نوزاد شما احتمالاً دارد خوردن را تمرین می کند تا یاد بگیرد.
نوزاد هنگام شیر خوردن مقداری هوا نیز می بلعد. زمانیکه هوای بلعیده شده به طرف بالا حرکت می کند با خود مقداری از محتویات معده (شیر) را نیز با بالا می آورد. همچنین از آنجا که نوزاد دائماً در حال شیر خوردن است حجم مایعی که وارد معده اش می شود نسبت به حجم معده بسیار زیاد است و این مسئله برگرداندن را تشدید می کند. از سوی دیگر، عضلات معده نوزادان هنوز کاملاً تکامل نیافته اند و از این روی عضلات قسمت اتصال معده به مری که وظیفه شان جلوگیری از برگشت محتویات معده به مری است بخوبی کار خود را انجام نمی دهند. بنابراین برگرداندن نوزاد چندان هم موضوع عجیبی نیست.
آیا می شود برای برگردان نوزاد کاری کرد؟
بله. توصیه های زیر می توانند کمک کننده باشند:
-
هنگام شیر دادن، نوزاد را بگونه ای در آغوش بگیرید که بدنش در حالت نیمه عمودی باشد و سرش بالاتر قرار گیرد. شیر دادن در حالتی که نوزاد قوز کرده است (در آغوش یا مثلاً در صندلی مخصوص اتومبیل) سبب می شود شیر راه مستقیمی بسوی معده نداشته باشد.
-
سعی کنید در محیطی آرام و جایی که کمترین سر و صدا وجود دارد به نوزاد شیر بدهید. همچنین سعی کنید نوزاد خیلی گرسنه نشود. در صورتیکه نوزاد هنگام شیر خوردن آرامش کافی نداشته باشد احتمال اینکه همراه با شیر هوا نیز ببلعد بیشتر است.
-
اگر با شیشه به نوزاد خود شیر می دهید مطمئن شوید که سوراخ سر شیشه تنگ نباشد زیرا سبب خسته شدن او می شود. از سوی دیگر، کنترل کنید که سوراخ خیلی گشاد هم نباشد زیر می تواند باعث ایجاد رفلکس تهوع و بلعیدن هوا شود.
-
بعد از شیر خوردن حتماً آروغ نوزاد را بگیرید. برای این کار او را روش شانه تان قرار دهید و آرام به پشتش بزنید. فراموش نکنید که قبل از این کار روی شانه تان و زیر سر نوزاد یک پارچه قرار دهید تا لباستان کثیف نشود. البته اگر بعد از چند دقیقه تلاش آروغ نزد نگران نشوید. ممکن است در آن لحظه آروغ نداشته باشد. حتی اگر نوزاد وسط شیر خوردن هم خودش توقفی ایجاد کرد از این موقعیت استفاده کنید و آروغش را بگیرید. این کار باعث می شود که هوای بلعیده شده از معده خارج شود.
-
سعی کنید فشاری روی شکم نوزاد نباشد. کنترل کنید که پوشک نوزاد را سفت نبسته باشید و همچنین وقتی برای آروغ گرفتن او را روی شانه تان قرار می دهید شکمش را روی شانه تان نگذارید. همچنین بهتر است بلافاصله بعد از شیر خوردن او را سوار اتومبیل نکنید زیرا قرار گرفتن در صندلی کودک در حالتی نیمه خمیده، سبب فشار به معده و افزایش احتمال برگرداندن می شود.
-
بعد از شیر خوردن خیلی نوزاد را تکان ندهید و سعی کنید در حدود نیم ساعت در وضعیت عمودی قرار داشته باشد.
-
بیش از اندازه به نوزاد شیر ندهید. اگر نوزاد بعد از هر بار شیر خوردن بر می گرداند ممکن است زیادی به او شیر می دهید. می توانید دفعه بعد کمی کمتر به او شیر دهید و ببینید سیر می شود یا نه. به این ترتیب ممکن است هر بار کمتر شیر بخورد و در عوض تعداد دفعات شیر خوردنش بیشتر شود.
-
اگر نوزادتان هنگام خواب بر می گرداند سرش را بالا بیاورید. گذاشتن بالش زیر سر نوزاد خطر ناک است ولی می توانید محل خوابیدنش را کمی شیب دار کنید. مثلاً می توانید زیر قسمت بالایی تشکش چیزی بگذارید (مثلاً یک یونولیت گوه شکل) و یا زیر پایه های بالایی تختش (سمت سر) آجر بگذارید.
این وضعیت چه زمانی برطرف می شود؟
بیشتر شیرخواران بعد از 6 ماهگی و یا زمانی که بتوانند بنشینند دیگر بر نمی گردانند ولی در مورد بعضی نیز این وضعیت تا یک سالگی ادامه پیدا می کند.
آیا برگرداندن می تواند ناشی از یک مشکل جدی باشد؟
در صورتیکه کودکتان استفراغ جهنده دارد فوراً به پزشک مراجعه کنید. در استفراغ جهنده همانطور که از نامش پیداست محتویات معده بصورت جهنده از دهان کودک خارج می شود. استفراغ جهنده ممکن است علامتی از "تنگی پیلور" باشد. پیلور محل اتصال معده به روده کوچک است. در تنگی پیلور عضلات این قسمت ضخیم شده و مانع عبور غذا از معده به روده کوچک می شوند. همچنین در صورتیکه کودکتان استفراغ می کند و در آن صفرا که به رنگ سبز است دیده می شود سریعاً به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است علامتی از انسداد روده کوچک باشد که نیازمند جراحی اورژانس است. توجه داشته باشید که تفاوت استفراغ با برگرداندن این است که در استفراغ محتویات معده با نیروی بیشتری خارج می شود و همچنین حجم بیشتری دارد در حالیکه در برگرداندن، کودک محتویات کمی از آخرین غذای خورده شده را خیلی آرام بر می گرداند.
کلام آخر اینکه، بر گرداندن امری عادی در شیرخواران است ولی اگر کودکتان به اندازه ای که باید وزن نمی گیرد، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
سلام کودک من الان 35 روزش هست در هفته 5 یا 6بار استفراغ میکنه و از دهن و بینی بالا میاره و در اکثر وعده های غذاییش یک مقداری برمیگردونه و تازگیها اولش شیشه رو با مزه کردن و اکراه میگیره و 30 میل میخوره دوباره ول میکنه و میخوای آروغشو بگیری دوباره بیقراری میکنه و شیر میخواد بعضی وقتا موقع شیر خوردن سرفه میافته و خیلی تف میکنه پیش دکتر کودکان بردمش ولی فقط کولیکید و پدی لاکت و گرایپ میکسچر تجویز کرده و شیرشم عوض کرد الان بهش آبتامیل میدم استفراغش خیلی کمتر شده ولی کامل خوب نشده بنظرتون دخترم رفلاکس معده داره یا فقط کولیکه خیلی هم قولنج میکنه و دفع مدفوعش هم بسختیه خیلی زور میزنه و قرمز میشه
سلام دوست عزیز ذکر نکرده اید که از شیر خود نیز به نوزاد خود می دید یا خیر اگر در کنار تغذیه با شیر خود ،شیر خشک نیز به نوزاد خود می دهید بهتر است دفعات شیردهی با شیر خود را افزایش داده و تعداد دفعات شیر خشک را کاهش دهید و نکته بعدی اینکه حتما باید بعد از هر وعده شیر دادن به نوزاد باد گلوی نوزاد حتما گرفته شود اگر علی رغم گرفتن باد گلو در هر وعده میزان بالا آوردن نوزاد به اندازه نصف فنجان بوده و یا استفراغ جهش دار داشته باشد و یا خیلی بی قرار باشد باید از نظر ریفلاکس حتما نوزاد بررسی شود تا شیر خشک آنتی ریفلاکس تجویز شود که با توجه به شرح حال نوزاد شما احتمال داشتن ریفلاکس ضعیف است بنابراین نگران نباشید نوزاد ممکن است تا دوماهگی خیلی زور بزند طوری که قرمز می شود و این مسئله کاملا طبیعی است و جای نگرانی وجود ندارد موفق باشید.