پزشکان از چندین روش و ابزار برای تعیین اینکه آیا فردی که دارای مشکلات حافظه است استفاده میکنند. امروز ۳۰ شهریور و روز جهانی آلزایمر است. برای تشخیص آلزایمر ممکن است:
- آزمایشات حافظه، حل مسئله، توجه، شمارش و زبان را انجام دهید
- آزمایشات پزشکی استاندارد مانند آزمایش خون و ادرار را انجام دهید تا سایر علل احتمالی مشکل را شناسایی کنید
- انجام اسکنهای مغزی مانند توموگرافی کامپیوتری (CT) تصویربرداری رزونانس
این آزمایشات ممکن است برای اطلاع پزشکان در مورد تغییر حافظه فرد و سایر عملکردهای شناختی در طول زمان تکرار شود. آنها همچنین میتوانند سایر علل مشکلات حافظه مانند سکته مغزی، تومور، بیماری پارکینسون، اختلالات خواب، عوارض جانبی داروها، عفونت، اختلال خفیف شناختی یا زوال عقل غیر آلزایمر از جمله زوال عقل عروقی را کمک کنند. برخی از این شرایط ممکن است قابل درمان و احتمالاً برگشت پذیر باشند. افراد مبتلا به مشکلات حافظه باید هر 6 تا 12 ماه به پزشک مراجعه کنند. توجه به این نکته ضروری است که بیماری آلزایمر را تنها پس از مرگ میتوان با پیوند اقدامات بالینی با بررسی بافت مغز در کالبد شکافی تشخیص داد.
اگر یک پزشک فکر کند بیماری آلزایمر است چه کار باید بکند؟
اگر پزشک مراقبتهای اولیه مشکوک به اختلال شناختی خفیف یا آلزایمر احتمالی باشد ممکن است بیمار را به متخصصی ارجاع دهد که بتواند تشخیص دقیق یا ارزیابی بیشتر را ارائه دهد. متخصصان عبارتند از:
روانپزشکان سالمندی که متخصص مشکلات روحی و روانی سالمندان هستند و میتوانند مشکلات حافظه و تفکر را ارزیابی کنند
متخصصان مغز و اعصاب که در زمینه ناهنجاریهای مغز و سیستم عصبی مرکزی تخصص دارند و میتوانند اسکن مغز را انجام داده و بررسی کنند.
روانشناسان عصبی میتوانند تستهای حافظه و تفکر را انجام دهند.
تشخیص زود هنگام آلزایمر چه مزایایی دارد؟
تشخیص زودهنگام و دقیق به دلایل مختلفی مفید است. شروع درمان در مراحل اولیه بیماری ممکن است به حفظ عملکرد روزانه برای مدتی کمک کند و حتی اگر روند اصلی آلزایمر متوقف یا معکوس نشود. تشخیص زودهنگام به افراد مبتلا به آلزایمر و خانواده آنها کمک میکند:
- برای آینده برنامه ریزی کنید
- به مسائل مالی و حقوقی رسیدگی کنید
- مسائل احتمالی ایمنی را برطرف کنید
- با شرایط زندگی آشنا شوید
نتیجهگیری:
علاوه بر این تشخیص زودهنگام به افراد فرصت بیشتری میدهد تا در آزمایشهای بالینی شرکت کنند که در آن درمانهای جدید احتمالی بیماری آلزایمر یا سایر مطالعات تحقیقاتی مورد آزمایش قرار میگیرد.
منبع: www.nia.nih.gov