اگر شما فقط میخواهید ناخنهایتان را با لاک معمولی زیباتر کنید، هیچ مشکلی وجود ندارد. با این حال، بهتر است درباره مواد شیمیایی موجود در لاک بیشتر بدانید چراکه اگر همیشه در معرض این مواد باشید، خطرناک است. رایجترین مواد شیمیایی موجود در لاک ناخن DBP (دیبوتیل فتالات)، فرمالدئید و تولوئن هستند.
DBP میتواند باعث اختلالات تولید هورمون در جنین شود، تولوئن هم ممکن است باعث مشکلات باروری، سردرد، خارش چشم و ... شده و فرمالدئید هم ممکن است باعث مشکلات تنفسی و حتی سرطان شود.
بنابراین طبیعی است که از لاک زدن در بارداری بترسید. ضمن اینکه برخی از متخصصان معتقدند لاک زدن در بارداری میتواند برای جنین مضر باشد؛ البته هنوز هیچ شواهد علمی ثابت نکرده که مانیکور و پدیکور همراه با لاک زدن در بارداری خطرناک است.
خبر خوب این است که چندین برند مختلف اقدام به تولید لاکهایی کردهاند که این ۳ ماده شیمیایی مضر را ندارند. اما قسمت بد ماجرا این است که بعد از آزمایش بعضی از محصولات این کارخانهها، مشخص شده که محصولاتشان حاوی مقداری از این مواد شیمیایی مضر هستند!
بنابراین اگر نگران این موضوع هستید، میتوانید قید لاک زدن در بارداری را بزنید؛ ناخنهای طبیعی هم زیباییهای خودشان را دارند. اگر نه، میتوانید از لاکهای بدون DBP، فرمالدئید و تولوئن از شرکت مورد اعتمادتان تهیه کنید.
بارداری، لاک و فرمالدئید!
فرمالدئید برای خشک شدن لاک استفاده میشود. اما تنفس کردن این ماده میتواند چشمها، بینی، گلو و ریهها را بسوزاند. حتی ثابت شده افرادی که به خاطر کارشان، برای مدت طولانی در معرض سطح بالایی از فرمالدئید قرار دارند، با احتمال بالایی از سرطان روبرو هستند.با این حال که خوب نیست زیاد در معرض فرمالدئید قرار بگیرید، امکان ندارد فرزند متولد نشدهتان در معرض این ماده قرار بگیرد. چراکه فرمالدئید به سرعت در بدن شما تجزیه میشود.
ضمن اینکه بر اساس قوانین سازمانهای بهداشتی، مقدار مشخص و محدودی از فرمالدئید باید در محصولات مختلف به کار رود. بر اساس این قوانین، مقدار مجاز فرمالدئید ۲ درصد تعریف شده که بسیار جزئی است. بر همین اساس احتمال اینکه شما زیادی در معرض این ماده قرار بگیرید، بسیار کم است.
تولوئن لاک در بارداری
تولوئن موجود در لاک به روان شدنش کمک میکند تا سطح صافی از رنگ روی ناخن بر جا بگذارد. اما تنفس کردن تولوئن هم درست مثل فرمالدئید میتواند چشمها، گلو و ریهها را بسوزاند. ضمن اینکه قرار گرفتن در معرض سطوح بالای تولوئن میتواند به سیستم عصبی آسیب زده و باعث نواقص مادرزادی در جنین شود. اما برای بروز این اتفاق شما باید مقدار بسیار زیادی را به طور منظم و مستقیم تنفس کنید تا جنینتان چنین آسیبی ببیند.اگر در سالن زیبایی کار میکنید و ناخنکار هستید، به طور مداوم در معرض تولوئن قرار دارید و ممکن است برایتان خطرساز شود. بنابراین بهتر است با مدیرتان صحبت کنید و حداقل برای مدتی، کارتان را کنار بگذارید.
اما میتوانید ریسک تماس با فرمالدئید و تولوئن را با این کارها به حداقل برسانید:
- استفاده از لاکهای بدون تولوئن و فرمالدئید.
- محدود کردن استفاده از لاکهای حاوی تولوئن و فرمالدئید به نهایتا هفتهای یکبار. اگر ناخنکار سالن زیبایی هستید، لاک زدن را به همکارتان واگذار کنید.
- قبل از لاک زدن در بارداری، در و پنجرهها را باز کنید.
- برای خشک شدن لاک، بازوهایتان را بکشید تا ناخنهایتان دور از بدنتان قرار بگیرد و بوی لاک تا حد ممکن وارد ریههای تان نشود. فوت کردن لاک برای خشک کردنش، باعث میشود بخار شیمیایی بیشتری وارد بدنتان شود.
- وقتی برای مانیکور و پدیکور به سالن زیبایی میروید، از ناخنکار بخواهید کوتیکلهای دور ناخنهایتان را اصلاح نکند چراکه در بارداری بیشتر در معرض عفونتهای مختلف قرار دارید و با برداشتن پوست ظریف دور ناخنها، باکتری و آلودگیها میتوانند وارد بدنتان شوند.
لاک ژل در بارداری
اگر عادت به استفاده از ژلیش ناخن، لاک ژل یا لاک اکریلیک دارید و هر ماه برای ترمیمشان به ناخنکارتان مراجعه میکنید، اما حالا که باردارید، نگران استفاده از این نوع لاکها هستید، خوب است بدانید لاکهای اکریلیک یا همان لاک ژل هم با وجود تولوئن و فرمالدئید و DBP، باز هم برای شما و جنینتان خطرناک نیستند اما بهتر است محلی که در آن لاک ژل میزنید، از سیستم تهویه هوای خوبی برخوردار باشد.ضمنا مراقب عفونتهای باکتریایی هم باشید و برای مانیکور و پدیکور به خصوص در دوره حساس بارداری، فقط به مراکزی مراجعه کنید که از بهداشتشان مطمئن هستید و میدانید که تمام لوازمشان را بعد از استفاده هر مشتری، خوب استریلیزه میکنند.
پاک کردن لاک ناخن در بارداری
پاک کنندههای لاک در دوره بارداری باید مناسب و ایمن باشند. پاک کنندههای لاک معمولا حاوی «استون» هستند که این ماده به طور طبیعی در بدنمان و در محیط اطرافمان، مثل نمونههای کارخانهای، شکل میگیرد.اگر شما برای مدت طولانی در معرض دوز بالایی از استون قرار بگیرید، احتمال کمی دارد که بتواند منجر به بروز مشکل و اختلالات مادرزادی شود. حتی اگر هرروز هم از پاک کنندههای لاک استفاده کنید، باز هم مقدارش نمیتواند برای آسیب به شما یا فرزند متولد نشدهتان کافی باشد. اما اگر نگران هستید، میتوانید از لاک پاککنهای بدون استون استفاده کنید. مزیت دیگر این لاک پاککنها این است که ناخنتان را خشک نمیکنند و با ناخنهایتان مهربانترند.
بعد از پاک کردن لاک ناخنهایان، همیشه دستهای خود را با آب و صابون بشویید تا باقیمانده مواد شیمیایی روی دستهایتان پاک شود.