مقدمه
در مقاله حمام کردن نوزاد در این روز ممنوع، گفتیم که نوزاد نباید در ساعات اولیه یا حتی روز اول تولد حمام بشه. به توصیه سازمان بهداشت جهانی بهتره 24 ساعت بعد از تولد نوزاد رو حمام کنید. در نخستین روزهای بعد از تولد میتونید برای تمیز کردن نوزاد از یک اسفنج نرم و مرطوب استفاده کنید. صورت، دستها و ناحیه تناسلی نوزاد (بعد از هر بار عوض کردن پوشک) باید تمیز بشن.
برای حمام بردن نوزاد باید تا خشک شدن کامل بند ناف صبر کنید. در ادامه این مقاله از نی نی سایت قصد داریم به بررسی نحوه حمام کردن نوزاد پس از تولد بپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره، میتونید مقاله "چگونه نوزاد رو حمام ببریم؟" رو هم مطالعه کنید.
مراحل حمام کردن نوزاد پس از تولد
حمام کردن نوزاد برای اولین بار اهمیت زیادی داره. قبل از هر چیزی یک لگن مخصوص برای نوزاد در نظر بگیرید که کاملا تمیز و فاقد هرگونه ماده شوینده باشه. برای حمام کردن نوزاد به دو قطعه اسفنج حمام مخصوص نوزاد، یک حوله و یک کاسه پلاستیکی نیاز دارید. اتاق باید گرمای کافی داشتهباشه تا کودک بعد از حمام کردن سردش نشه.
· مقداری آب گرم در لگن بریزید و نوزاد رو در اون قرار بدید. آب باید به اندازهای باشه که حداقل 5 الی 8 سانتیمتر از لگن رو پر کنه. همچنین آب باید به قدری گرم باشه که مچ دستتون رو گرم کنه اما نسوزونه.
· نوزاد رو از قسمت پاها در آب قرار بدید. یکی از دستها رو پشت سر و گردن نوزاد بذارید که کاملا احساس راحتی داشتهباشه.
· سپس به مدت 5 دقیقه با ملایمت قسمتهای مختلف بدن نوزاد رو تمیز کنید. در طول مدت حمام کردن، مرتب کاسه پلاستیکی رو از آب پر کرده و روی نواحی مختلف بدن نوزاد بریزید. این کار باعث میشه کودک احساس سرما نکنه.
· برای شستن صورت و بدن نوزاد، میتونید از شامپو یا صابون مخصوص بچه استفاده کنید.
· گوشه چشمها و سوراخهای بینی نوزاد که مخاط خشک شده قرار گرفته رو به آرامی و با دقت تمیز کنید.
· بعد از حمام کردن نوزاد، حوله رو دور اون بپیچید و قسمتهای مختلف بدن رو کاملا خشک کنید. همچنین میتونید برای مرطوب کردن بدن نوزاد، از لوسیون استفاده کنید.
- هرگز نوزاد رو در حمام تنها نذارید. قرار گرفتن در عمق کمتر از 2 سانتیمتر، میتونه باعث خفگی نوزاد بشه.
مهمترین نکات حمام کردن نوزاد
· موقع حمام کردن نوزاد، کلیه لوازم برقی رو به خارج از حمام برده یا از پریز برق بیرون بیارید.
· از اونجا که بدن نوزاد موقع حمام کردن لیز و لغزنده میشه، خیلی باید مراقب باشید.
· دمپایی نباید خیس و لغزنده باشه و کف حمام باید کاملا خشک باشه.
· وسایل مورد نیاز برای حمام کردن کودک از جمله پوشک و حوله تمیز، صابون بچه و لباس رو از قبل آماده کنید که بلافاصله بعد از شستن و خشک کردن تنش کنید.
· اگه متوجه شدید که نوزاد احساس ناراحتی میکنه، بهتره برای بیرون آوردن پوشکش کمی صبر کنید. این کار به نوزاد احساس امنیت میده و باعث میشه گریه نکنه.
· اگه قبل از خشک شدن و افتادن ریشه بند ناف نوزاد رو حمام میکنید، اون رو به طول کامل در آب قرار ندید و از ریختن آب روی ریشه بند ناف خودداری کنید.
· توصیه میشه از صابونهای معمولی برای حمام کردن نوزاد استفاده نکنید. این صابونها پوست نوزاد رو خشک میکنند.
- اگه پوست نوزاد شما خیلی خشک هست، میتونید از پزشک بخواید یک لوسیون برای پس از حمام کردن نوزاد بهتون معرفی کنه.
سوالات متداول
- میتونم از شوینده برای حمام کردن نوزاد استفاده کنم؟
در صورت تمایل به استفاده از شوینده برای شستشوی بدن نوزاد، میتونید از محصولات مخصوص نوزادان استفاده کنید. البته چون پوست نوزاد هنوز به طور کامل با فضای بیرون از رحم آشنا نشده، بهتره مقدار کمی شوینده به کار ببرید.
- دمای مناسب برای حمام کردن نوزاد چقدره؟
بهترین دمای آب برای حمام کردن نوزاد، 32 درجه سانتیگراد (تا چند درجه بیشتر) هست. البته باید محیط حمام رو هم قبل از آوردن نوزاد گرم کنید. بعد از اینکه نوزاد رو به داخل حمام آوردید، لباسهاش رو بیرون بیارید تا احساس سرما نکنه.
- چند بار در هفته میتونم نوزاد رو حمام کنم؟
تا یک سال اول تولد نوزاد بیشتر از دو الی 3 مرتبه در طول هفته اون رو حمام نکنید. حمام کردن نوزاد بیشتر از این، میتونه باعث خشک شدن پوست اون بشه.