پس از زایمان در خصوص احساساتتان با جمع پشتیبان قوی که به آن اشاره کردیم خیلی صادق باشید.
- اگر فکر میکنید که دچار افسردگی پس از زایمان یا سایر اختلالات شدهاید بلافاصله درخواست کمک کنید