عفونت گوش در کودکان بسیار شایع است. شاید این عفونت دلیل اصلی بیخوابی های شبانه شما هم باشد. اینکه عفونت گوش در کودکان به چه دلیل بروز میکند و راهکارهای درمانی آن چیست حتما سوال شما والدین است. به همین دلیل در این مقاله به بررسی سوالات رایج در این خصوص و پاسخ های مناسب پرداخته ایم.
چرا عفونت گوش در کودکان تا این حد شایع است؟
بیایید یک سفر اکتشافی به گوش میانی داشته باشیم تا ببینیم که جرم ها و گوش های کوچک چگونه تا این حد با هم ارتباط برقرار می کنند. کانالی که به آن شیپور استاش میگویند گوش میانی را به پشت حلق متصل میکند تا از میزان فشار را کنترل و تعدیل کند. اما حلق به همراه بینی مانند یک زمین مرطوب حاصلخیز برای باکتری ها عمل میکنند. چون طول شیپور استاش در گوش کودکان کم و پهن و افقی است، ترشحات گلو و بینی و بسیاری از آلودگی ها آسان تر وارد گوش میشوند. هر مایعی که در این حفره گرفتار شود، مانند یک محیط کشت مناسب برای رشد باکتری ها عمل می کند و از همین رو عفونتهای گوش در بین کودکان بسیار شایع است.
چرا عفونت گوش کودک باید به سرعت درمان شود؟
شنوایی کودک شما به لرزش پرده گوش و ساختار گوش میانی وابسته است. تکرار عفونت می تواند به پرده گوش آسیب وارد کند و انباشتگی مایع لرزش ها را کاهش میدهد که این دو موجب کاهش شنوایی میشوند. به همین دلیل باید عفونت گوشها را جدی گرفت، خصوصا وقتی کودک شما در حال یادگیری حرف زدن است. عفونتهای دوره ای و کاهش شنوایی میتواند باعث تاخیر رشد مهارتهای زبانی و حتی مشکلات زبانی شود که در آینده بر عملکرد کودک در مدرسه تاثیر خواهد گذاشت.
تشخیص عفونت گوش در کودکان
علائمی که به آنها اشاره خواهد شد شیوه کودک برای بیان این جمله است: "گوشم درد می کند، من را پیش دکتر ببر!" درمان سریع عفونت، نتیجه بهتری خواهد داشت بنابراین اگر تا کنون چندین بار دچار عفونت گوش شده است، سعی کنید علائم و زبان خاص کودک برای درد گوش یاد بگیرید. مطمئنا یکی از نشانه هایی که وجود ندارد تب است چون عفونت گوش باعث بالا رفتن حرارت بدن نمیشود مگر اینکه چندین عفونت تنفسی هم وجود داشته باشد. بینی کودک می تواند به شما کمک کند. عفونت گوش میانی معمولا به دنبال سرماخوردگی است و به همین دلیل ترشحات بینی معمولا نشان دهنده وضعیت گوش هستند. به طور معمول مخاط بینی کودک نرم و تمیز و آبکی است که در صورت وجود عفونت به زرد یا سبز تغییر رنگ داده و غلیظ میشود.
کودک شب ها چطور میخوابد؟
اگر کودک شبها بیشتر بیدار میشود و به نظر می رسد که احساس درد می کند، خصوصا اگر سرماخوردگی او بدتر هم شده است، می تواند زنگ خطری برای عفونت باشد. با فشاری که قسمت های مایع عفونی شده به پرده گوش وارد میکند ممکن است کودک نتواند روی طاق باز دراز بکشد. برای کاهش این فشار کودک را طوری بخوابانید که گوش عفونی به سمت بالا قرار بگیرد.
ترشحات چشمی با عفونت گوش رابطه دارند؟
در ماههای اولیه تولد نوزاد آبریزش چشم میتواند به سادگی نشانه بسته شدن مجرای اشکی باشد اما وقتی این مسئله با سرماخوردگی همراه می شود- خصوصا در کودکان بزرگتر- معمولا به معنی التهاب سینوس ها و یا عفونت گوش است.
چه زمان به پزشک مراجعه کنید؟
معمولا درمان عفونت گوش بدون بررسی عفونت مشکل است. پزشک شما باید پرده گوش و تمام سیستم تنفسی را بررسی و آزمایش کنند تا متوجه مشکل بشوند. معمولا بیشتر عفونت های ملایم گوش بدون نیاز به آنتی بیوتیک به طور کامل درمان شود. به همین دلیل پزشک حتی با وجود مایع پشت گوش داخلی وضعیت کودک را 2 تا 3 روز زیرنظر می گیرید و منتظر می مانید تا اگر اوضاع کودک بدتر شد آنتی بیوتیک تجویز کند.
بازی کردن کودک با گوش نشانه عفونت است؟
ور رفتن و کشیدن گوش ها لزوما نشانه عفونت نیست. این کار ممکن است به علت دندان درآوردن نوزاد باشد و یا حتی ممکن است دلیل خاصی نداشته باشد و کودک تنها مشغول کشف گوش ها باشد. به هر حال اگر کودک سرما خورده است و دچار آبریزش بینی و چشم است و مرتب به گوش هایش دست میزند، مطمئنا مشکل او رویش دندانها نیست. کشیدن، مالیدن یا ضربه زدن به گوش میتواند علامت درد در ناحیه گوش باشد که ناشی از مایع گوش مزمن یا مداوم باشد که به عنوان اتیت میانی حاد شناخته میشود. معمولا میتوانید با استفاده از غریزه مادرانه تشخیص دهید که وضعیت کودک بهتر یا بدتر شده است و اگر احساس می کند نشانههای بیماری کودک بیشتر شده است با پزشک کودک تماس بگیرید.
پیشگیری از عفونت گوش کودک امکان دارد؟
حالا که میدانید آلودگیها چگونه وارد گوش ها میشوند، در انتها راهنماییهایی برای جلوگیری از انباشت آلودگی پشت پرده گوش کودک پیشنهاد میکنیم:
- شیرمادر: شیر مادر ایمنی طبیعی بدن را بالا میبرد.
- تغذیه به حالت عمودی با شیشه شیر: تغذیه کودک در وضعیت نیمه نشسته ( با زاویه حداقل 30 درجه ) و حفظ این وضعیت حداقل 30 دقیقه بعد از آن
- استفاده از پستانک را محدود کنید: تحقیقات نشان داده است که میان استفاده از پستانک و عفونتهای گوش میانی رابطه وجود دارد. استفاده از پستانک را به ویژه بعد از شش ماهگی نوزاد به زمان خواب شبانه کودک محدود کنید.
- سیستم ایمنی کودک را تقویت کنید: میوه ها، سبزیجات و غذاهای دریایی سیستم ایمنی کودک را تقویت می کنند
- کودک این مراحل را پشت سر خواهد گذاشت: خبر خوب این است که با رشد کودک، شیپور استاش بلندتر و باریک تر شده و بیشتر کج می شود، در نتیجه ورود آلودگی و مایعات در گوش میانی سخت تر می شود و به طور همزمان سیستم دفاعی کودک نیز به بلوغ کافی رسیده و میزان عفونت گوش را کمتر می کند.
نظرات شما
جدیدترین پرامتیازترین