آیا تغذیه در درمان ناباروری نقش مهمی دارد؟ آیا با اصلاح سبک زندگی و تغذیه سالم می توان ناباروری را درمان کرد؟ به گفته کارشناسان تاثیر بعضی از مواد غذایی در تقویت باروری و درمان
ناباروری ثابت شده است، اما این مواد غذایی مقوی برای باردار شدن را می شناسید؟
رژیم باروری چیست؟
رژیم باروری با همه رژیمهای غذایی که در ذهنتان است فرق می کند. رژیم باروری طبیعی، روش صحیحی برای مصرف مواد غذایی است که بدن شما را در مسیر باروری قرار می دهد. این رژیم متشکل از غذاهایی است که سرشار از مواد مغذی لازم برای فعالیت هورمونی، تولید و تعادل، رشد جنین، سلامت تخمک، سلامت اسپرم، سلامت خون و خیلی عوامل دیگر است.
ویتامین E در افزایش میل جنسی زوجین تاثیر زیادی دارد. ویتامین ایی بیشتر در منابع گیاهی مثل اسفناج، روغن آفتاب گردان و زیتون، ذرت و بادام، فندق، گردو، اسفناج، کلم پیچ، سویا و سیب زمینی یافت می شود. البته ویتامین E به صورت مصنوعی و به شکل قرص و آمپول نیز تولید می شود ولی به اعتقاد کارشناسان بهتر است از منابع طبیعی نیاز روزانه تأمین شود، نیازی كه معادل 7 تا 9 میلی گرم در روز است.
ویتامین آ ماده مغذی دیگری است که می تواند باعث تقویت قدرت باروری شود. به گفته کارشناسان کمبود این ویتامین میتواند باعث کاهش قدرت باروری شود. این ویتامین در مردان باعث ساختن اسپرماتوزوئید میشود و در زنان هم در تولید هورمون های جنسی که به باروری کمک میکنند، موثر است. شیر، جگر، پنیر، خامه و کره منابع غنی این ویتامین هستند. ویتامین آ در سبزی ها و میوه های زرد رنگ مثل هویج، کدو، سیبزمینی، هلو، زردآلو و طالبی و در سبزی ها و میوه های قرمز رنگ مثل گوجه فرنگی و در سبزی هایی با برگ سبز تیره به مقدار زیاد وجود دارد.
ویتامین C به افزایش قدرت باروری زنان کمک میکند. ویتامین ث همچنین میزان ترشح هورمون پروژسترون را بالا میبرد. برای افزایش قدرت باروری جذب روزانه ۷۵۰ میلیگرم ویتامین C لازم است.
ویتامین ب ۱۲ میزان تولید اسپرم و کیفیت آن را افزایش میدهد. همچنین پوشش آندومتر در تخمک را تقویت میکند و خطر سقط را پایین میآورد. کمبود ویتامین ب۱۲ ممکن است خطر تخمکگذاری نامنظم را بالا ببرد و در شرایط بدتر باعث توقف تخمکگذاری به طور کامل شود. ماهی، گوشت گاو، گوشت گوسفند، پنیرو تخممرغ سرشار از ویتامین ب ۱۲ هستند.
زنانی که مقدار کافی آهن دریافت نمیکنند ممکن است دچار عدم تخمکگذاری یا کمبود تخمکگذاری شوند و احتمالا سلامت تخمک در آنها به خطر میافتد که باعث میشود خطر عدم بارداری در این زنان ۶۰ درصد بالاتر از کسانی باشد که به مقدار کافی آهن در خون خود دارند.عدس، اسفناج، دانهی کنجد، لوبیا قرمز، دانهی کدوتنبل (خام)، لوبیا چشمبلبلی و گوشت گاو سرشار از آهن هستند.
سیر به دلیل اینکه سرشار از سلنیوم است خطر سقط جنین را کم می کند و قدرت باروری مردها را بالا میبرد. سیر سرشار از ویتامین B6 است که نقش موثری در تنظیم هورمونها و تقویت سیستم ایمنی بدن دارد.
زینک در کیفیت اسپرم و تولید تخمک نقش مهمی دارد. زینک را میتوانید در تخم مرغ، آرد گندم سیاه و تخمهی آفتابگردان انجیر و شکلات سیاه پیدا کنید.
دانه های زیبای حبوبات سرشار از فولات یا همان
اسیدفولیک هستند. معمولاً به زنان توصیه میشود زمانی که قصد باردار شدن دارند مکمل اسیدفولیک مصرف کنند زیرا اسیدفولیک از بروز ناهنجاریهای مادرزادی پیشگیری می کند. در آخرین لحظات پیش از بارورسازی، میزان کلسیم در اسپرم زیاد می شود و انرژی و قدرت لازم اسپرماتوزوئیدها برای ورود به تخمک را فراهم میکند.
وقتی بدن کمبود روی داشته باشد میزان اسپرم و اسپرماتوزوئیدها و البته تحرک اسپرماتوزوئیدها کم می شود و باعث ناباروری می شود. کمبود روی در زنان هم می تواند روی قدرت باروری تاثیر بگذارد. نبود روی باعث میشود که مدت عادت ماهیانهی زنان بیشتر شود و این مسئله به تخمک گذاری کمتر منجر میشود. روی در گوشت قرمز، جگر و لوبیا می توانید پیدا کنید. کارشناسان معتقدند زنان روزانه به 8 میلیگرم روی نیاز دارند و این میزان برای مردان روزانه 11 میلیگرم است.
ماهی تامینکنندهی اصلی اسیدهای چرب اُمگا۳ است. این اسیدهای چرب به تولید هورمون و کاهش التهاب کمک و چرخهی قاعدگی را تنظیم میکنند. ماهی یک منبع سرشار از پروتئین و ویتامین است.
محققان دانشگاه هاروارد به این نتیجه رسیده اند که زنانی که از این مواد غذایی استفاده میکنند در مقایسه با زنانی که لبنیات کم چرب مصرف می کردند کمتر دچار مشکلات تخمکگذاری و
ناباروری میشوند. لبنیات حاوی کلسیم هستند و کلسیم از مهمترین مواد مغذی در باروری است.
بهتر است برای تقویت باروری از غلات کامل استفاده کنید. غلات کامل سرشار از فیبر و ویتامینهای مهم هستند که به بهبود سیستم ایمنی بدن کمک میکنند. مصرف فیبر برای دفع هورمونهای اضافی و متعادل نگه داشتن قند خون بسیار مهم است. بهتر است از مصرف غلات فرآوریشدهی سفید مثل نان سفید، پاستای سمولینا و برنج سفید خودداری کنید. نان گندم یا جوانهی سبوسدار، برنج یا پاستای گندم سبوسدار و برنج قهوهای جایگزین مناسبی برای غلات فرآوری شده هستند.
بسیار عالی ممنون از توضیحات خوبتون
ممنون از مطالب مفیدتان