دی اکسید تیتانیوم به خاطر سفیدی درخشانش به صورت گسترده در محصولات خوراکی و آرایشی از جمله خمیردندان استفاده میشود، اما دانشمندان متوجه شدهاند این ماده در لوزالمعده دیابتیها کریستالی میشود.
این مطالعه کوچک که توسط دانشگاه تگزاس انجام شده، احتمال میدهد افرادی که دیابت ندارند، این ماده شیمیایی را هم در بدنشان ندارند که نشاندهنده رابطه بین دیابت و مواد مصرفی روزانه است.
خمیردندان باعث دیابت میشود؟
دی اکسید تیتانیوم از اواسط قرن 19 به طور گسترده، جایگزین رنگهایی با پایه سرب- که مادهای سمی است- شد که در لوازم خانگی مثل رنگها و پلاستیکها کاربرد داشت.به گفته دانشمندان از دهه 1960، سالانه حدود 4 میلیون تن از این ماده شیمیایی (دی اکسید تیتانیوم) در تولید محصولات مختلف از خمیردندان گرفته تا قرص و رنگ و کاغذ مصرف شده و از دهه 1970، موارد ابتلا به دیابت 2 چهار برابر شده است.
یکی از متخصصان میگوید استفاده از این رنگ سفید میتواند یکی از عوامل اپیدمی دیابت نوع دو باشد.
دی اکسید تیتانیوم مصرف زیادی در ذرات ریز دارد که اگر تنفس شده یا همراه با غذا و نوشیدنی و حتی موادی مثل خمیردندان هضم شود، به راحتی وارد گردش خون میشوند.
این ماده رنگ سفید درخشان دارد و برای رنگ کردن مواد مصرفی مثل خمیردندان، پلاستیک، محصولات آرایشی، کاغذ، رنگ، قرصها، غذا و کرمهای ضدآفتاب استفاده میشود.
به نظر نمیرسد این ماده شیمیایی به طور طبیعی در بدن تشکیل شود بنابراین تاثیرات ناشی از آن هم به خاطر ذراتی است که از بیرون وارد بدن میشود.
حالا محققان میگویند ذرات کریستالی این ماده شیمیایی در لوزالمعده افراد مبتلا به دیابت نوع دو وجود دارد اما این ماده در بدن افراد غیر دیابتی وجود ندارد.
این دانشمندان معتقدند ذرات کریستالی دی اکسید تیتانیوم باعث واکنش ایمنی گلبولهای سفید شده که منجر به التهاب و از بین رفتن سلولهای سالم لوزالمعده میشود.
در دنیا حدود 422 میلیون نفر مبتلا به دیابت هستند که 90 درصدشان از دیابت نوع 2 رنج میبرند و حالا محققان به این نتیجه رسیدهاند که استفاده روزافزون از دی اکسید تیتانیوم باعث افزایش شیوع دیابت نوع دو شده است؛ اما هنوز این ادعا، نیاز به مطالعات بیشتری دارد تا جزئیات آن مشخص و تایید شود.
منبع: MailOnline