استفراغ مکرر نوزاد
نوزادت استفراغ میکنه؟ خب این یه موضوع طبیعیه. ببین، این ممکنه به خاطر چندتا چیز باشه. مثلا اینکه معدهشون تو این سن خیلی چیزها رو تحمل نمیکنه و وقتی که یه چیزهایی تغییر میکنه، به شدت اعتراض و استفراغ میکنه. ممکنه که به چیزهای خاصی حساسیت داشته باشه، مثل مواد غذایی یا حتی محیط اطراف. اگه همراه با علائم دیگهای باشه یا به نظر میاد زیاده، بهتره یه سری به دکتر بزنین. اونا معمولا با چکاپ و تستهای لازم میتونن دلیل رو بگن و راهنماییتون کنن. در ادامه علل و راهکارهای درمان این مشکل نوزادان رو براتون میگیم پس با ما همراه باشین.
علت استفراغ مکرر نوزادان چیه؟
استفراغ مکرر در نوزادان میتونه دلایل زیادی داشته باشه بعضی از این دلایل عبارتند از:
- اضطراب و سیستم گوارشی ناقص: سیستم گوارشی نوزادان در مراحل ابتدایی قرار داره و ممکنه به تغییرات در نوع غذاها یا محیط واکنش نشون بده.
- آلرژی یا حساسیت به غذا: بعضی از نوزادان ممکنه به مواد غذایی حساسیت داشته باشن و این حساسیت باعث استفراغشون بشه.
- عفونتها: عفونتهای گوارشی یا تنفسی هم میتونن عامل ایجاد این مشکل در نوزادان باشن.
- ترشح زیاد بزاق: بعد از خوردن شیر، ترشح زیاد بزاق ممکنه باعث ایجاد این مشکل بشه.
- تغییرات در محیط: موقعیت جغرافیایی، دمای محیط، یا تغییرات در محیط اطراف میتونن به عنوان عوامل تحریککننده برای استفراغ در نوزادان عمل کنن.
در هر صورت، اگر استفراغ مکرر به مدت طولانی ادامه داشته باشه یا با علائم دیگهای همراه باشه، بهتره با متخصص اطفال مشورت کنین.
اگه نوزادمون دچار استفراغ شد چیکار کنیم؟
اگر نوزاد شما دچار استفراغ مکرر شده، ممکنه با انجام این کارها بتونین شرایط رو برای کاهش استفراغهاش مهیا کنین:
- کنترل تغذیه: مطمئن بشین که بچهتون بهدرستی تغذیه میشه و ممکنه به تغییرات کوچیک در نوع غذاها و یا مقدار تغذیه نیاز داشته باشه. مثلا ممکنه بیش از اندازه شیر بخوره و همین باعث میشه اضافهی شیر رو برگردونه کنه.
- فاصله بین تغذیه و خواب: برای کاهش این مشکل، باید مراقب باشین که نوزادتون قبل از خواب خیلی شیر نخوره و به اندازه بخوره. شیر خوردن و سپس خوابیدن ممکنه به این مشکل منجر بشه.
- آلرژی یا حساسیت غذایی: در صورتی که فکر میکنین نوزاد ممکنه به مادهای حساسیت داشته باشه، اون ماده غذایی رو خودتون مصرف نکنین. مثلا بعضی نوزادان به شیر گاو حساسیت دارن و وقتی مادر از این شیر میخوره، بچه دچار رفلاکس و استفراغ میشه.
- پوشش محیط: محیط رو از نظر اطرافیان و اشیایی که باعث اضطراب نوزاد میشن، پاک کنین. ممکنه با این کار، نوزاد آرامش بیشتری داشته باشه.
توجه داشته باشین که همیشه بهتره در موارد حساس، حتی برای سادهترین نکات با پزشک مشورت کنین.
درمان این مشکل چیه؟
درمان استفراغ مکرر نوزادان بستگی به علت اصلیش داره. اما در موارد کلی، میتونین اقدامات زیر رو انجام بدین:
- شیر خوردن نوزاد رو کنترل کنین و بیش از اندازه بهش شیر ندین.
- خودتون غذاهای کم ادویه بخورین، بعضی از حبوبات مثل نخود و لوبیا رو حذف کنین چون باعث دلدرد و استفراغ نوزادتون میشه. برای اطلاع بیشتر از دلدرد نوزادان میتونین روی این مطلب کلیک کنین.
- سعی کنین فضای خونه رو آروم نگه دارین. مثلا با همسرتون دعوا نکنین یا اگه بچهی دیگهای دارین، کمتر سر و صدا کنن. نور زیاد در محیط خونه رو کم کنین تا نوزاد راحتتر و با آرامش بیشتری بخوابه و احساس کنه که توی شکم مامانشه.
در هر صورت اولین اولویت شما و افراد خونوادتون توی خونه، باید نوزاد تازه متولد شده، باشه.
اگه نوزادتون این علائم رو داشت حتما....
- اگه استفراغ نوزادتون با هیچ کدوم از روشهایی که گفتیم برطرف نشد؛
- اگه همراه با این مشکل علائمی مثل تب، بیدار نشدن، اشکال در شیر خوردن، یا هر نشونه دیگهای که نگرانکننده به نظر برسه؛
- اگه رنگ استفراغ تغییر کنه مثلا به رنگ سیاه یا سبز بشه؛
سریعا به پزشک مراجعه کنین چون همهی این علائم نشونهی یک زنگ خطره!
سخن پایانی
همیشه نسبتبه نوزادتون حساس باشین و مراقبت کنین ازش. اگه با استفراغ مکرر مواجه شدین، با پزشک مشورت کنین تا علت رو تشخیص بده و بهترین راهکارها رو به شما بگه. با محبت و دقت به نیازهای کوچیکشون رسیدگی کنین، چون هر قدم کوچیکی میتونه به راحتی، سلامتی و خوشبختی نوزاد شما کمک کنه.