اکثر والدین در حفظ سلامت جسمی فرزندانشان عالی عمل میکنند. آنها کار میکنند تا مطمئن شوند که خوب غذا میخورند، واکسیناسیون خود را دریافت میکنند و از نظر بدنی فعال میمانند. اما سلامت عاطفی و روانی کودک به اندازه سلامت جسمانی برای کیفیت زندگی آنها مهم است. حمایت از سلامت روانی فرزندتان درست مانند سلامت جسمانی او به کودک شما کمک میکند تا انعطافپذیری لازم را برای مقابله با موانع ایجاد کند. هر یک از این جنبههای زندگی ما به هم مرتبط هستند.
به چه علت سلامت روان کودک مهم است؟
وقتی کودک از سلامت روانی خوبی برخوردار باشد میتواند به وضوح فکر کند، دوست پیدا کند و چیزهای جدید بیاموزد. آنها همچنین اعتماد به نفس را توسعه میدهند، عزت نفس ایجاد میکنند، استقامت را تمرین میکنند، هدفگذاری را یاد میگیرند، تصمیمگیری را تمرین میکنند، مهارتهای مقابلهای را یاد میگیرند، احساسات دشوار را مدیریت میکنند و دیدگاه عاطفی سالمی نسبت به زندگی ایجاد میکنند. یادگیری این مهارتها همیشه آسان نیست و نیاز به تمرین دارد به خصوص اگر کودک شما دارای مشکلات روانی مانند افسردگی یا اضطراب باشد. در واقع تجربه مسائل مربوط به سلامت روان چندان غیر معمول نیست. در صورت عدم درمان این مسائل مربوط به سلامت روان میتواند تأثیر قابل توجهی بر زندگی کودک داشته باشد. کودکان دبستانی با مشکلات بهداشت روانی بیشتر از همسالان خود در مدرسه غیبت میکنند و احتمال تعلیق یا اخراج آنها سه برابر بیشتر است. در همین حال ۵۰ درصد از دانشآموزان دبیرستانی مبتلا در نهایت ترک تحصیل میکنند. همچنین مسائل مربوط به سلامت روان در اوایل زندگی میتواند به سلامت روان و یا اختلالات سوء مصرف مواد در بزرگسالی منجر شود. بسیار مهم است که به کودکان مهارتهای مقابلهای موثر آموزش داده شود.
چگونه والدین میتوانند از سلامت روان کودک حمایت کنند؟
سلامت روانی در دوران کودکی به معنای رسیدن به نقاط عطف رشد و عاطفی، یادگیری مهارتهای اجتماعی سالم و دانستن چگونگی کنار آمدن با مشکلات است. کودکانی که از نظر روانی سالم هستند کیفیت زندگی خوبی دارند و میتوانند در خانه، مدرسه و جوامع خود به خوبی عمل کنند. والدین و مراقبان نقش مهمی در تقویت سلامت روانی خوب، جستجوی حمایت در مواقع مورد نیاز و راهنمایی فرزندانشان در زندگی دارند. در اینجا چند راه برای حمایت از سلامت روان فرزندتان آورده شده است.
ابراز احساسات کنید:
یکی از مهمترین راهها برای حمایت از سلامت روان کودک نشان دادن عشق بیقید و شرط است. به طور مرتب به فرزندان خود بگویید که مهم نیست با چه چیزی روبرو هستند یا با آن سروکار دارند، شما آنها را بدون قید و شرط دوست دارید و در کنار آنها هستید. بچهها باید بفهمند که همه ما اشتباه میکنیم اما میتوانیم از این اشتباهات درس بگیریم.
شخصیت آنها را تحسین کنید:
تشویق، تمجید و تایید همه راههایی هستند که والدین میتوانند اعتماد به نفس و عزت نفس فرزندشان را تقویت کنند. تحقیقات نشان میدهد که عزت نفس پایین با اضطراب، افسردگی و استرس تحصیلی مرتبط است که همگی به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی کودک تأثیر میگذارند. عزت نفس پایین حتی میتواند منجر به افکار خودکشی شود.
باهم وقت بگذرانید:
اگر به طور منظم با هم وقت میگذرانید احتمال بیشتری وجود دارد که مسائل و مشکلات زندگی فرزندتان را تشخیص دهید. والدین میتوانند با انجام کارهایی مانند صرف وعدههای غذایی خانوادگی، پیادهروی با هم، کمک در انجام تکالیف یا بازی با یکدیگر برای فرزندان خود وقت بگذارند. به فرزندان خود نشان دهید به افرادی که آنها اهمیت میدهند اهمیت میدهید. همچنین میتوانید وقتی آنها در روابط ناسالم یا دوستی هستند نظرات خود را ارائه دهید و همچنین آنها را راهنمایی کنید که چگونه یک دوست سالم داشته باشند.
به طور منظم ارتباط برقرار کنید:
صحبت کردن به طور مداوم به این معنی است که میتوانید به فرزندتان کمک کنید تا موقعیتهای دشوار را حل کند. ارتباطات باز به بچهها این امکان را میدهد که در کشف احساسات خود آزاد باشند. اگر والدین به طور مداوم با فرزندشان صحبت میکنند احتمال بیشتری وجود دارد که حس بیاعتمادی کنند.
اعتماد را ایجاد کنید:
یکی از نیازهای اساسی کودکان این است که احساس امنیت کنند. وقتی بچهها احساس امنیت داشته باشند به طور مناسب رشد میکنند و به طور دقیق یاد میگیرند. همچنین احتمال بروز چالشهای بهداشت روانی کمتر است. یکی از راههای تقویت احساس امنیت و اعتماد این است که محیطی را در خانه خود ایجاد کنید تا در مورد احساسات و مشکلات خود صحبت کنند.
نتیجهگیری:
با ایجاد اعتماد و نشان دادن مهارتهای ارتباطی قوی و الگوی خوب بودن پایهای قوی برای سلامت روان فرزندتان ایجاد خواهید کرد. به یاد داشته باشید بخشی از حمایت سلامت روان فرزندتان به معنای دریافت کمک یا حمایت از او در زمانی است که به آن نیاز دارد. این حمایتکنندهترین و شجاعانهترین کاری است که میتوانید برای دریافت کمک از فرزندتان در مواقعی که به آن نیاز دارد انجام دهید، بنابراین اجازه ندهید ترس یا خجالت شما را از رسیدن به کمک باز دارد. با درمان و مداخله مناسب آنها یاد خواهند گرفت که از سلامت روان خود مراقبت کنند.
منبع:
سلام دختر من سه سال و نیمه هستش و وقتی با من خونه هستیم میگه مامان من میترسم بلغم کن ؛براش وقت هم میذارم زیاد ولی انگار فایده ندارد کسی میتونه راهنماییم کنه ممنونم