چرا باید پوزیشنهای صحیح قرار گرفتن نوزاد رو یاد بگیریم؟
به صورت کلی نوزادان و کودکان تمایل دارند به شکل W بنشینند. این مدل از نشستن میتونه در ناحیه پا و لگن مشکلات جدی رو به وجود بیاره. در واقع نشستن در وضعیت W به علت ایجاد فشار زیاد روی ناحیه باسن و لگن، میتونه منجر به بروز مشکلات زیادی مثل عدم توسعه کافی در ناحیه استخوانی کودک، انحراف از مسیر طبیعی رشد استخوانها و مشکلات در ناحیه کمر و لگن بشه. این مشکلات میتونند در آینده به عوارض جدیتری مانند بدشکلی استخوانها و دردهای مزمن در ناحیه پشتی ختم بشند.
به همین دلیل، والدین باید به کودکان خود آموزش بدند که از نشستن در وضعیت W پرهیز کنند و به جای اون از وضعیتهای دیگه نشستن مانند نشستن در حالتی که باسن خیلی به سمت عقب متمایل نیست و ساقها به صورت استوار به جلو خم نشده باشند، استفاده کنند. والدین میتونن از بازیها و فعالیتهایی بهره ببرند که باعث تقویت عضلات پا و لگن میشند.
اگه مشکوک به وضعیت نشستن کودکان خود هستید یا علائمی از درد یا عدم راحتی در ناحیه پا و لگن مشاهده میکنید، بهتره به پزشک مراجعه کنید تا مشکلات محتمل رو بررسی کنه و راهکارهای مناسب رو برای رفع مشکلات احتمالی در آینده ارائه بده. در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا چندتا از پوزیشنهای صحیح نشستن نوزاد رو بهتون آموزش بدیم.
در ابتدا مقاله خوبه بدونید میتونید روی نوشته کلیک کنید و یاد بگیرید با انجام حرکات فیزیوتراپی به نشستن کودک کمک کنید.
پوزیشن نشستن نوزاد به شکل استوار، از پوزیشنهای صحیح نشستن نوزاد است
نشستن به شکل استوار یکی از پوزیشنهای صحیح نشستن برای نوزادان محسوب میشه. در این حالت، نوزاد با کمک عضلات پشت خودش، روی باسن نشسته و سرش متعادل و استوار قرار میگیره. این مدل از نشستن برای نوزادانی که توانایی نگهداشتن تعادل خودشون رو دارند و از عضلات سر و گردن قوی برخوردار هستند، مناسب هستش.
در این پوزیشن، مهمترین نکته اینه که نوزاد آروم و راحت نشسته باشه و فشار غیرطبیعی روی بخشهای مختلف بدنش نداشته باشه. سرش باید متعادل و استوار باشه و چشماش به سمت جلو یا به سمت فعالیتی که در حال انجام اون هست، قرار بگیره. این حالت نشستن به کودک امکان حرکت و انجام فعالیتهایی مثل بازی رو میده که برای تقویت عضلاتش ضروری محسوب میشه.
نشستن به همراه داشتن تکیه گاه، یکی از پوزیشنهای صحیح نشستن نوزاد
در این حالت، کودک روی باسن نشسته و با یک کوسن یا پشتیبانی جای راحتی رو در اختیار داره. اینجوری میتونه متعادل و راحت بنشینه، بدون اینکه بخواد تعادل خودشو حفظ کنه. این وضعیت به نوزاد احساس امنیت میده و میتونه جای راحتی رو براش فراهم کنه خصوصاً اگه هنوز توانایی حفظ تعادلش رو نداره. یادتون باشه حتماً باید دقت کنید که تکیه گاهشون مناسب باشه، تا فشار زیادی به بدنشون وارد نشه.
نشستن با پایین زدن ساقها رو به عنوان پوزیشن صحیح نشستن نوزاد فراموش نکنید
توی این وضعیت، ساقهای نوزاد کمی به سمت زمین خم میشن، یعنی مثلاً کف پاهاشون کمی به عقب میره. همینطور، سر و بدنشون کمی به سمت جلو خم میشه. این حالت برای کودکانی مناسبه که عضلات پشتی بدنشون قویتر از عضلات جلوییشون هستش یعنی اونا به خوبی میتونند تعادل خودشون رو حفظ کنند.
این وضعیت به کودک اجازه میده تا به راحتی بنشینه، بدون اینکه نیاز به حفظ تعادلش باشه. حتماً باید به این نکته توجه کنیم که این حالت همچنان به کودک امکان حرکت و فعالیت در محیط اطرافش رو میده و فشار زیادی به بدنش اضافه میکنه. اینطوری میتونه بازی کنه و لذت ببره، بدون اینکه نگران حفظ تعادلش باشه.
برای آموزش صحیح نحوه نشستن به کودک میتونید از مراحل زیر کمک بگیرید
- تشویق به ورزش و فعالیتهای جسمانی: کودکان رو برای انجام فعالیتهای ورزشی مختلف مانند دوچرخهسواری، شنا و بازیهای فضای باز تشویق کنید. این فعالیتها علاوه بر تقویت عضلات، به کودک کمک میکنند تا نگهداشتن تعادل و استقامت جسمانی رو یاد بگیرند.
- ماساژ عضلات: با ماساژ عضلات کمر و پا، میتونید عضلات این نواحی رو تقویت کنید.
- تغییر الگوی نشستن: اگه کودک به وضعیت نشستن به شکل W عادت کرده، بهش یادآوری کنید که الگوی نشستنش رو تغییر بده.
- استفاده از صندلی مناسب: برای کودکانی که نمیتونند به شکل صحیح روی زمین بنشینند، صندلی مناسبی تهیه کنید و از اون ها بخواهید روی صندلی بنشینند.
جمع بندی
پوزیشنهای صحیح نشستن نوزاد میتونه کمک کنه بدن کودکتون در آینده دچار مشکلات مفصلی و حرکتی نشه. یاداوری میکنیم بدترین نوع نشستن برای بچهها به شکل w هستش که لازمه سریعا با پوزیشن صحیح جایگزین بشه.