نینی سایت: شهره بیاتیپور_ در طول روز؛ از صبح که چشمهایتان را باز میکنید تا آخر شب و زمانی که به رختخواب باز میگردید، بسیاری چیزها میبینید. چیزهایی که گاه برایتان آشنا است و گاه برایتان غریب و ناآشنا. گاهی ملموس و آرامبخش، گاهی باعث تشویش و یا شگفتی. این چیزها یا این پدیدهها چطور به چشم شما میآیند؟ چطور قادر خواهید بود بخشی از آنچه را میبینید از بخشهای دیگر منظره روبهرویتان تمیز داده و تشخیص دهید. بخشی از آنچه باعث تفکیک چیزها و دستهبندی آنها برای مغز ما میشود رنگ پدیدهها است. پدیدههایی که گاها برای ما دلچسب و مطلوب هستند و گاهی هم ممکن است باعث تشویش و نوعی دریافت منفی برای ما شوند. بخشی از این قدرت دفع یا جذبی که اشیا و پدیدهها دارند را میتوان خاصیت رنگ آنها دانست. به همین منظور و برای شناسایی دقیقتر تاثیرات که رنگها بر ذهن و روان انسان دارند، محققین پژوهشهای بسیاری انجام دادهاند و بارها این واکنشهای حاصل از تاثیر رنگها را بررسی کرده و بر طبق نتیاج به دست آمده آنها را دسته بندی کردهاند تا به یمن آن انسانها با آگاهی بیشتری بتوانند تاثیر رنگها بر روان را شناخته و در فضاهای عمومی و خصوصی بنا بر سلیقه و خصلت خود، آنها را مورد استفاده قرار دهند.
حدود شناخت طیفهای رنگ در زمینه تاثیر و اثر آنها بر ذهن و روان انسان بسیار متنوع است و شاید بتوان گفت به طور ناخودآگاه در طول روز بخش اعظمی از تاثیرات روانی ما به علت تحت شعاع بودن ذهن در بین رنگها است. تاثیری که به واسطه دیدن ما، هر ثانیه در هر جا و مکانی که باشیم به صورت کاملا اتوماتیک فعالیت و تاثیر خود را بر ذهن انسان اعمال میکند.
آزمایشها نشان داده است نقش مکملی رنگها بر روان انسان میتواند بر میزان طول عمر نیز اثر گذاشته و بسته به این که چقدر افراد به رنگآمیزی محیط زندگی خود توجه کنند، این نسبت متغیر خواهد بود. در ادامه همین آزمایشها آمده که با ترکیب نورها می توان رنگهای مختلف را ایجاد کرد. برای مثال، نورقرمز در ترکیب با نور زرد، رنگ نارنجی را به وجود میآورد. پس بدین سبب رنگی که بر اثر ترکیب دو رنگ دیگر به وجود آید را ترکیبی میگویند و بالطبع تاثیر این گونه از رنگها بر روان هم متغیر است. اما بعضی از رنگها، مثل زرد و ارغوانی، در صورت ترکیب شدن، همدیگر را خنثی می کنند و نور سفید می سازند. این رنگ ها را نیز رنگ های مکمّل مینامند. رنگهای مکمل اما تاثیراتشان به اندازه رنگهای ترکیبی پیچیده نیست.
رنگها و تاثیرات جهانی و مشترک آنها بر روان
با وجودی که اثر رنگ ها تا حدودی ذهنی است و در مورد اشخاص مختلف فرق می کند امّا تاثیرات بسیاری از رنگها دارای معنای یگانهای در سراسر جهان است. رنگهایی که در طیف و در ناحیه قرمز قرار دارند به عنوان رنگهای گرم شناخته می شوند که دامنه آن از احساسات گرم وصمیمانه تا احساس خشم و عصبانیت متغیر است. قرمز به وجود آوردنده صمیمیت، حرارت و برانگیزنده هیجان و شور است. این رنگ نهایتا برانگیزنده هیجانات بسیار قوی است.
اما در مقابل طیف رنگی قرمز، طیف آبی قرار دارد که خانواده این رنگ به عنوان رنگهای سرد مشهور هستند. این خانواده شامل؛ آبی، ارغوانی و سبز هستند. این رنگها معمولا آرامش بخشند امّا گاهی نیز ممکن است احساس غم و بی تفاوتی را به ذهن آورند.
.