عفونت گوش در نوزادان
عفونت گوش یک عارضه شایع اما قابل درمان هست که در نوزادان بیشتر از بزرگسالان دیده میشه. عامل ایجاد کننده عفونت گوش نوزاد، باکتری یا ویروس هست. نحوه شیر دادن به نوزاد و عوامل فصلی (مثل آلرژیها) از دلایل دیگه ابتلا به عفونت گوش نوزاد هستند. معمولا برای درمان این نوع عفونت در نوزادانی که بین 6 ماه تا 2 سال سن دارند، آنتی بیوتیک (به مدت 10 روز) تجویز میشه. در مقالات قبل عفونت گوش در بارداری و درمان گوش درد نوزاد رو بررسی کردیم. در ادامه این مقاله از نی نی سایت قصد داریم به طور ویژه به بررسی درمان عفونت گوش نوزاد بپردازیم.
علائم عفونت گوش در نوزادان
علت ایجاد عفونت گوش نوزاد، گلودرد ناشی از سرماخوردگی یا عفونتهای دیگر دستگاه تنفسی فوقانی هست. این عارضه با تورم و عفونی شدن بخشهایی از گوش و گیر کردن مایع پشت پرده گوش ایجاد میشه. مصرف آنتی بیوتیک این عارضه رو درمان میکنه. از جمله علائم عفونت گوش نوزاد میشه به موارد زیر اشاره کرد:
· تب (تب کردن در 50 درصد از نوزادانی که به عفونت گوش مبتلا میشن دیده میشه).
· تخلیه عفونت از مجرای گوش (عفونت ممکنه با خون یا چرک همراه باشه)
· ناتوانی در شنیدن صداهای ملایم یا پاسخ دادن به آنها
· بیقراری، بداخلاقی، تحریک پذیری یا ناآرامی
· خارش
· سرگیجه
· گوش درد
· استفراغ
· کاهش شنوایی
· وزوز کردن گوش
· خونریزی گوش
· کشیدن گوشها
· گریه و داد و فریاد
· مشکل در تعادل
· کاهش اشتها
- اختلال در روند خواب
البته علت بروز این عارضه نوع و شدت علائم بالا رو تعیین میکنه. رعایت بهداشت، تغذیه نوزاد با شیر و قرار ندادن اون در معرض دود سیگار، از ابتلا به این نوع عفونت جلوگیری میکنه.
روشهای درمان عفونت گوش نوزاد
تنوع روشهای درمان عفونت گوش نوزاد زیاده. در ادامه برخی از اونها رو معرفی میکنیم:
· قطره جنتامایسین: این قطره در واقع از بروز عفونتهای ناشی از باکتری (مثل عفونت گوش نوزاد) جلوگیری میکنه.
· عمل جراحی عفونت گوش: این جراحی سرپایی با وارد کردن اسپلوکوم به گوش، برش زدن پرده گوش و سپس تخلیه مایع موجود در اون انجام میشه. سپس لوله در دهانه گوش قرار میگیره تا از جمع شدن مایعات در اون جلوگیری کنه.
· آزیترومایسین (زیتروماکس): این آنتی بیوتیک خوراکی میتونه عفونت گوش میانی، ذاتالریه، گلودرد استرپتوکوکی، عفونت سینوسی و التهاب لوزه رو درمان کنه. تاثیر این دارو یک الی 5 روز بعد از مصرف دیده میشه.
· شربت آموکسی کلاو: این شربت به دلیل برخورداری از آموکسی سیلین و اسید کلاولانیک، باعث میشه آنتی بیوتیک عملکرد بهتری داشتهباشه.
· سفیکسیم: این دارو به درمان عفونتهای باکتریایی از جمله عفونت گوش، گلو، لوزه، مجاری ادراری و... کمک میکنه.
· شربت کوتریموکسازول: قرص یا شربت کوتریموکسازول عفونتهای ناشی از باکتری از جمله عفونت ریه، گوشها، رودهها و دستگاه ادراری رو درمان میکنه.
· قرار دادن لولههای تهویه گوش: این لولهها مایع جمع شده در گوش رو خارج میکنند.
· سفالکسین
· تری متوپریم/ سولفامتوکسازول
· داکسی سایکلین
- شربت آموکسی سیلین (چرک خشک کن)
درمان خانگی عفونت گوش نوزاد
اگه عفونت گوش نوزاد زیاد جدی و شدید نیست و مایلید با استفاده از راهکارهای خانگی و در منزل اون رو درمان کنید، میتونید اقدامات زیر رو انجام بدید:
· کمپرس آب گرم (هر 10 الی 15 دقیقه یک مرتبه)
· مصرف استامینوفن (برای کودکانی که بیشتر از 6 ماه سن دارند).
· بدن کودک رو هیدراته نگه دارید.
· از قطره گوش هومیوپاتی و روغن گرم استفاده کنید.
- سر کودک رو بالا نگه دارید.
همچنین سیر (به دلیل خاصیت آنتی بیوتیک و تسکین دهندگی)، زنجبیل (به علت خاصیت ضد التهابی)، روغن زیتون (به دلیل خواص ضد باکتریایی) از جمله موادی هستند که در طب سنتی برای تسکین درد ناشی از عفونت گوش نوزاد و درمان اون به کار میرن. برای درمان این نوع عفونت، میتونید مقداری از این مواد رو روی گوش نوزاد قرار بدید.
سوالات متداول
- چرا عفونت گوش در نوزادان بیشتر از بزرگسالان دیده میشه؟
دلیل اصلی این مسئله، ضعیفتر بودن سیستم ایمنی بدن نوزاد در مقایسه با بزرگسال و توانایی کمتر اون در مبارزه با عفونتها هست. از طرف دیگه به دلیل اندازه کوچک شیپورهای استاش گوشهای نوزادان و افقیتر بودن اونها، مایع به سختی از گوش نوزاد خارج میشه.
- چطور میشه عفونت گوش نوزاد رو تشخیص داد؟
پزشک از برآمدگی و قرمزی پرده گوش یا با استفاده از اتوسکوپ پنوماتیک عفونت رو تشخیص میده.
- عوارض عفونت گوش نوزاد چیه؟
اگه عفونت گوش نوزاد درمان نشه و به صورت مکرر اتفاق بیفته، میتونه باعث کمشنوایی، تاخیر در رشد زبان و گفتار، پاره شدن پرده گوش و گسترش عفونت بشه.
منابع
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8613-ear-infection-otitis-media