بسیاری از خانمها اگر تست بارداری ندهند شاید متوجه بارداری شیمیایی نشوند. در ادامه درباره بارداری شیمیایی از جمله نشانه ها و علل آن میخوانید.
علائم بارداری شیمیایی
بارداری شیمیایی همیشه علامت ندارد و بسیاری از خانمها بدون آنکه بدانند باردار هستند سقط جنین میکنند. اما واضح ترین نشانه بارداری شیمیایی نتیجه مثبت تست بارداری است که در نهایت منفی است. این تست در خانه یا مطب پزشک انجام میشود. بارداری شیمیایی آنقدر طول نمیکشد که شما دچار حالت تهوع و خستگی شوید.از دیگر علامتهای بارداری شیمیایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- لکه بینی یک هفته قبل از قاعدگی
- گرفتگی خفیف شکم
- خونریزی واژینال که نزدیک به زمان قاعدگی اتفاق می افتد
علل و عوامل خطر بارداری شیمیایی
به طور دقیق نمیتوان علت بارداری شیمیایی را مشخص کرد. با این حال عوامل احتمالی میتواند موارد زیر باشد:- ناهنجاریهای کروموزومی: ناهنجاریها در ترتیب کروموزوم ممکن است باعث پیشگیری از رشد جنین شود. ناهنجاریهای کروموزومی علت اصلی از دست دادن بارداری است.
- سن مادر: زنان بالای 35 سال ممکن است به سختی باردار شوند.
- سطح ناکافی هورمون: بدن برای افزایش رشد جنین نیاز به سطوح بالاتر هورمونهای خاص از جمله پروژسترون دارد.
- شاخص توده بدنی: زنان کم وزن یا با شاخص توده بدنی بالا احتمال سقط جنین اولیه را دارند.
- ناهنجاریهای رحم: وجود فیبروئیدهای رحم یا بی نظمی در پوشش رحم میتواند مانع از وارد شدن جنین درون رحم شود.
درمان بارداری شیمیایی
بارداری شیمیایی به این معنا نیست که شما دیگر قادر به بارداری سالم نیستید. در حالی که معمولا درمانی برای بارداری شیمیایی وجود ندارد میتوان از راههای برای باروری دوباره استفاده کرد.اگر بیش از یک بار بارداری شیمیایی داشتهاید پزشک آزمایشهایی برای تشخیص علل احتمالی انجام خواهد و اگر علت مشخص شود خطر ابتلا به بارداری شیمیایی مجدد، کاهش خواهد یافت.
اگر سقط جنین به دلیل عفونت اتفاق افتاده باشد مصرف آنتی بیوتیک با از بین بردن عفونت شانس بارداری را تا حدود زیادی افزایش میدهد. اگر سقط جنین به دلیل مشکلات رحم باشد ممکن است با جراحی بتوان بارداری سالمی داشت.
بهتر است بدانید که تنها در بارداری شیمیایی سطح هورمون HCG بالا نمیرود بلکه در بارداری خارج رحمی نیز این اتفاق می افتد.
شیوع بارداری شیمیایی چقدر است؟
برای زنانی که در سنین باروری قرار دارند احتمال سقط جنین 10 تا 25 درصد است. بارداریهای شیمیایی شایع بوده و 50 تا 60 درصد در اولین بارداری بروز میکنند. بارداری شیمیایی حدود 50 تا 75 درصد از همه سقط جنینها ممکن است بروز کند.- سن مادر بر احتمال سقط جنین اثر میگذارد.
- زنان زیر 35 سال 15 درصد احتمال سقط جنین دارند.
- زنان 35 تا 45 سال 20 تا 35 درصد احتمال سقط جنین دارند.
- زنان بالای 45 سال هم حدود 50 درصد احتمال سقط جنین دارند.
- خانمی که قبلا سقط جنین داشته به احتمال 25 درصد ممکن است دوباره دچار سقط جنین شود.
چه مدت بعد میتوان دوباره باردار شد؟
بیشتر خانمها تقریبا بلافاصله بعد از سقط جنین دوباره میتوانند باردار شوند مگر آنکه پزشک توصیه دیگری داشته باشد. به گفته متخصصان ممکن است حتی 2 هفته بعد از سقط جنین تخمک گذاری انجام شده و بارداری امکانپذیر باشد.اگر خانمی در گذشته بارداری شیمیایی را تجربه کرده باشد این به آن معنا نیست که او در آینده دچار مشکل خواهد شد. در حقیقت بارداری شیمیایی به آن معناست که جنین به مرحله تکامل و رشد نرسیده است. این یک نشانه مثبت است که میتواند در اینده دوباره باردار شود.
با توجه به تحقیقات گذشته زنانی که در دوره اول آی وی اف دچار بارداری شیمیایی شدند احتمالا بارداری موفق بعدی با آی وی اف در آنها بیشتر است.