کودکان 2 ساله و بزرگتر باید مصرف شکر اضافه شده یا"اضافی" خود را به 25 گرم یا حدود 6 قاشق چایخوری در روز محدود کنند. شکر افزوده به شکر یا شربتهایی اطلاق میشود که در طی مراحل فرآوری به غذاها یا نوشیدنیها اضافه شدهاند برخلاف قندهای طبیعی که در غذاهایی مانند شیر (لاکتوز) یا میوه و سبزیجات (فروکتوز) یافت میشوند. غذاهایی که قند طبیعی در خود دارند حاوی مواد مغذی مانند پروتئین و سایر ویتأمینها و مواد معدنی هستند که کودکان برای رشد به آنها نیاز دارند.
قند و شکر چه تأثیری بر سلامتی کودکان میگذارد؟
هر چه کودک کوچک شما نوشیدنیهای شیرین، کیک، آب نبات و کلوچههای بیشتری بخورد فضای کمتری برای غذاهای مغذی که برای رشد او ضروری هستند در شکم خود خواهد داشت. در واقع وقتی صحبت از بچهها و شکر میشود تحقیقات نشان میدهد که وقتی کودکان شیرینیجات بیشتری میخورند محصولات، غلات و لبنیات کمتری میخورند. این نه تنها به این معنی است که آنها مواد مغذی کلیدی را از دست میدهند بلکه آنها را در معرض خطر تراکم استخوان ضعیف، سطح کلسترول LDL (بد) بالاتر، چاقی و دیابت نوع 2 قرار میدهد.
چگونه مصرف قند کودک خود را محدود کنیم؟
نوشیدنیهای شیرین را کنار بگذارید:
حدود نیمی از قند اضافه شده در رژیم غذایی کودکان از نوشیدنیهای شیرین شده با قند (نوشابه، میوه و نوشیدنیهای ورزشی) تأمین میشود. این نوشیدنیها یکی از بزرگترین منابع قند تصفیه شده و کالری خالی در رژیم غذایی کودک هستند و عامل اصلی چاقی در دوران کودکی بوده است. در عوض برای کودک آب، شیر گاو یا شیر سویا سرو کنید.
از شیرینی به عنوان جایزه استفاده نکنید:
این وسوسهانگیز است که برای تمام دستاوردهای کوچک خود به کودک خود پیشنهاد دهید اما در دراز مدت این ممکن است باعث شود که او برای هر کاری که به خوبی انجام میشود انتظار یک میان وعده شیرین داشته باشد.
از دادن آبنبات اجتناب کنید:
وقتی فرزندتان ناراحت میشود به طور خودکار به سراغ آب نبات مورد علاقهاش نروید تا او را شاد کنید. این میتواند یک رابطه ناسالم بین احساسات و غذاهای پر کالری ایجاد کند.
از شیرینجات سالم استفاده کنید:
طعم شیرینی را که او میخواهد در قالب دسرهای سالمتری مانند میوههای تکه شده با ماست به کودک خود بدهید. به این ترتیب او شیرینی و نیازهای تغذیهای خود را برآورده میکند.
هنگام غذا دادن کودک از شیرینی جات استفاده نکنید:
بسیاری از تنقلات کودکان نوپا حاوی قندهای اضافه شده هستند. تمام مواد تشکیل دهنده یک محصول بر روی برچسب به ترتیب برتری آنها ذکر شده است که اولین عنصر فراوانترین و آخرین عنصر کمتر است. بنابراین یک میوه "مغذی" که سه ماده اولیه خود را به عنوان"شکر، شربت ذرت با فروکتوز بالا و کنسانتره آب میوه" فهرست میکند به وضوح قند بیشتری نسبت به میوه دارد. به خاطر داشته باشید که شکر با نامهای بسیار دیگری نیز شناخته میشود بنابراین مراقب این عبارات باشید:
- شربت ذرت با فروکتوز بالا
- کنسانتره آب میوه
- لاکتوز
- مالتوز
- ساکارز
- گلوکز
- دکستروز
- آب نیشکر تبخیر شده
- ملاس
- مالت جو
- مالت دیاستاتیک
- اتیل مالتول
- مالتودکسترین
- عسل
منبع: