کتاب حرف اضافی ممنوع
- نویسندگان : دکتر دیل جاکوبس ، رنی گوردون جاکوبس
- مترجم : مهدی قراچه داغی
- انتشارات پیک بهار، 1395
- قیمت نسخه کاغذی : 8500تومان
- مخاطب : پدران و مادران و مربیان
دقیقا همین جا صبر کنید. نفس عمیق بکشید و به خود بگویید همین که من والد یا مربی جستجوگر و منعطفی هستم و همواره دنبال یافتن راههای بهتر برای برقراری ارتباط با کودکم میگردم و ذهنم را به روی تجربهها و آموختههای جدید نبستهام؛ یعنی دارم کارم را درست انجام میدهم.
نویسندگان کتاب "حرف اضافی ممنوع" معتقدند امروزه والدین و مربیان بسیار بیش از گذشته به اهمیت رفتار و کردار خود و اثر تربیتی آن بر کودکان واقفند. در واقع حجم اطلاعاتی که والدین دریافت میکنند و میل فزاینده آنها برای اینکه کاملترین والد یا مربی باشند؛ باعث افزایش استرس و کاهش احساس کفایت آنها در توان فرزندپروری است. بنابراین نویسندگان کتاب معتقدند باید به والدین بیاموزیم موثر و موجز حرف بزنند و رفتار کنند. این مهمترین گام در مدیریت روابط بین بزرگسالان در هر نقشی و کودکان است. واقعا لازم نیست برای اینکه اشتباه بودن کاری را به فرزند خود گوشزد کنیم؛ حجم زیادی اطلاعات و اخلاقیات درباره آن رفتار را برای او توضیح دهیم. این کار هم از حوصله و هم از توان پردازش ذهنی کودک خارج است. باید تمرین کنیم و بیاموزیم که واضح و کوتاه سخن بگوییم. این کتاب به شکلی ساده و واضح نشان میدهد چرا کودکان به حرفهایمان توجهی ندارند و گاهی همه اقدامات تربیتی ما موثر واقع نمیشود. برای هر پدر و مادری بسیار سخت است که وقتی با بیتوجهی فرزندش نسبت به حرف خود روبرو میشود؛ عصبانی یا غمگین نشود و مدام از خود نپرسد که کجای کار را اشتباه انجام داده است. نویسندگان معتقدند که والدین امروزه بر خلاف نسل گذشته خود که فقط به شکل دستوری و با تحکم با کودکان حرف میزدند؛ دچار افراط در حرف زدن و نطق کردن شدهاند و در نهایت با خشم و استیصال، در برابر کودک خود رفتار کردهاند.
این کتاب در 23 بخش کوتاه، به شما نشان میدهد در موقعیتهای گوناگون، بهترین شکل حرف زدن و برقراری ارتباط یا تنبیه کردن کودک چگونه باید باشد. در هر بخش نیز مثالهای جذابی از موقعیتهای واقعی و بسیار تکراری که در هر خانواده و فرهنگی رخ میدهند را توصیف میکند و رفتار موثر و استاندارد والدین را نیز توضیح میدهد. در برخی بخشها که مشکلات هم در ارتباط با کودکان و هم نوجوانان پیش میآید، برخورد صحیح با هر دو گروه سنی را توضیح داده است.
حتما همین الان فکر کردید که کتابی با چنین موضوع جذابی باید قطور باشد و برای مطالعه آن به زمان زیادی نیاز دارید. خوشبختانه اشتباه کردهاید. خود نویسندگان کتاب نیز به ایده مختصر و مفید صحبت کردن پایبند بودهاند و این کتاب خوب فقط 125 صفحه دارد. پس این کتاب را به قفسه کتابهای تربیتی خود اضافه کنید. اطمینان دارم از خواندن و اجرای دستورالعملهای آن به نتایج ملموس و خوبی در تربیت و اصلاح رفتار دلبندان خود دست خواهید یافت و آن را به دیگر پدرها و مادرها هدیه خواهید کرد.
کتاب چرا دعوا می کنی؟
- نویسنده : پت توماس
- تصویرگر : لسلی هارکر
- مترجم : سارا وطن آبادی
- انتشارات فنی ایران، 1395
- قیمت نسخه کاغذی : 4000تومان
- مخاطب : کودکان بالاتر از 4سال
کودک میآموزد که در هنگام عصبانیت بهترین نوع برخورد چیست. کتاب اصلا کودک را به عصبانی نشدن تشویق نمیکند و به کودک میآموزد که در برخی موارد لازم است که عصبانیت و جریحه دار شدن احساسات و عواطف خود را نشان بدهیم و از خودمان محافظت کنیم. اما پرخاشگری نامتناسب با موقعیت، یا کتک زدن و ناسزا گفتن و آسیب رساندن به خود و دیگران یا محیط پیرامون، دیگر محافظت از خود محسوب نمیشود.
کودک یاد میگیرد که میتوان عصبانی شد و از دلایل عصبانیت حرف زد و اینگونه از مرزها و حساسیتهای خود دفاع کرد. این تمرین حرف زدن به هنگام عصبانیت و بیان احساسات و عواطف منفی، بهترین تمرین در مدیریت خشم و پرخاشگری است. البته باید به خاطر داشته باشیم که کودک ما ابتدا این فرآیند را از ما میآموزد و به تدریج که یاد میگیرد هیجانهای منفی خود را بشناسد، میتواند به حرف زدن درباره آنها بپردازد. بنابراین لازم است والدین و مربیان در خانه و مهدکودک و مدرسه، هنگام بروز نارضایتی یا مشکل بین بچهها، ابتدا آنها را آرام کنند و احساسات منفی آنها را به رسمیت بشناسند. سپس به او یاد بدهند درباره دلیل عصبانیت خود حرف بزند و راههای ابراز سالم آن را با او تمرین کنند.
کودک در این کتاب میآموزد که زندگی پر از موقعیتهایی است که ممکن است عصبانی شود و احساس کند که حقش پایمال شده است. کتاب توصیههایی دارد مبنی بر اینکه چگونه رفتار کند تا کمتر در معرض چنین موقعیتهایی قرار گیرد و خودش هم از آسیب وارد کردن یا آزار دادن دیگران دوری بجوید.
در پایان نیز توصیههای کارآمد و مفیدی برای استفاده هر چه بهتر از کتاب و انتقال مفاهیم آن به والدین و مربیان ارائه شده است.
تصویگری این کتاب نیز بسیار زیبا و گویا است و با اینکه متن کتاب داستانی و قصه گو نیست؛ تعریف کردن تصاویر برای کودک کشش کافی خواهد داشت.