آزمایش های هورمونی لازم برای سلامت زنان
آزمایشهای هورمونی زنان، جزء متداولترین آزمایشهایی هستند که امروزه در بسیاری از آزمایشگاههای سراسر کشور انجام میشوند. هدف از انجام این آزمایشها، تعین سطح هورمونهای موجود در خون زنان است. هورمونها، مواد شیمیایی هستند که توسط غدد درون ریز بدن به داخل خون انسان ترشح میشوند. این مواد شیمیایی نقش تنظیم کننده را در بدن به عهده دارند. اختلال در میزان ترشح هورمونها خود میتواند سبب ایجاد مشکلات جدی در بدن زنان شود. آزمایشهای هورمونی زنان میتوانند میزان وجود هورمونها در خون و میزان ترشح آنها را تشخیص دهند. در ادامه به معرفی این آزمایشها و اهمیت انجام آنها میپردازیم.
چه زمانی انجام آزمایشهای هورمونی زنان ضروری است؟
شاید این سؤال نیز برای شما پیش آمده باشد که چه زمانی لازم است جهت انجام آزمایشهای هورمونی زنان اقدام کنیم؟ ابتدا لازم است بدانید که انجام آزمایشهای هورمونی نیاز به نسخه پزشک دارد. بنابراین نمیتوانید سرخود برای انجام چنین آزمایشهایی اقدام کنید. اما اگر نشانهها و علائم زیر را در بدن خود مشاهده کردید، لازم است به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک متخصص با توجه به علائم شما، آزمایش هورمونی زنان مورد نیاز شما را مشخص میکند.
· داشتن دورههای قاعدگی نامنظم و عقب افتادن پریود
· تغییرات خلقوخو
· کاهش یا افزایش شدید میل جنسی
· چاقی و افزایش وزن
· افسردگی
· رشد بیش از حد موهای زائد مخصوصاً در ناحیه صورت
· ناباروری
· یائسگی زودرس
· ریزش شدید موها
فهرست کامل آزمایشهای هورمونی زنان
در ادامه مقاله میخواهیم به معرفی آزمایشهای هورمونی زنان به صورت کامل بپردازیم. با مراجعه به پزشک متخصص و دریافت نسخه میتوانید جهت انجام این آزمایشها اقدام نمایید.
آزمایش هورمون محرک فولیکول FSH
یکی از آزمایشهای هورمونی زنان، آزمایش هورمون FSH است. این هورمون توسط غده هیپوفیز ترشح شده و مسئول تنظیم چرخه قاعدگی و آماده کردن تخمکها برای رشد، آزاد شدن و باروری است. هورمون محرک فولیکول موجب رشد بهتر تخمکها شده و احتمال بارور شدن آنها را افزایش میدهد. آزمایش این هورمون بهتر است در روز سوم پریودی به صورت ناشتا انجام گیرد.
آزمایش هورمون استروژن (Estrogen) در زنان
یکی دیگر از آزمایشهای هورمونی زنان، بررسی سطح هورمون استروژن موجود در خون میباشد. این هورمون تحریک کننده فولیکولها در تخمدان بوده و موجب حفظ غشاء داخلی رحم میشود. داروهای مختلف میتوانند بر ترشح طبیعی هورمون استروژن در بدن زنان تأثیر منفی داشته باشند. ترشح کم این هورمون در بدن زنان سبب ایجاد ناباروری خواهد شد. بنابراین زنانی که دارای مشکلات باروری هستند حتماً باید این آزمایش را انجام دهند.
آزمایش هورمون پروژسترون (Progesterone)
از دیگر آزمایشهای هورمونی زنان، میتوان به آزمایش پروژسترون اشاره کرد. این هورمون توسط جسم زرد در نیمه دوم چرخه قاعدگی آزاد میشود. هورمون پروژسترون میتواند رحم را برای دریافت تخمک بارور شده آماده کرده و شرایط را برای تشکیل و رشد جنین مهیا سازد. کاهش ترشح این هورمون باعث میشود که رحم نتواند پذیرای تخمک بارور شده بوده و در نتیجه حاملگی رخ ندهد.
آزمایش هورمون لوتئینیزه (LH) در زنان
فهرست کامل آزمایشهای هورمونی زنان
در آزمایشهای هورمونی زنان LH، میزان هورمون لوتئینیزه در خون است که مورد ارزیابی قرار میگیرد. این هورمون توسط غده هیپوفیز ترشح شده و وجود آن برای تنظیم تخمک گذاری ضروری است. بروز اختلال در ترشح این هورمون میتواند سبب اختلال در چرخه قاعدگی شود. بنابراین تعین سطح وجود هورمون لوتئینیزه در خون زنان دارای پریود نامنظم بسیار مهم است.
آزمایش هورمون تستوسترون (Testosterone)
در میان آزمایشهای هورمونی زنان، آزمایش تستوسترون جایگاه ویژهای دارد. این هورمون توسط تخمدانها آزاد شده و نقش زیادی در وضعیت جنسی زنان دارد. کاهش سطح هورمون تستوسترون موجب ایجاد بی میلی جنسی، افزایش وزن، افسردگی، کمبود انرژی، کاهش استحکام استخوانها و ... شود. البته ناگفته نماند که سطح بالای این هورمون نیز موجب بروز صفات مردانه در زنان خواهد شد.
آزمایش هورمون تیروئید/ شایعترین آزمایشهای هورمونی زنان
یکی از رایجترین آزمایشهای هورمونی زنان، آزمایش تیروئید است. تیروئید هورمونی است که در بسیاری فعل و انفعالات موجود در بدن نقش مهم و کلیدی دارد. کاهش و افزایش بیش از حد سطح هورمون تیروئید میتواند موجب نامنظم شدن چرخه قاعدگی و حتی ناباروری در زنان شود. کاهش یا افزایش شدید وزن، اختلالات خواب، کمبود انرژی و خستگی مفرط، ریزش موها و ... از علائم تنظیم نبودن هورمون تیروئید در بدن هستند.
منبع
yogitimes.com