کنترل احساسات کودک در سالهای رشد کار آسانی نیست. سرکشی یک مشکل رایج به ویژه در کودکان و نوجوانان است. وقتی کودکی از سرپیچی برای اعمال کنترل بر موقعیتی بر خلاف میل شما استفاده میکند، به آن نافرمانی میگویند. رفتار نافرمانی با کج خلقی و پرخاشگری مشخص میشود. اگرچه معمولاً در رفتار رشدی کودک دیده میشود اما باید آنها را زودتر آموزش دهید و اصلاح کنید. تجزیه و تحلیل اینکه چه چیزی باعث چنین رفتاری در کودک شما میشود تا تغییر مثبت ایجاد کند ضروری است.
علل نافرمانی چیست؟
امتناع و اختلاف نظر:
اگر به فرزندتان اجازه انجام کاری را ندهید و بیشتر اوقات «نه» بگویید، او را دلسرد میکند و ممکن است او را سرکش کند. اختلاف نظرها و امتناعهای مداوم فقط آنها را از شما دور میکند و آنها را نافرمانی میکند.
مرزهای تعریف نشده:
ممکن است برای فرزندان خود حد و مرزی تعیین کنید اما هرگز هدف پشت سر آنها را توضیح ندهید. در حالی که برای فرزندان خود حد و مرزهای سالم تعیین میکنید دلیل بیاورید. به عنوان مثال اگر به آنها اجازه میدهید فقط یک بار در هفته غذای ناسالم بخورند، بهجای گفتن «نمیتوانید آن را بخورید» از مضرات غذای ناسالم به آنها اطلاع دهید.
محیط خانواده:
نزاعهای مداوم در خانواده میتواند تأثیر بدی بر سالهای رشد کودک بگذارد. آیا در خانه شما فریاد زدن زیاد است؟ آیا بزرگترها به یکدیگر احترام میگذارند؟ محیط منفی در ذهن نوجوان نقش میبندد و در نهایت ممکن است نافرمان شوند.
نافرمانی چه عواقبی دارد؟
نافرمانی باید در مراحل اولیه بررسی شود. رفتار نافرمانی کنترل نشده ممکن است باعث شود کودک ویژگیهای شخصیتی زیر را ایجاد کند:
تکبر:
نافرمانی اغلب به غرور ختم میشود. همه شما برای شام کنار هم مینشینید اما فرزندتان میخواهد چیز متفاوتی بخورد و غذایی که شما درست کردهاید را دوست ندارد.
دروغ گویی:
وقتی بچهها نمیخواهند گوش دهند بهانههای متعددی برای فرار از موقعیت پیدا میکنند. در معامله ممکن است برای برآورده کردن خواستههای خود شروع به دروغ گویی کنند. فرض کنید کودکی با وجود داشتن جعبه رنگ مجموعه جدیدی از جعبههای رنگی بخواهد.
بیاحترامی:
شما به فرزندتان میگویید که آب را روی زمین نریزد و متوجه میشوید که او به شما توجهی نمیکند. اگر یک یا دو بار رفتار نافرمانی آنها را نادیده گرفته باشید ممکن است آنها به شما بیاحترامی کنند.
سرسختی:
تنبیه بیش از حد اغلب باعث نافرمانی میشود که در نهایت منجر به لجاجت میشود. گاهی فشار بیش از حد آنها را نیز پرخاشگر و نافرمان میکند. اگر مرتب کودکان را سرزنش کنید آنها را مستعد عصبانیت و لجبازی میکند.
منبع: