احساس جوشیدن در گلو یکی از مشکلاتی است که بیشتر زنان در بارداری تجربه میکنند. غذا بعد از بلع باید از مری بگذرد تا به معده برسد. در انتهای مری دریچهای عضلانی وجود دارد که نمیگذارد غذا و اسید معده به درون مری برگردد، اما در کسانی که دچار سوزش سر دل یا بازگشت اسید معده به مری میشوند، ترشح زیاد اسید یا برگشت آن به مری باعث ایجاد درد یا سوزش و جوشیدن در گلو میشود . اما این ترش کردن یا
جوشیدن در گلو در بارداری چه دلایلی دارد و چگونه میتوان آن را درمان کرد؟
جوشیدن گلو در بارداری چه دلایلی دارد؟
منظور از جوشیدن گلو یا ترش کردن، احساس سوزشی است که هنگام بالا آمدن اسید معده به داخل مری احساس میشود. پزشکان معتقدند این موضوع دو دلیل عمده دارد، مهمترین دلیل آن این است که به دلیل افزایش هورمون پروژسترون در بدن، هضم غذا کند تر میشود و همین موضوع باعث میشود عضله حلقوی میان معده و مری شل شود. وظیفه عضله حلقوی میان معده و مری این است که از حرکت اسیدهای معده به سمت بالا جلوگیری کند. دومین دلیلی که در جوشیدن گلو و ترش کردن در
بارداری تاثیر زیادی دارد رشد جنین است. با رشد جنین رحم بزرگ تر میشود و روی معده به سمت بالا فشار میآورد . همین موضوع باعث میشود اسید معده به سمت مری حرکت کند. در این وضعیت سوزشی در پایین قفسه سینه، گلو، عقب دهان و یا در معده احساس میشود. این وضعیت همراه با بالا آوردن مایعات ترش در دهان است و گاهی اوقات نیز همراه با آروغ زدن، مقداری ماده تلخ بالا میآید که در انتهای گلو زیر استخوان جناغ سینه حس میشود.
چگونه میتوان از جوشیدن گلو در بارداری پیشگیری کرد؟
پیشگیری بهتر از پیدا کردن راههای درمان است. به همین دلیل پزشکان توصیه میکنند برای پیشگیری از جوشیدن گلو ترش کردن در بارداری به این نکات توجه کنید:
- وعدههای غذایی را افزایش دهید. یعنی در طول روز به جای سه بار غذا خوردن پنج یا شش وعده غذای سالم و کم حجم بخورید.
- بعد از خوردن غذا دراز نکشید. ۳۰ تا ۴۵ دقیقه بعد از صرف غذا بنشینید سپس دراز بکشید.
- بهتر است در دوران بارداری و برای دوری از جوشیدن گلو دور غذاهای تند و سسهای تند خط قرمز بکشید. غذاهای چرب نخورید.نوشابههای گاز دار ، سرکه و انواع سسهای حاوی سرکه ، شکلات و کافئین ، خوراکیهای اسیدی مثل انواع آب میوه ها، مرکبات، گوجه فرنگی، پاستیل و لواشک؛ فرآوردههای گوشتی مثل سوسیس، کالباس، ناگت، همبرگر را کنار بگذارید.
- درست بخوابید . باید بالای کمرتان را بالاتر از شکمتان قرار بدهید، این کار باعث میشود، اسید معده در طول خواب در جایی که باید باشد، بماند. البته کارشناسان توصیه میکنند.به پهلوی چپ بخوابید. چون خوابیدن به پهلوی چپ، ریفلاکس اسید را کاهش میدهد وقتی در این حالت قرار میگیرید، اسید معده به سختی میتواند به سمت مری حرکت کند. بیشتر بخوانید: روش درست خوابیدن در بارداری
- آرام غذا بخورید. غذاها را خوب بجوید تاعملکرد دستگاه گوارش بهتر شود.
- جرعه جرعه آب بنوشید. نوشیدن جرعه جرعه و مکرر آب باعث میشود سیستم گوارش عملکرد بهتری داشته باشد و بدن هیدراته شود در نتیجه از سوزش معده کم می شود.
- چای زنجبیل بنوشید. زنجبیل نیز برای تسکین سوزش معده مفید است و با تهوع بارداری مبارزه میکند.
- پیاز خام نخورید. پیاز خام میتواند عاملی برای سوزش معده باشد. پیاز خام اسید معده را افزایش می دهد و تخلیه معده را به تاخیر می اندازد. مصرف پیاز خام میتواند باعث برگشت اسیدهای گوارشی به مری شود. در مطالعهای ثابت شد افرادی که ریفلاکس داشتند و همراه وعده غذاییشان، پیاز خام خورده بودند نسبت به آنهایی که پیاز مصرف نکرده بودند، دچار سوزش معده بیشتری شده بودند.
- مرکبات نخورید. مرکبات قابلیت اسیدی زیادی دارند که میتواند سیستم گوارش را تحریک کند. در نتیجه علائم سوزش معده تشدید میشود مخصوصا اگر با معده خالی مصرف شوند.
- آدامس بجوید. آدامس بعد از غذا به پیشگیری از سوزش معده کمک میکند. آدامس جویدن، غدد بزاقی را تحریک کرده و اسیدی را که به مری برگشته خنثی میکند. جویدن آدامس، اسیدیتهی مری را کاهش میدهد. البته بهتر است در دوران بارداری آدامس بدون قند بجوید.
- از پوشیدن لباسهای تنگ خودداری کنید، چون لباس تنگ فشار بر روی معده و شکم شما را افزایش میدهد.
چه داروهایی برای جوشیدن گلو در بارداری مجاز است؟
حواستان باشد بدون اجازه پزشک هیچ دارویی مصرف نکنید. بارداری دوران حساسی است که زنان باردار باید استفاده از هر نوع دارو را طبق دستور و با مشورت پزشک انجام دهند. مصرف دارو در سه ماهه اول معمولا خطرناک است؛ اما از دوران بعد از سه ماهگی میتوان با مشورت پزشک از دارو با دوز کم استفاده کرده و تا حدی که امکان دارد علائم جوشیدن گلو و ترش کردن را برطرف کرد.