نینی سایت: روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی هم سپری شد و مانند هر سال با شکوه هر چه تمامتر مراسم عزاداری در سراسر کشور به انجام رسید. هیات و مجالس روضه برپا شد، دستههای عزاداری به خیابانها آمدند و کسانی که نذری برای ادا داشتند با پختن طعام و توزیع آن وظیفه خود را انجام دادند.
شاید بتوان گفت تعداد افرادی که در این روزها اقدام به پخت و توزیع غذای نذری میکنند، کم نیست و در هر کوچه و محلهای میتوان سراغ چند خانه را گرفت که در زمانهای مشخص هر ساله پذیرای عزاداران حسینی هستند. احتمالا این حجم زیاد باعث میشود که یخچال برخی از خانهها، پر از ظرفهای یکبار مصرف غذایی باشد که از این روزها باقی مانده و هنوز به مصرف نرسیده است.
اما تا چه زمانی میتوان از این غذاها در یخچال یا فریزر نگهداری کرد و آیا این کار باعث حفظ مواد مغذی و تضمین سلامت و کیفیت غذای مصرفی میشود؟ همچنین گرم کردن و مصرف دوباره این غذاها به چه صورتی باید باشد؟ این سوالاتی بود که با غزاله زمانی، کارشناس تغذیه در میان میگذاریم و او در توضیح این موارد میگوید:
بهترین زمان مصرف غذا به صورت تازه و بلافاصله بعد از طبخ و در همان وعده است. البته میتوان حداکثر تا 48 ساعت غذا را در یخچال نگهداری کرد و به مصرف رساند اما نگهداری طولانیمدت غذا اصلا توصیه نمیشود. برخی افراد برای جلوگیری از اسراف و دور ریختن غذا، اقدام به نگهداری آن در فریزر میکنند. این کار در بهترین حالت جلوی فساد و خرابی مواد غذایی را میگیرد اما غذای پختهای که در فریزر نگهداری میکنید، اغلب مواد مغذی و مفید خود را از دست میدهد. بنابراین بهتر است آن را به صورت تازه مصرف کنید. اما اگر با این حال قصد فریزکردن غذای نذری را دارید بهتر است نکات مربوط به بستهبندی صحیح را رعایت کنید، به عنوان مثال از نگهداری غذا در ظروف یکبار مصرف خودداری کنید. بهتر است به محض دریافت غذای نذری آن را از ظروف یکبار مصرف خارج کنید، چون این ظروف در اثر گرمای غذا مواد سرطانزایی را تولید میکنند که برای سلامت مخاطرهآمیز است. همچنین بستهبندی غذا را طوری تهیه کنید که هوا به داخل آن وارد نشود و سعی کنید در کوتاهترین زمان ممکن غذا را گرم کرده و مصرف کنید.
اما برای گرم کردن غذا نیز لازم است چند نکته را مدنظر داشته باشید:
برخی از مواد غذایی ممکن است مواد سرطانزا از خودشان تولید کنند یا ترکیباتشان تغییر پیدا کند. به عنوان مثال سیبزمینی پخته را نباید گرم کرده و دوباره خورد یا سبزیجاتی مانند اسفناج یا کرفس که ممکن است گرم کردن دوباره آنها باعث تولید نیترات شود و برای سلامتی مضر و خطرناک هستند. بعضی از مواد و ترکیبات نیز در اثر گرم کردن دچار تغییر ماهیت شده و تبدیل به مواد مضر میشوند. مثلا مرغ که حاوی پروتئین است بعد از گرم شدن ترکیبات پروتیینیاش تغییر میکند. قارچ نیز حاوی پروتیین است و گرم کردن دوباره و مصرف آن باعث تغییر ترکیب پروتیین شده و مشکلات گوارشی مانند نفخ، حالت تهوع و... ایجاد میکند. بعضی از مواد غذایی از حساسیت بیشتری برخوردارند مانند تخم مرغ و انواع سبزیجات خصوصا چغندر که باید در همان وعده و به صورت تازه استفاده شوند اما اگر شرایط استفاده از آنها به صورت تازه وجود نداشته باشد، حداکثر 24 ساعت میتوان در یخچال از آنها نگهداری کرد.
برای گرم کردن غذا شرایطی وجود دارد. مثلا اینکه غذا را در ظرفهای یک بار مصرف یا پلاستیکی در مایکروویو گرم نکنیم. گرم کردن با مایکرویو یکسری اشعه مضر را نیز به مواد غذایی اضافه میکند که باعث میشود تاثیر بد آن دو چندان شود. بلکه آنها را روی حرارت شعله گاز با دمای کم و به مدت طولانی قرار دهیم. و گرم کردن چند باره غذا نیز به هیچ عنوان توصیه نمیشود چون نه تنها آن مواد غذایی فاقد هرگونه مواد مفید و مغذی هستند بلکه گرم کردن چند باره غذا میتواند مشکلات گوارشی و مسمومیت نیز ایجاد کند.
نظرات شما
جدیدترین پرامتیازترین