علائم هشدار دهنده سرطان دهان
برخی از علائم سرطان دهان شایع و به راحتی قابل شناسایی هستند اما علائم دیگر تعجبآور میباشند و ممکن است توانید آنها را تشخیص دهید. اصطلاح «سرطان دهان» شامل سرطان گلو، دهان، زبان و فک است. علائم هشدار دهنده رایج سرطان دهان شامل:
-
زخم روی لب و دهان:
پزشک شما باید زخم یا تحریکی را که بیش از دو هفته طول بکشد ارزیابی کند. زخم ممکن است روی لبهای شما قرمز رنگ به نظر برسد اما اگر پوست تیرهتری دارید ممکن است قهوهای یا خاکستری به نظر برسد. در داخل دهان هم زخم ممکن است به صورت یک زخم قرمز یا سفید ظاهر شود که خوب نمیشود.
-
لکههای موجود در دهان و گلو:
لکههای داخل دهان میتواند نشان دهنده شرایط پیش سرطانی باشد. لکوپلاکیا کلمهای است که برای توصیف لکههای سفید یا خاکستری صاف در دهان یا گلو استفاده میشود. اریتروپلاکی یک لکه مسطح کمی برجسته یا قرمز را توصیف میکند.
-
مشکل در بلع و گلودرد:
مشکل در بلع (دیسفاژی) یا گلودرد (فارنژیت) که از بین نمیرود میتواند نشان دهنده سرطان باشد. ممکن است احساس کنید که غذایتان در قفسه سینه گیر کرده است یا در هنگام بلعیدن احساس درد شدید داشته باشید.
-
گرفتگی صدا:
سرطان حنجره (ناحیهای از گلو که دارای تارهای صوتی است) میتواند باعث گرفتگی صدا یا تغییر در صدای شما شود. برای گرفتگی صدا که بیش از دو هفته طول میکشد به پزشک مراجعه کنید.
-
توده گردن:
به طور معمول سرطانهای اوروفارنکس بدون علامت هستند. توده در گردن یکی از اولین علائم سرطان گلو است و باید توسط یک پزشک ارزیابی شود.
چگونه از سرطان دهان پیشگیری کنیم؟
-
قلیان و سیگار نکشید:
مصرف تنباکو یکی از عوامل خطر اصلی برای سرطانهای سر و گردن است. هر چه بیشتر سیگار بکشید خطر برای شما بیشتر میشود. سیگار کشیدن شما را در معرض خطر ابتلا به سرطان لب قرار میدهد یعنی جایی که ساقه پیپ دهان شما را لمس میکند.
-
از تنباکوی خوراکی استفاده نکنید:
تنباکوی خوراکی که تنباکوی جویدنی نیز نامیده میشود و با سرطان گونهها، لثهها و لبها مرتبط است.
-
مصرف تنباکو را کاهش دهید یا حذف کنید:
افرادی که از تنباکو استفاده میکنند در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. سوء مصرف سیگار و قلیان دومین عامل خطر بزرگ برای ابتلا به سرطان دهان میباشند.
-
خطر ابتلا به HPV را کاهش دهید:
ویروس پاپیلومای انسانی با سرطان اوروفارنکس (سرطان لوزهها و پایه زبان) مرتبط است. HPV عمدتاً از طریق رابطه جنسی و رابطه جنسی دهانی منتقل میشود. واکسنی برای افراد کمتر از 26 سال وجود دارد و میتواند از عفونت با انواع HPV مرتبط با سرطانهای مرتبط با HPV جلوگیری کند. استفاده از کاندوم برای جلوگیری از انتقال ویروس در حین رابطه جنسی نیز خطر را کاهش میدهد.
-
از لبهای خود در برابر نور خورشید محافظت کنید:
پزشکان استفاده از کلاه لبه پهن را برای ایجاد سایه و استفاده از محافظ لب حاوی ضد آفتاب را توصیه میکنند.
-
به طور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید:
دندانپزشکان آموزش دیدهاند تا دهان شما را از نظر نواحی غیر طبیعی که ممکن است نشان دهنده سرطان دهان یا تغییرات پیش سرطانی باشد معاینه کنند.
منبع: