نینی سایت: غذاهای ما از مواد مختلف تشکیل شده است ولی شاید یکی از اساسیترین مواد اولیه مورد استفاده در غذاهای ایرانی گوشت باشد! همان طور که کبابهای ما شهرت جهانی دارند برای خودمان نیز لذیذترین و بهترین غذاها انواع کباب یا غذاهایی است که در آنها از گوشت استفاده شده است. ما به انرژی بخشی این ماده غذایی نیز بسیار اهمیت میدهیم و غذاهایی که از گوشت درست شدهاند را مقویتر از سایر غذاها میدانیم.
وقتی ماه رمضان باشد و صحبت از غذاهای مقوی، ممکن است پای افراط در مصرف گوشت هم به میان بیاید. در مورد مقدار استاندارد مصرف گوشت و خواص آن با غزاله زمانی، کارشناس تغذیه صحبت میکنیم و از او میخواهیم توضیحات لازم را بدهد. زمانی در ابتدا به بحث میزان مورد نیاز بدن به گوشت اشاره میکند و میگوید: در علم تغذیه یک هرم مواد غذایی است که نیازهای روزانه افراد در گروههای مختلف غذایی را مشخص کرده است. بر اساس این هرم افراد مختلف روزانه به 2 تا 3 واحد و حداکثر 4 واحد گوشت در روز نیاز دارند که هر واحد معادل 30 گرم گوشت خالص است. این میزان برای سنین مختلف در همین رنج است و به جای هر واحد گوشت هم جایگزینهایی معرفی شده است که میتوان از آنها استفاده کرد. به این صورت که هر واحد گوشت معادل: 1. یک تخم مرغ کامل و 2. یکسوم لیوان حبوبات مختلف است.
این کارشناس تغذیه درباره فواید گوشت برای بدن توضیح میدهد: گوشت چه سفید باشد و چه قرمز منبع غنی آهن است که نیاز بدن را به آهن تامین میکند. البته در بعضی سبزیجات و غلات نیز میتوان مقدار چشمگیری آهن پیدا کرد اما درصد کمتری از آنها نسبت به گوشت جذب بدن میشود. در واقع بالاترین جذب آهن بدن از طریق گوشت انجام میشود. بنابراین بسیار مهم است که توجه کنیم که مصرف این ماده غذایی در هیچ یک از گروههای سنی نباید حذف شود.
زمانی به افرادی که نیاز ویژه به گوشت دارند اشاره و تاکید میکند: اگر مقدار کافی از آهن به بدن نرسد بدن دچار کمخونی میشود. که منابع تامین این آهن در ابتدا گوشت، در مرحله بعدی لبنیات و در آخر سبزیجات و حبوبات هستند. همان طور که اشاره شد گوشت نباید از برنامه غذایی حذف شود مخصوصا در نوجوانان و زنان باردار حتما باید استفاده شود. هم گوشت قرمز و هم گوشت سفید هر دو اهمیت دارند. گوشت علاوه بر آهن دارای ویتامین ب12 است که برای اعصاب و سلولها نقش بسیار حیاتی دارد.
غزاله زمانی در نهایت درباره مصرف بیش از حد گوشت هشدار میدهد و میگوید: گفتیم که گوشت نباید از برنامه غذایی حذف شود اما باید توجه داشته باشید که همان طور که عدم مصرف این ماده غذایی برای بدن زیانآور است، استفاده بیش از حد آن نیز ضرر دارد و به بدن صدمه میزند و باعث بیماریهای مختلف مانند سرطان یا نقرس میشود.
البته نوع گوشتی که مصرف میشود، اعم از گوشت سفید یا قرمز یا انواع گوشت سفید، نحوه پخت گوشت و نیز جایگزینهایی که برای گوشت پرچرب انجام میشود از دیگر مباحث مهم است که در یادداشتهای بعدی به آنها میپردازیم.