آش دندونی
اگه شما هم به غذاهای خوشمزه و محلی علاقهمند هستین، حتماً آش دندونی رو میشناسین. این آش خوشمزه در استانهای آذربایجان شرقی و غربی ایران درست میشه و به زبان آذری به اسم "دیشلیق" شناخته میشه. حالا بزارید شما رو با رازهای خوشمزه تهیه این آش آشنا کنم.
مواد لازم برای آش دندونی
- گوشت گوسفندی: 250 گرم
- لوبیا چیتی: نصف لیوان
- لوبیا قرمز: نصف لیوان
- نخود: نصف لیوان
- گندم: نصف لیوان
- عدس: نصف لیوان
- برنج: نصف لیوان
- جو: نصف لیوان
- پیاز: 1 عدد بزرگ
- پیاز داغ: 6 قاشق غذاخوری
- نعناع داغ: 4 قاشق غذاخوری
- کشک و دارچین: به مقدار کافی
- نمک و فلفل سیاه: به مقدار کافی
طرز تهیه آش دندونی
- مرحله اول: حبوبات و گندم رو در کاسههای جداگانه بریزید. حدوداً 6 تا 7 ساعت خیسشون کنید. میتونید یک شب تا صبح بهشون استراحت بدید تا خوب خیس بشن.
- مرحله دوم: چندین بار آبشون رو تعویض کنید. سپس نخود رو بشویید و داخل آبکش بریزید. توی قابلمه، آب بریزید تا 2 انگشت بالاتر از سطح نخود باشه و درب قابلمه رو قرار بدید.
- مرحله سوم: اول حرارت رو زیاد کنید تا آب جوش بیاد، بعد حرارت رو ملایم کنید تا خوب بپزند. لوبیا چیتی و لوبیا قرمز رو هم توی صافی بریزید و آبکش کنید، بعد داخل قابلمه بریزید.
- مرحله چهارم: با فاصله 2-3 انگشت بالاتر از سطح لوبیاها، آب بریزید و حرارت رو زیاد کنید تا جوش بیاد. بعد حرارت رو ملایم کنید تا پخته بشن. پیاز رو پوست و از وسط نصف کنید.
- مرحله پنجم: داخل قابلمهای گوشت و آب رو اضافه و حرارت رو زیاد کنید، کمی دارچین روی گوشت بریزید. درب قابلمه رو بذارید و حرارت رو زیاد کنید تا آب به جوش بیاد.
- مرحله ششم: بعد حرارت رو ملایم کنید تا گوشت کاملاً بپزه. جو و گندم رو توی صافی بریزید و آبکش کنید، بعد داخل قابلمه بریزید. حالا تقریباً 1/3 قابلمه آب بریزید.
- مرحله هفتم: درب رو نیمه باز بزارید و حرارت رو زیاد کنید تا آب به جوش بیاد. بعد حرارت رو ملایم کنید تا گندم و جو بپزند. گه گاه هم بزنید تا ته نگیره. بعد از گذشت 1 تا 1:30 ساعت، عدس رو اضافه کنید.
- مرحله هشتم: برنج رو هم تمیز چندین بار بشویید و 15 دقیقه بعد به مواد اضافه کنید. گوشت رو بررسی کنید، اگر پخته بود از روی حرارت بردارید و صبر کنید تا خنک شه.
- مرحله نهم: آب گوشت و گوشت رو به مواد اضافه کنید. نخود و لوبیاها رو هم تست کنید، اگر پخته بودند به آش اضافه کنید. اگر دوست داشتید میتونید عصاره قلم هم اضافه کنید.
- مرحله دهم: نیمی از پیاز داغ و کشک رو به آش اضافه کنید و خوب مواد رو زیر و رو کنید تا با کشک آغشته بشن. کمی نمک و فلفل سیاه و ادویههای مورد علاقهتون رو هم داخلش بریزید.
- مرحله یازدهم: مجدداً آش رو خوب هم بزنید تا ادویهها ترکیب بشن، بعد درب قابلمه رو بذارید و اجازه بدید تا آش جا بیفته. آش پخته شده رو داخل کاسه بریزید و با نعناع داغ، پیازداغ و کمی کشک تزئین کنید. نوش جان!
با این آش دندونی خوشمزه، حتماً جشن دندون درآوردن بچهتون فراموشنشدنی میشه!
نکات پایانی: یه سری چیزا درمورد آش دندونی که حتماً باید بدونید!
- برنج نیم دانه: برنج نیم دانه استفاده کنید. به آش لعاب میده.
- گندم پوستکنده: اگه میخواید زمان پخت کمتری داشته باشید، گندمو پوست کنده استفاده کنید.
- تجربه با گردو و کشمش: اگه میخواید آشو برای جشن خوشمزهتر کنید، گردو ریز شده و کشمش توی آش بریزید.
- آش غلیظ و کم آب: یادتون باشه که آش دندونی باید خیلی غلیظ باشه و آبش کم.
- استفاده از عصاره گوشت: اگه گوشت یا آب گوشت ندارید، میتونید از عصاره گوشت استفاده کنید. یه طعم خاص بهش میده.
- ترکیب پیاز با کره: پیاز داغ رو در کره تفت بدید و بخشی ازش رو داخل آش بریزید. به آش یه حس لذیذتری میده.
- استفاده از آب قلم گوسفند و گاو: برای بهتر شدن طعم، از آب قلم گوسفند و گاو هم استفاده کنید.
- هم زدن: فراموش نکنید که آشو مرتب هم بزنید. اینکار باعث میشه همه چیز خوب با هم مخلوط بشه و طعمش بهتر باشه.
حالا که همه نکات رو گفتیم، وقتشه برید بهترین آش دندونی رو درست کنید!