بازی کردن، بخش مهمی از فرآیند رشد کودک است. رشد کودکان با اختلال طیف اُتیسم هم خارج از این قاعده نیست. کودکان با این اختلال، با چالش مهمی در فرآیند رشد خود مواجه هستند. آنها درک متفاوتی از ابزارها و وسایل روزمره ما دارند و اتفاقات را به شیوهای دیگر تحلیل میکنند. این تفاوت باعث میشود که میزان زیادی استرس را تجربه کنند.
درک متفاوت کودکان با اختلال طیف اُتیسم، باعث میشود که این کودکان احساس غریبه بودن داشته باشند. تداوم این احساس باعث گوشهگیری و انزوای آنها هم خواهد شد. تا جایی که کودک تنها میتواند به افراد نزدیکش مانند پدر و مادر اعتماد کند و از بازی کردن و کار با اسباببازی ها و وسایل ناآشنا هم خودداری کند. کودک ممکن است به خوبی حرف بزند یا با استفاده از کلمات هم مشکل داشته باشد اما معمولا در ابراز احساساتش با مشکل روبهرو است. اما چطور باید این مانع را پشت سر گذاشت؟
تنها چاره: پیدا کردن راه برقراری ارتباط مشترک و موثر
دنیای اُتیسم، همیشه پر از استرس و ناآرامی نیست. کودکان با این اختلال، رابطه خوبی با طرحها، نقاشیها و تصاویر دارند. این دنیا، دنیای زیبایی است. پس بهتر است به جای اصرار بر این که از زبان گفتاری رایج استفاده کنیم، قدم به جهانی بگذاریم که برای کودک قابل درک است. این دنیا، سرزمین اسباببازیهای رنگی، نقاشی و تصاویر است.
کودکان با اختلال طیف اُتیسم، معمولا یک اسباب بازی محبوب مانند دندانگیر یا یک بند کششی دارند. اسباببازیهایی که اختلالهای حسی آنها را کنترل میکند و بهشان آرامش میدهد. نقاشیکردن هم از فعالیتهای مورد علاقه کودکان است. مهم است که شما بدانید که فرزندتان به چه چیزهایی علاقه نشان میدهد تا قدم اول را برای ارتباط با او بردارید.
پکس، سیستم تبادل تصویر، راهی برای پا گذاشتن به دنیای کودک
پکس، یا همان سیستم تبادل تصویر، همان ابزاری است که پای شما را به دنیای کودکان با اختلال طیف اُتیسم باز میکند. پکس میتواند درک مشترکی بین کودک و اطرافیانش ایجاد کند. پکس میتواند به کودک یاد بدهد چگونه یک مکالمه را شروع کند و آن را ادامه بدهد. درخواست کردن، پاسخ به سوالات و ابراز احساسات قدمهای بعدی است که پکس برای ایجاد یک دنیای مشترک بین اُتیسم و ما برمیدارد.
سیستم برقراری ارتباط پکس شش مرحله دارد. این مراحل با تبادل تصاویر و اشیاء ساده آغاز میشود. و در فازهای بعدی به ساخت جمله میرسد. هدف نهایی این سیستم این است که به کودک با اختلال طیف اُتیسم یاد بدهد که سریع، خودکفا و موثر ارتباط برقرار کند. شناخت شما از کودکتان، اسباببازیهای محبوبش و رفتارهای مورد علاقهاش استفاده از پکس را بسیار آسان میکند.
کِدی لند، قدمی برای زیباتر کردن دنیای اُتیسم
تهیه اسباببازیهای و وسایل مناسب برای کودکان با اختلال طیف اُتیسم، یکی از چالشهایی است که والدین و کاردرمانگران با آن روبهرو میشوند. مجموعه کدی لند یکی از مجموعههای فعال در حوزه اُتیسم است که تلاش میکند این مشکل را برای والدین حل کند.
پژوهشهای متعدد و طراحیهای به روز و استاندارد از جمله فعالیتهای مجموعه کدی لند برای بهتر کردن شرایط زندگی کودکان با اختلال طیف اُتیسم است. تولید و عرضه مجموعه « سیستم برقراری ارتباط پکس » ، « بازیبورد » ، و انواع «دندانگیر» و «حلقه حسی» از جمله فعالیتهای این مجموعه در این راستا است.