کودکان زیر یک سال برای حرکات روزمره مثل ایستادن و راه رفتن به انرژی نیاز دارند. بخشی از این انرژی از شیر مادر و شیری که تغذیه میشوند دریافت میشود، اما بقیه آن را باید از غذاهای تقویتی بگیرند. اما کدام مواد غذایی میتواند انرژی بیشتری به کودکان زیر یک سال برساند؟ بهترین
غذاهای تقویتی برای راه افتادن کودک کدامند؟
کودکان از چه زمانی راه میافتند؟
پزشکان متخصص اطفال معتقدند از اوایل ۹ ماهگی به بعد نوزادان برای راه رفتن تلاش میکنند. ممکن است بعضی از نوزادان همان ۹ ماهگی راه بیفتند، گروهی در ۱۰ ماهگی و حتی بعضی از آنها ممکن است در ۱۲ ماهگی راه بروند. راه رفتن نوزادان به عواملی مثل قدرت بدنی، ژنتیک هم وابسته است. یعنی نباید انتظار داشت همه نوزادان مثل هم باشند و همه در یک ماه مشخص شروع به راه رفتن کنند.
مراحل یادگیری راه رفتن در سال اول تولد چگونه است؟
- نوزاد از همان روزهای اول تولد پاهایش را آویزان میکند و کف پایش را به زمین فشار میدهد.این یک واکنش غریزی است. در چند ماه اول او مدام این حرکات را انجام میدهد.
- نوزاد در شش ماهگی شروع میکند به بالا و پایین پریدن. اگر پاهایش را روی پاهایتان یا روی زمین قرار دهید، به بالا و پایین ورجهورجه میکند. این بالا و پایین پریدنها تا چند ماه ادامه دارد. در همین دوران که غلت خوردن، نشستن و چهار دستوپا رفتن را یاد میگیرد همزمان عضلات بیشتری در پای او رشد میکند.
- نوزاد در ۹ ماهگی سعی میکند با گرفتن دستش به مبل و صندلی و میز، بایستد.در این دوران کم کم یاد میگیرد زانوهایش را خم کند و از حالت ایستاده به حالت نشسته دربیاید.در همین زمان ممکن است چند قدم هم بردارد.
- کودک در ۱۲ ماهگی بدون تکیه به وسایل خانه میتواند راه برود. در همین سن، کودک احتمالاً میتواند خم شود و چمباتمه بزند.
مواد غذایی که انرژی بیشتری به نوزاد میرساند
کارشناسان توصیه میکنند تا ۲ سالگی حتما به شیر دادن به فرزندتان ادامه بدهید. چون در ۲ سال اول زندگی بهترین غذا برای او
شیر مادر است. اما در کنار شیر مادر میتوانید از غذاهای تقویتی مناسبی هم استفاده کنید که تاثیر مهمی در حفظ شادابی و انرژی کودکان به خصوص در زمان راه افتادن دارند.
- مطمئن باشید که هر روز در وعده های غذاییاش پروتئین و ویتامین وجود دارد.
- بهتر است یک روز در میان در غذای کودکتان از حبوبات مثل نخود، لوبیا، عدس و ماش که منبع خوبی از پروتئین هستند استفاده کنید.
- گوشت قرمز و سفید را در برنامه غذایی کودکتان بگنجانید.
- موز یکی از بهترین میوهها برای رساندن انرژی کافی به کودکان است.موز یک ماده غذایی فوق العاده و منبع بسیار خوبی از کربوهیدراتهاست که به عنوان یک غذا برای کودک یک ساله برای میان وعده بسیار مناسب است. بیشتر بخوانید: از کی به نوزاد موز بدهیم؟
- سبزیجات برگ سبز .مقدار زیادی از ویتامینها، آهن و فولاد موجود در سبزیجات دارای برگ سبز مانند کاهو، کلم، اسفناج، کلم پیچ و برگ چغندر در رشد کودکان موثر است.
- مرکبات. پرتقال و نارنگی سرشار از ویتامین C و آنتیاکسیدان هستند. این میوهها ساختار کلاژن ها در استخوان ها، عضلات و سایر بافتهای بدن را تقویت میکند. همچنین پتاسیم موجود در آن در انقباض عضلهها و حفظ تعادل مایعات در بدن کمک زیادی میکند. میتوانید این میوهها را به قطعات کوچک برش داده و به عنوان غذا برای کودک یک ساله در نظر بگیرید.
- تخم مرغ. از تخم مرغ میتوانید به عنوان یک ماده غذایی مهم برای بسیاری از کودکان در حال رشد استفاده کنید. سفیده تخم مرغ منبع خوبی از پروتئین و زرده آن حاوی روی و انواع ویتامین است. از کی به فرزندم تخممرغ بدهم؟
- شیر. به دلیل داشتن کلسیم و ویتامین دی، شیربه ساختن استخوانهای قوی برای کودک کمک میکند. کودکان زیر دو سال باید شیر کامل مصرف کنند تا چربی مورد نیاز برای رشد مغز فراهم شود.
- آوکادو .این میوه سرشار از پروتئین و چربی اشباع شده است و به رشد مغزی کودک کمک میکند.
- کدو حلوایی سرشار از مواد مغذی مانند ویتامین C و B کمپلکس، پتاسیم، بتاکاروتن، فیبر و حتی برخی از اسیدهای چرب مانند امگا 3 است و بهترین مواد غذایی برای رشد کودکان به حساب میآید.
چند نمونه غذای تقویتی که به راه افتادن کودک کمک میکند
ترکیب برنج، عدس و سیب زمینی و گوشت چرخ کرده یک
غذای کمکی کامل سرشار از ویتامین و پروتئین است.
بچه ها عاشق سوپ هستند. سوپ کدو حلوایی با کمی سبزی میتواند یک وعده غذایی مناسب برای کودکان ۹ تا ۱۲ ماهه باشد.
موز و پرتقال را تکه تکه کنید و در یک ظرف بریزید. کودک ۱۲ ماهه عاشق این ترکیب میشود.
ترکیب مرغ و اسفناج یعنی ترکیب پروتئین، ویتامین و مواد معدنی. یعنی بیشتر مواد غذایی که کودکان برای رشد عضلات به آن نیاز دارند.
کلم بروکلی را بخار پز کنید و به تکههای کوچک در بیاورید و در ظرف بریزید. کلم بروکلی و سیب زمینی را هم میتوانید پوره کنید.