پا چنبری چیست؟
کلاب فوت یه بیماری مادرزادیه که از ابتلای تولد همراه کودکه و پای کودک به سمت داخل یا پایین کشیده میشه. این بیماری در یک یا هر دو پا با شدتهای متفاوتی بروز میکنه. از هر 1000 نوزاد ممکنه یک نوزاد به این عارضه مبتلا بشه. شایعترین نوع نقص مادرزادی کلاب فوت یا پا چنبری هست که در پسرها بیشتر از دخترها دیده میشه. نوزادانی که مبتلا به این عارضه هستن سالمن و مشکل دیگهای ندارن. در دوران نوزادی میشه پای اونها رو اصلاح و درمان کرد، که دو هفته بعد از زایمان باید درمان شروع بشه. اگه درمان با موفقیت همراه باشه، نوزاد میتونه در انواع فعالیتهای بدنی شرکت کنه، اما اگه این بیماری به موقع درمان نشه نوزاد در آینده میتونه در شکل ظاهری پاها کمی تغییر ایجاد کنه و عادی راه بره. این بیماری به علت رشد غیرطبیعی استخوانها، رباطها و ماهیچهها در طی دوران بارداری به وجود میاد. پزشک به کمک سونوگرافی، ام آر آی و اشعه ایکس میتونه این بیماری رو در نوزادان تشخیص بده.
انواع کلاب فوت :
1 _ ایدیوپاتیک : شایعترین نوع پا پرانتزیه، که هنوز پزشکان علتی برای اون پیدا نکردن. در این بیماری ممکنه یکی از پاها مبتلا بشه که پسران دو برابر دختران به این بیماری مبتلا میشن.
2 _ کلاب فوت عصبی : کلاب فوت به خاطر یه بیماری عصبی به وجود میاد، که سیستم عصبی ( مغز، نخاع، اعصاب) رو تحت تاثیر قرار میده. فلج مغزی و اسپینابیفیدا نمونههایی از این بیماری هستن.
3 _ سندرمیک : در این نمونه از بیماری پا با سایر شرایط بالینی مرتبطه که نشون میده یه سندرم زمینهای هست.
علل به وجود آمدن این بیماری :
- علت این بیماری هنوز ناشناخته هست و عوامل ژنتیکی و تغییرات ژنی روی اون تاثیر داره
- باید به این نکته توجه کرد که بعضیها معتقدن این بیماری به دلیل وضعیت جنین در رحم به وجود میاد که اصلا این حرف درست نیست.
- گاهی ممکنه با ناهنجاریهای اسکلتی مثل : اسپینابیفیدا یا بیماریهای لگنی به نام دیسپلازی هیپ یا دیسپلازی رشدی ارتباط داشته باشه.
- ممکنه به خاطر اختلال در مسیر عصبی، عضلانی، مغز، نخاع، عصب و عضله این بیماری به وجود بیاد.
- عوامل محیطی ممکنه در ابتلا به این عارضه نقش داشته باشن.
- ارتباطی بین سن مادر، سیگار کشیدن و دیابت با این بیماری وجود داره.
- ارتباطی بین کلاب فوت و آمنیوسنتز اولیه در هفته 13 بارداری وجود داره.
راههای درمان کلاب فوت :
- جراحی : در صورتی که تاندونها و بافتهای پای کودک کوتاه باشه جراحی بهترین گزینه هست. از 6 ماهگی تا 1 سالگی بهترین زمان عمل جراحیه که زاویه پا اصلاح میشه. تا 1 سال هم کودک باید کفش مخصوص بپوشه.
- درمان پونستی : در این روش از گچ برای اصلاح زاویه پا استفاده میشه. پزشک متخصص پای کودک رو به سمت وضعیت درست میکشه بعد اونو گچ میگیره تا همونجا پارو نگه داره. هفتهای یکبار گچ برداشته و زاویه پا اصلاح میشه و دوباره گچ روی اون قرار میگیره. این کار تا زمانی که پا درست بشه انجام میشه و معمولا چند ماه طول میکشه.
- درمان دستی : در این روش با ماساژ و کشش، پای نوزاد رو در وضعیت درست قرار میدن و بعد پا رو به کمک گچ در اون حالت نگه میدارن. این روش تا وقتی بهبودی در پا مشاهده بشه ادامه داره.
نمونههای دیگری از درمان این بیماری :
- تنوتومی آشیل : بعد از درمان دستی 90 % بیماران نیازمند اقداماتی جزئی روی پاشون هستن تا سفتی تاندون از بین بره. این کار معروف به تنوتومی آشیل هست. شکاف ریزی در آشیل نوزاد به وجود میارن بعد روی پا رو گچ میگیرن تا به بهبود آشیل کمک کنه. پا 3 هفته در گچ میمونه، تو این مدت آشیل برای ترمیم شکاف رشد میکنه و بلندتر میشه.
- بریس : زمانی که درمان کلاب فوت با گچ موفق آمیز نباشه، احتمال برگشت بیماری وجود داره، بنابراین استفاده از بریس تا چند سال توصیه میشه، چرا که پا رو در وضعیت درست و طبیعی قرار میده.
- فیزیوتراپی : تمرینات کششی، تثبیت و باند پیچی از روشهای درمان این بیماری هستن. این روش از نوزادی شروع میشه. ابتدا هر روز تمرینات کششی انجام میشه، بعد درمان دستی صورت میگیره، سپس با باند اسپلینت پلاستیکی پا بسته میشه تا پا حرکت نکنه.